Co zamiast Superba w 2025?
Regulamin forum
1. Temat musi zaczynać się od [S1] lub [S2], a treść powinna być taka sama jak ta występująca w cenniku lub konfiguratorze, np. "[S2] Przygotowanie pod telefon GSM I"
2. Jeden wątek powinien dotyczyć jednej opcji wyposażenia dostępnej w cenniku lub konfiguratorze.
1. Temat musi zaczynać się od [S1] lub [S2], a treść powinna być taka sama jak ta występująca w cenniku lub konfiguratorze, np. "[S2] Przygotowanie pod telefon GSM I"
2. Jeden wątek powinien dotyczyć jednej opcji wyposażenia dostępnej w cenniku lub konfiguratorze.
- rowerek
- Samochód: Superb III
- Silnik: 1.8TSI CJSC (180KM)
- Dostał łapek: 60 razy
Re: Co zamiast Superba w 2025?
Kurde, zapomniałem że jutro święto. To nie pojeżdżę po salonach.
Z różnych aut, które mi przeleciały przez głowę, to jeszcze jest Renault Rafale plugin 300KM 4x4. Brakuje mi tam bardziej 'cywilnych' odmian, bo jest tylko w dwóch wersjach 'sportowych' Alpine z kołami 20" albo 21", czarną alcantarą, a mi by bardziej pasowało coś bardziej cywilnego z beżowymi skórami, ale no nie można mieć wszystkiego najwidoczniej, a samo auto ma całkiem sporo zalet.
Świetny infotainment, bijący na głowę wszystko co ostatnio Vag wypuścił, solidnie zmontowany, nic nie skrzypi, nie trzeszczy, materiały ok. Silnik spalinowy 1.2 brzmi nienajlepiej, ale do przeżycia, za to osiągi bardzo w porządku, zasięg na prądzie realny latem ponad 100km. Do tego ma silniki eletryczne na obu osiach, więc nawet w trybie elektrycznym jest 4x4, co nie jest regułą w innych pluginach.
Z fajniejszych bajerów jest skrętna tylna oś, w najwyższej wersji adaptacyjne zawieszenie sterowane kamerą (!), szklany dach przyciemniany prądem. Do tego renówki z ostatnich lat psują się mniej niż vagi. Serio.
Rabaty, ze wstępnych ustaleń, są fajne i można mieć całkiem sporo auta za realtywnie atrakcyjne pieniądze. Na pewno będę chciał go wziąć od dealera na dzień, czy dwa, bo jeździłem kiedyś tylko mhev 200KM, a to kompletnie dwa różne auta.
Wysłane z mojego SM-S926B przy użyciu Tapatalka
Z różnych aut, które mi przeleciały przez głowę, to jeszcze jest Renault Rafale plugin 300KM 4x4. Brakuje mi tam bardziej 'cywilnych' odmian, bo jest tylko w dwóch wersjach 'sportowych' Alpine z kołami 20" albo 21", czarną alcantarą, a mi by bardziej pasowało coś bardziej cywilnego z beżowymi skórami, ale no nie można mieć wszystkiego najwidoczniej, a samo auto ma całkiem sporo zalet.
Świetny infotainment, bijący na głowę wszystko co ostatnio Vag wypuścił, solidnie zmontowany, nic nie skrzypi, nie trzeszczy, materiały ok. Silnik spalinowy 1.2 brzmi nienajlepiej, ale do przeżycia, za to osiągi bardzo w porządku, zasięg na prądzie realny latem ponad 100km. Do tego ma silniki eletryczne na obu osiach, więc nawet w trybie elektrycznym jest 4x4, co nie jest regułą w innych pluginach.
Z fajniejszych bajerów jest skrętna tylna oś, w najwyższej wersji adaptacyjne zawieszenie sterowane kamerą (!), szklany dach przyciemniany prądem. Do tego renówki z ostatnich lat psują się mniej niż vagi. Serio.
Rabaty, ze wstępnych ustaleń, są fajne i można mieć całkiem sporo auta za realtywnie atrakcyjne pieniądze. Na pewno będę chciał go wziąć od dealera na dzień, czy dwa, bo jeździłem kiedyś tylko mhev 200KM, a to kompletnie dwa różne auta.
-
artho
- Samochód: Inny
- Silnik: Inny
- Dał łapek: 147 razy
- Dostał łapek: 43 razy
A to ja się bardzo bardzo odsunąłem od Renault już dawno temu ale za to jedyne Renault jakim miałem okazję się przejechać w ostatnich latach to… Megane E-Tech, czyli tym elektrycznym i zrobiło na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Nawet jeżeli nie kupisz bo może być za małe to warto się przejechać i zobaczyć wnętrze, usiąść w fotelach. Możliwe, że Rafale w wersji plugin hybryd ma coś z tego elektrycznego Megane też w sobie.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
-
StRaDiVaRiUs
- Dał łapek: 96 razy
- Dostał łapek: 127 razy
Na początku września robię kilka modyfikacji u siebie, więc podpowiem Ci, że wszelkie retrofity ze względów na ceny dostępów znacznie poszły do góry. Ja bym nie czekał.
Cena, która oficjalnie jest teraz u Eldara może niestety się zmienić
https://eldar-sklep.pl/strona-glowna/sk ... adany.html
Co do podróży mniejszymi autami - musisz z czegoś zrezygnować. Jeśli możesz na tydzień spakować się do samolotowej walizki, to spakujesz się też do małego auta.
A co do przeszłości - kiedyś wystarczały mniejsze standardy, nie piło się drinków na plaży i nie oczekiwało dostępności rowerów elektrycznych i wszelkiego szpeju, który teraz zabieramy na wakacje (jak np. SUPy). Kiedyś prawie nikt nie ciągał ze sobą rowerów, teraz jest ich mnóstwo na autostradach. Kiedyś z przyjaciółmi w czwórkę, po studencku pojechaliśmy Focusem MK1 hatchbacku do Chorwacji na 10 dni, zabierajac ze sobą słoiki w bagażniku, aby było taniej. Dziś jesteśmy już znacznie bogatsi jako społeczeństwo, więc i rzeczy jest więcej.
-
komoornik
- Samochód: Superb III Facelift
- Rocznik: 2021
- Silnik: 1.5TSI DADA (150KM)
- Dostał łapek: 3 razy
Nówki A8 to odpadają bo od kilku miesięcy nie można zamawiać, chyba że auta z placu. Ale nawet z solidnymi rabatami to strzał w stopę.rowerek pisze: ↑14 sie 2026, o 08:32Nie jestem przekonany, czy jestem gotowy na full elektryka (z różnych względów, temat na dłuższą rozmowę) w tym momencie, ale dzięki, rzucę okiem. Jutro mam w planie odwiedzić kilka salonów, więc na pewno przynajmniej pomacam. Jakby się zastanowić, to przy obecnym trybie użytkowania pewnie plugin byłby takim złotym środkiem.Enriquez pisze:Obejrzyjcie sobie w salonie iX3 ... Tylko w salonie a nie na youtube.
W każdym razie liczyłem na to, że w dzisiejszych czasach mild-hybrid, to już nie będzie jakaś fanaberia z kosmosu (w A4 z tym systemem wyniki spalania są świetne), a tutaj się okazuje, że VAG to okroił i dupa. Dla mnie wielki minus.Auto bez wątpienia wyjątkowe, ale nowe poza budżetem, a używane raczej nie wchodzą w grę. Potrzebuję nowego, z całym świętym spokojem, który z tego wynika (przynajmniej w kontekście tego, że za wiele Cię nie interesuje). Gabaryty też zdecydowanie nie pomagają przy aucie codziennym (tutaj też spora wada najnowszego ESa, który też jest wielki - 514cm długości). Do tego bardzo ciężko dorwać benzynę, a diesle absolutnie nie wchodzą w grę.komoornik pisze:To może jednak świeże A8, czyli ostatnie prawdziwe Audi?rowerek pisze: ↑9 sie 2026, o 17:58 Masa to tylko jedna ze składowych. A5 spełnia normę Euro 6e-bis i jest zwyczajnie tak wykastrowane softowo, że wciskając gaz NIC się nie dzieje.
Ogólnie, patrząc moimi kryteriami, na rynku jest obecnie dramat i tyle. Jeszcze jak próbujesz się bronić przed suvami, to w ogóle mission impossible.
Chyba pierwszy raz wybór nowego auta, to będzie historia, parafrazując, 'Kupiłem, ale się nie cieszyłem'.
Z nowości planuję jeszcze najnowszego Lexusa ES zobaczyć, choć wizualnie jest to dosyć dyskusyjne auto i nie za szybkie, ale może jako oszczędny i dobrze wykonany całokształt mi podpasuje.
Za ~300k można mieć świeżutkie, ok 1 roczne egzemplarze z niewielkim przebiegiem, ściągane z centrali Audi AG i sprzedawane przez dealerów Audi w Polsce. One mają bardzo często gwarancję 5 lat do 100/150k km.
55TFSI czy 60TFSIe całkiem sporo się przewija.
Oczywiście jak dla mnie tylko wersja krótka i z tylną skrętną osią
Po tych kilku miesiącach od przesiadki z Superba mogę polecić
-
dzoker88
- Samochód: Superb II Kombi 4x4
- Rocznik: 2010
- Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)
- Dostał łapek: 2 razy
Ja chyba po prostu nie lubię tych skrzyń. Może mam nieco spaczone podejście do nich. Ale jednak ZF jest trwalszy niż DSG, Wytrzymuje większe obciążenia i większe przebiegi. Generalnie jest pewniejsza.StRaDiVaRiUs pisze: ↑14 sie 2026, o 07:40Widzę, że mamy oczekiwania z Mercedesa beczki?
Jak 250-300 tysi we współczesnym aucie to mało, a skrzynia uznawana przez serwisy za jedną z najlepszych i występująca w trylionie egzemplarzy jest droga w serwisie, to sorry, ale ZF w wypasionym Audi czy Leksusie nie będzie tańszem jak cały serwis tych aut![]()
Superb spełnia moje oczekiwania auta na co dzień, oraz jest w budżecie, który mi odpowiada dla auta na co dzień. Natomiast z racji mojej pracy regularnie jeżdżę różnymi modelami grupy VAG i mam porównanie, a tutaj wyraziłem swoją opinię porównując poprzednie generacje. Jestem trochę motoryzacyjnym betonem i ciężko mi przychodzi akceptacja dużych zmian w samochodachStRaDiVaRiUs pisze: ↑14 sie 2026, o 07:40Z jakiego powodu masz więc Superba w 2,0 TDI, jeśli 3.0 pomijasz milczeniem? Bez dogryzek, ale wielu użytkowników oczekuje mniejszego i bardziej ekonomicznego diesla w hybrydzie, a normy emisji robią swoje... Ale w sumie fakt, tam nie ma benzyn... To jest faktycznie dziwne.dzoker88 pisze: ↑13 sie 2026, o 21:51 Co do osiągów i wagi aut, bo też był ten temat ruszany. Dzisiaj jeździłem S6C8. I muszę przyznać, że w porównaniu co S6C7 naprawdę czuć tą masę... Ponad dwie tony mocno wpływa na odbiór auta na drodze, szczególnie w zakrętach. Wsadzanie tam 3.0 TDI pominę milczeniem.
Jeśli by to nazwali A6 Competition, to nie miałbym uwag. Ale ja osobiście po S6 oczekiwałem tego, co można było poczuć jadąc poprzednimi generacjami S6. To było sportowe kombi, teraz jest auto klasy GT? Na pewno w trasie sprawia się super. Nadal uważam, że to fajne auto. Ale to oznaczenie S6 trochę mi się gryzie z tym, do czego przyzwyczaiły poprzednie generacje.
- siemi1
- Samochód: Superb III Kombi 4x4 Facelift
- Rocznik: 2022
- Aktualnie: 2.0 TDi 200KM
- Dostał łapek: 1 raz
Kontynuując wątek, miałem na test E220 4matic tak cicho niestety miałem sedana nie mieli kombi ale pierwsze wrażenia to zoanze Jesus jak mało miejsca dla pasażera i dzieciaki ze plecak nie da się przed nogi położyć. Tak jest jakość lepsze, zawieszenie komfortowe, ale kurde ilość miejsc jak się człowiek do Superba przyzwyczail przez 8 lat jeżdżenia.
Myślałem na Allterraine ale tutaj tylko asystentów, jak i pakiet black się mieści nic więcej.
S4 zaznacz wszytko więc skóra z wentylacją/masażem, szyber, Webasto, pakiet sen , kolo zapasowe l, ogrzewanie tył foteli. I mimo że na styk mi się All-terrain w budżecie najmu mieści to chyaba jednak simply Clever Skody daje wygodę.
Mam dylemat, ale mniejszy bagażnik mniej miejsca z tyłu i brak koła i dod wyposażenia chyba by mi przeszkadzał...
Wysłane z mojego CPH2653 przy użyciu Tapatalka
Myślałem na Allterraine ale tutaj tylko asystentów, jak i pakiet black się mieści nic więcej.
S4 zaznacz wszytko więc skóra z wentylacją/masażem, szyber, Webasto, pakiet sen , kolo zapasowe l, ogrzewanie tył foteli. I mimo że na styk mi się All-terrain w budżecie najmu mieści to chyaba jednak simply Clever Skody daje wygodę.
Mam dylemat, ale mniejszy bagażnik mniej miejsca z tyłu i brak koła i dod wyposażenia chyba by mi przeszkadzał...
Wysłane z mojego CPH2653 przy użyciu Tapatalka
Domówka:
OII FL, Elegance 2.0TDI Kombi, oszust RS Jest 171,7 KM i 402,9 Nm
Służbówka:
S3 FL, Scout 2.0TDI Kombi 200KM DSG7 4x4, Steel Grey/pakiet Black
OII FL, Elegance 2.0TDI Kombi, oszust RS Jest 171,7 KM i 402,9 Nm
Służbówka:
S3 FL, Scout 2.0TDI Kombi 200KM DSG7 4x4, Steel Grey/pakiet Black
-
artho
To samo o Superbie powie posiadacz S-Maxa - ciasne to w środku
Niby te samochody rosną ale dzisiaj ciężko o wygodne 7-osobowe w segmencie D...
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
-
artho
-
StRaDiVaRiUs
- Dał łapek: 96 razy
- Dostał łapek: 127 razy
Jak się myślało, że można robić nieskończenie wiele marek i na każdej kopii ze zmienionymi drobnostkami można tyle samo zarabiać i mieć eldorado, to sorry. Nie potrafili utrzymać tego, co powodowało chęć zakupu znanej technologii, bo byli chciwi bez limitu.
https://motoguru.pl/na-czasie/porsche-u ... -tys-euro/
Zamknięcie Seata jest bez sensu, bo władze grupy VW nie widzą możliwości zbudowania marki budżetowej typu Dacia, która dziś nie jest wstydem, tylko dobrym ekonomicznym autem. dostosowanym pod rynek.
Wszystkie marki próbowano wyimaginować jako pseudo-premium i robiąc sobie własną konkurencję.
I będzie tak jak z przemysłem PV i rowerami elektrycznymi.
Dziś 99% falowników, które jest sens kupić to chińczyk, bo dobre i w dobrej cenie.
A w rowerach był Bosch, Shimano, Fazua i nagle na białym koniu wjeżdza DJI Avinox M2S i nikt nie chce japończyka ani niemca. Chińczyk jest lepszy jakościowo i tańszy, a DJI nie jest krzekiem i już jest potentatem w mikrofonach, kamerach i dronach...
I tak sobie patrzę, że chyba tylko Toyota potrafiła być fair - bo nawet będąc droższą, dawała zajebistą trwałość i wartość rezydualną. Dała ludziom linię GR, bo była potrzebna.
Nawet jak wytną Seata nic to im nie pomoże, zyski spadną, bo Chińczycy i Toyota nie są głupi. A jest jeszcze grupa Renault, która też odrobiła lekcje. A VW jak przestali kąpać się w euro i dolarach, to zaczęli się zastanawiać, czy nie doprowadzają firmy do upadku. Wywalą więc 100 tys. ludzi, bo sami byli chciwi. Czy kupiłbym do nich cokolwiek nowego, jeśli wiedziałym, że mnie doili? Wyjdą na prostą to zaczną robić to jeszcze raz.
https://motoguru.pl/na-czasie/porsche-u ... -tys-euro/
Zamknięcie Seata jest bez sensu, bo władze grupy VW nie widzą możliwości zbudowania marki budżetowej typu Dacia, która dziś nie jest wstydem, tylko dobrym ekonomicznym autem. dostosowanym pod rynek.
Wszystkie marki próbowano wyimaginować jako pseudo-premium i robiąc sobie własną konkurencję.
I będzie tak jak z przemysłem PV i rowerami elektrycznymi.
Dziś 99% falowników, które jest sens kupić to chińczyk, bo dobre i w dobrej cenie.
A w rowerach był Bosch, Shimano, Fazua i nagle na białym koniu wjeżdza DJI Avinox M2S i nikt nie chce japończyka ani niemca. Chińczyk jest lepszy jakościowo i tańszy, a DJI nie jest krzekiem i już jest potentatem w mikrofonach, kamerach i dronach...
I tak sobie patrzę, że chyba tylko Toyota potrafiła być fair - bo nawet będąc droższą, dawała zajebistą trwałość i wartość rezydualną. Dała ludziom linię GR, bo była potrzebna.
Nawet jak wytną Seata nic to im nie pomoże, zyski spadną, bo Chińczycy i Toyota nie są głupi. A jest jeszcze grupa Renault, która też odrobiła lekcje. A VW jak przestali kąpać się w euro i dolarach, to zaczęli się zastanawiać, czy nie doprowadzają firmy do upadku. Wywalą więc 100 tys. ludzi, bo sami byli chciwi. Czy kupiłbym do nich cokolwiek nowego, jeśli wiedziałym, że mnie doili? Wyjdą na prostą to zaczną robić to jeszcze raz.
-
artho
Ciekawe dane, interesujący artykuł.
-
HanSolo
- Samochód: Superb III 4x4 Facelift
- Rocznik: 2020
- Silnik: 2.0TSI (280KM)
- Aktualnie: DNFE
- Imię: Wojciech
- Dał łapek: 156 razy
- Dostał łapek: 171 razy
Kupujta Superba bo zaraz będzie tylko Suptavia do kupienia 
https://magazynauto.pl/wiadomosci/skoda ... u,aid,6608
https://magazynauto.pl/wiadomosci/skoda ... u,aid,6608
-
Marek 13
- Samochód: Superb IV Kombi
- Rocznik: 2024
- Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
- Dał łapek: 101 razy
- Dostał łapek: 51 razy
Widziałem już, mnie to rybka, planuję długo pojeździć obecnym , chodź już tak było i zmieniałem
. Następny planuję już suv i tu się martwię, bo jak będę za x lat chciał suva to może wrócić znów moda na sedany i kombi i będzie problem
-
Maliniak
- Rocznik: 2021
- Aktualnie: 411/525
- Imię: Jacek
- Dał łapek: 146 razy
- Dostał łapek: 61 razy
Sceptyczny jestem do takich newsów wyssanych z palca, ale jeżeli tak miałoby być to w sumie czemu nie. Akurat połączenie Octavii i Superba byłoby spoko, bo już Octavia jest autem wystarczającym jeżeli chodzi o miejsce/gabaryty. Po prostu w kilku aspektach brakuje jej tego co ma Superb. Jakby ładnie te modele skleili to mogłoby się udać.
Mój Superb - https://www.superbclub.pl/viewtopic.php?t=13603
-
HanSolo
- Rocznik: 2020
- Aktualnie: DNFE
- Imię: Wojciech
- Dał łapek: 156 razy
- Dostał łapek: 171 razy
Jeśli zostawią wyposażenie i opcje Superba + silniki spalinowy z 4x4 to czemu nie, ale pewnie będzie na odwrót - napompują dalej Octavię. Niestety głupia moda na SUV-y ubije rynek zwykłych sedanów/liftbacków i zostanie tylko kupowanie aut z segmentu E ale mi w sumie wsio ryba, bo na pewno S3 będę jeździł jeszcze długo bo mi się super to auto użytkuje (celuje, że pewnie jeszcze z 5 lat pojeżdżę) a pewnie jak dzieci jeszcze podrosną to przeskoczę na bank na coś mniejszego - np. RS3 lub odpowiednika, bo teraz mam wóz typowo pod rodzinę by się zapakować na święta po korek. Martwi tylko, że sedany tak bardzo się zwijają.Maliniak pisze: ↑10 wrz 2026, o 09:09 Sceptyczny jestem do takich newsów wyssanych z palca, ale jeżeli tak miałoby być to w sumie czemu nie. Akurat połączenie Octavii i Superba byłoby spoko, bo już Octavia jest autem wystarczającym jeżeli chodzi o miejsce/gabaryty. Po prostu w kilku aspektach brakuje jej tego co ma Superb. Jakby ładnie te modele skleili to mogłoby się udać.