Jaki olej?

Regulamin forum
Szczegółowy regulamin działu znajduje się tutaj: link
Kylo125
Samochód: Superb III Facelift
Silnik: 0.8 SOHC
Dał łapek: 7 razy
Dostał łapek: 17 razy

Re: Jaki olej?

Post autor: Kylo125 »

Co prawda sprawa nie dotyczy superba tylko mojej Octavii, ale podpytam tu bo na tym forum jest jeszcze jakiś ruch.
Spotykalem się z opiniami, że olej to tylko olej i ważne żeby spełniał normy producenta to powinien być ok. Przy wymianie oleju gdzieś na wiosnę stwierdziłem, że zrobię eksperyment i zaleje tam jakieś tańsze byle co, aby normy były, ale dołożę do tego ceratec. W hurtowni był jakiś chempoil xtt 5w40. Normy do mojego motoru niby miał więc zalałem. No i wszystko było git nawet miałem wrażenie że silnik na tej mieszance chodzi ciszej i jakby zużycie oliwy też spadło. Także przy wymianie teraz w sierpniu kupiłem ten sam olej. Tyle że przy zalewaniu nowego zetknąłem przez otwór do środka a tam czarno. :o
Obrazek
Widoczne na foto jasne miejsce powstało od przetarcia palcem takiego jak bliżej środka, tylko wymyło je po przejechaniu około 3 tysięcy w trasie. Dodam że przed tą wiosenna wymianą pod pokrywą wszystko wyglądało mniej więcej tak jak to wytarte miejsce po lewej.
Także teraz pytanie. Myślicie że to od cerateca czy od tego oleju?
StRaDiVaRiUs
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Dał łapek: 96 razy
Dostał łapek: 127 razy

Post autor: StRaDiVaRiUs »

Dla ścisłości - to ChempiOil, nie ChempOil.
https://chempioil.pl/product/chempioil- ... 40-ch9701/

Nabraleś się na jeden z frazesów odnośnie "norm".
Tłumacząc o co chodzi - olej nie ma spełniać "norm", tylko spełniać "normę i mieć APROBATĘ producenta". Są oczywiście dobre wyjątki (np. Millers EE), ale jesli zalewasz cholera wie co, nie zbadane i nie próbowane przez innych, to grasz w rosyjską rulketkę... I oczywiście, można napisać, ze aprobata to kwitek, za który producent dostaje kasę. ale z jakiegoś powodu większość polecanych olejów do VW aprobatę ma.
https://www.oilclub.pl/index.php?thread ... leju.4134/

Nie wiem jaki masz silnik, przebieg, spalanie oleju, a tu zmiennych może być sporo. I jak chcesz coś taniego, to weź świetny Orlen Max Expert, a nie kombinujesz z jakimś wynalazkiem.

Generalnie to SCT Germany (Mannol, Fanfaro).
https://www.oilclub.pl/index.php?thread ... 109/page-4

Co do Cerateca, sam leję i on robi coś zupełnie na odwrót - wygładza, a nie robi nalot. Prawdopodobnie ChempiOil ma dużo dodatków czyszczących i mógł rozpuścić Ci nagar, co może mieć różne skutki.
Załączniki
Zrzut ekranu 2026-08-31 090054.png
Kylo125
Samochód: Superb III Facelift
Silnik: 0.8 SOHC
Dał łapek: 7 razy
Dostał łapek: 17 razy

Post autor: Kylo125 »

Silnik to 1.9 TDI na pompie. Oleju bierze teraz niecałe 2 setki na tysiąc km. Mniej więcej litr na 6 tysięcy km. Przed wymianą i dodaniem cerateca nawet jakby coś więcej ubywało.
Możliwe że coś tam rozpuscił, bo olej w tym silniku zawsze szybko robił mi się czarny i tak jest od ponad 17 lat jak mam ten samochód.
Ciekawe tylko czemu bardziej markowe oleje (Valvoline ) na których jeździłem od zawsze tego nie zrobiły.
Tak czy siak nic z tym teraz nie robię. Pewnie przy następnej wymianie zaleje jakąś płukankę czy nawet naftę. O silnik jakoś się nie martwię bo pewnie i na rzepakowym by smigał, nie ważne gdzie wlanym.
Byłem tylko ciekaw czy komuś po ceratecu się coś takiego zrobiło bo i jego przy tej wymianie zalałem.
ODPOWIEDZ