KLAPA BAGAZNIKA SKODA SUPERB II - temat zbiorczy
- krzynol
- Ekspert
- Samochód: Superb II DSG 4x4
- Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
- Aktualnie: 170KM
- Imię: Krzysztof
- Dał łapek: 4 razy
- Dostał łapek: 33 razy
- Kontakt:
Re: KLAPA BAGAZNIKA SKODA SUPERB II - temat zbiorczy
Pierwsza część o szukaniu usterki i otwieraniu awaryjnym
-
Damian417
- Samochód: Superb II Kombi
- Rocznik: 2014
- Aktualnie: 170
- Imię: Damian
Witam Grupowiczow, jestem nowy na grupie i dodaję pierwszy wpis, proszę o podpowiedź:
Jestem szczęśliwym użytkownikiem superba 2014 rok kombi od 3 miesięcy I jak ze wszystko było okej to zj***ła się elektryczna klapa z której byłem zadowolony
.
Do rzeczy, klapa podnosi się na jakieś 20-30cm zatrzymuje, pika, i zamyka z powrotem.
Kody błędów to
-czujnik Halla w silnikub tylnej pokrywy 1 , awaria sygnału
- czujnik Halla w silniku tylnej pokrywy 2, awaria sygnału
Co byście podpowiedzieli żeby z tyn zrobić? Od czego zacząć?
W sumie już zacząłem coś dłubać i zdemontowałem tapicerki w bagażniku z lewej strony w poszukiwaniu modułu sterowania.
Podczas demontażu znalazłem przecięty przewod od spryskiwaczy który szedł do sprysku tylnej szyby.
Przecięty był na łączeniu klapy z nadwoziem i wszystko było by okej być może przez to padł moduł?
Moduł zdemontowałem i obejrzałem z każdej strony, wygląda jak nowy zero dziwnych nalotów, zabrudzeń, piny czyściutkie.
Więc nie jestem pewny czy to na pewno moduł,
Jestem szczęśliwym użytkownikiem superba 2014 rok kombi od 3 miesięcy I jak ze wszystko było okej to zj***ła się elektryczna klapa z której byłem zadowolony
Do rzeczy, klapa podnosi się na jakieś 20-30cm zatrzymuje, pika, i zamyka z powrotem.
Kody błędów to
-czujnik Halla w silnikub tylnej pokrywy 1 , awaria sygnału
- czujnik Halla w silniku tylnej pokrywy 2, awaria sygnału
Co byście podpowiedzieli żeby z tyn zrobić? Od czego zacząć?
W sumie już zacząłem coś dłubać i zdemontowałem tapicerki w bagażniku z lewej strony w poszukiwaniu modułu sterowania.
Podczas demontażu znalazłem przecięty przewod od spryskiwaczy który szedł do sprysku tylnej szyby.
Przecięty był na łączeniu klapy z nadwoziem i wszystko było by okej być może przez to padł moduł?
Moduł zdemontowałem i obejrzałem z każdej strony, wygląda jak nowy zero dziwnych nalotów, zabrudzeń, piny czyściutkie.
Więc nie jestem pewny czy to na pewno moduł,
Ostatnio zmieniony 18 cze 2025, o 07:28 przez Damian417, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzynol
- Ekspert
- Kontakt:
masz problem raczej z samymi siłownikami
chociaż, ktoś gdzieś pisał, że elementy w sterowniku padają
chociaż, ktoś gdzieś pisał, że elementy w sterowniku padają
- marioti
- Doradca
- Samochód: Superb II Kombi
- Rocznik: 2012
- Aktualnie: 198KM
- Dostał łapek: 19 razy
jak dla mnie to ruda zrobiła sieczkę z układu który jest w samym siłowniku przy szczotkach
www.youtube.com/watchv=Sbv1_TPCgtw
www.youtube.com/watchv=Sbv1_TPCgtw
- Załączniki
-
- 44902176_10214107527736244_3232888339728171008_n.jpg (48.88 KiB) Przejrzano 13226 razy
-
Sultankosmitow
- Samochód: Superb II
- Rocznik: 2010
- Silnik: 2.0TDI CFFB (140KM)
Witam forumowiczów! Superb 2010, liftback dzielona klapa, Nie działa domyk.
Instalacja elektryczna zrobiona jest cała nowa i sprawdzona, nowy siłownik domyku, nowy zamek, przy użyciu vcdsa wszystkie siłowniki w klapie można otworzyć lub zamknąć. Krańcowki sprawdzone, wykrywa. W kodowanie zaznaczona dzielona klapa. Klamki bagażnika, Środkowa 0/1, zewnętrzna 180ohm wykrywa w programie. Po zamknięciu i otwarciu auta z pilota można otworzyć małą klapę lub zewnętrznym przyciskiem całą klapę, z kluczykiem w stacyjce można otworzyć tylko małą, natomiast po zamknięciu nie dociaga klapy.
Co jeszcze sprawdzić żeby uruchomić dociag bagażnika, który powinien załączać się przy otwieraniu oraz przy zamykaniu.
Instalacja elektryczna zrobiona jest cała nowa i sprawdzona, nowy siłownik domyku, nowy zamek, przy użyciu vcdsa wszystkie siłowniki w klapie można otworzyć lub zamknąć. Krańcowki sprawdzone, wykrywa. W kodowanie zaznaczona dzielona klapa. Klamki bagażnika, Środkowa 0/1, zewnętrzna 180ohm wykrywa w programie. Po zamknięciu i otwarciu auta z pilota można otworzyć małą klapę lub zewnętrznym przyciskiem całą klapę, z kluczykiem w stacyjce można otworzyć tylko małą, natomiast po zamknięciu nie dociaga klapy.
Co jeszcze sprawdzić żeby uruchomić dociag bagażnika, który powinien załączać się przy otwieraniu oraz przy zamykaniu.
- krzynol
- Ekspert
- Kontakt:
a z kompa dociąga?
wiązka dociągu nie idzie poprzez klapę, tylko we wnętrzu auta, także tutaj wiązka klapy nie ma wpływu, dziwne.
wiązka dociągu nie idzie poprzez klapę, tylko we wnętrzu auta, także tutaj wiązka klapy nie ma wpływu, dziwne.
-
Lom99
- Rocznik: 2008
- Silnik: 2.0TDI BMP (140KM)
Hej. Ostatnio zaczęła mi świrować klapa bagażnika w SII(sedan, 2008). Otóż kiedyś rozsypał mi się mechanizm podwójnej klapy z jednej ze stron, bez niego klapa normalnie działała. Teraz wyszło kilka problemów jednocześnie.
1 problem, klapa nie jest dociągana, można normalnie ręką poruszać a podczas jazdy po nierównościach generuje to uciążliwy hałas
2 problem, po otwarciu auta mogę normalnie otworzyć małą klapę, natomiast nie ma żadnej reakcji na otwarcie całej klapy, gdy zamknę małą klapę nie mogę jej już otworzyć niby coś słychać jakiś zamek ale ani z przycisku ani z pilota nie mogę otworzyć, dopiero po kilkunastu próbach mała klapa daje się otworzyć. Rzadko ale czasami pod naciskiem, normalnie muszę się zawiesić na bagażniku idzie otworzyć całą klapę, gdy ją zamknę i zamknę auto nie słychać charakterystycznego odgłosu mechanizmu klap, dopiero kiedy docisnę klapę do zamka słychać jak klapy się "rozłączają" i idzie otworzyć małą klapę. Od czego zacząć diagnostykę? Dociąg klapy czy sam zamek?
1 problem, klapa nie jest dociągana, można normalnie ręką poruszać a podczas jazdy po nierównościach generuje to uciążliwy hałas
2 problem, po otwarciu auta mogę normalnie otworzyć małą klapę, natomiast nie ma żadnej reakcji na otwarcie całej klapy, gdy zamknę małą klapę nie mogę jej już otworzyć niby coś słychać jakiś zamek ale ani z przycisku ani z pilota nie mogę otworzyć, dopiero po kilkunastu próbach mała klapa daje się otworzyć. Rzadko ale czasami pod naciskiem, normalnie muszę się zawiesić na bagażniku idzie otworzyć całą klapę, gdy ją zamknę i zamknę auto nie słychać charakterystycznego odgłosu mechanizmu klap, dopiero kiedy docisnę klapę do zamka słychać jak klapy się "rozłączają" i idzie otworzyć małą klapę. Od czego zacząć diagnostykę? Dociąg klapy czy sam zamek?
- rowerek
- Samochód: Superb III
- Silnik: 1.8TSI CJSC (180KM)
- Dostał łapek: 57 razy
Moim zdaniem kwestia wiązki. W SII sedan lubią się przewody przecierać i potem są takie cyrki. Jak się otwiera bardzo często małą klapę, to ona podnosząc się trochę pręży przewody. Zdrowsze jest otwieranie dużej klapy, co w przedlifcie jest uciążliwe.
Wysłane z mojego SM-S926B przy użyciu Tapatalka
-
Lom99
- Silnik: 2.0TDI BMP (140KM)
Dopiero dzisiaj miałem chwilę żeby zerknąć do klapy. I tak. Podłączyłem VCDS, zaryglowanie jak i odryglowanie od dużej klapy po obu stronach działa. Pomoc przy zamykaniu i otwieraniu klapy bagażnika również działa. Mechanizm dociąga klapę jak i ją zwalnia, ale nie rozumiem dlaczego klapa działa tak jak działa. Jak w vcds zarygluję dużą klapę i dociągnę zamek od bagażnika to potem normalnie otwiera się duża klapa. Zamknę bagażnik zamknę auto, duża klapa się odrygluje. Otwieram auto, otworzę małą klapę, ale dużej z przycisku normalnie już nie idzie, nie ma żadnej reakcji. gdy docisnę małą klapę to za chwilę w ogóle jej nie mogę otworzyć nawet puszczając zamek w VCDS, gdy uda się ją otworzyć to po zamknięciu klapa jest luźna i nie zostaje dociągnięta. Normalnie ją mogę potem otwierać i zamykać ale dużej klapy nie otworzę. O co tu chodzi? W vcds wszystko działa jak należy a w rzeczywistości klapa świruje. Czy są tam jakieś krańcówki? Może gdzieś nie dochodzi, a może przez to że z lewej strony nie mam haczyka/dźwigni od dużej klapy. Miał ktoś kiedyś podobny problem?rowerek pisze: ↑28 cze 2025, o 10:25 Moim zdaniem kwestia wiązki. W SII sedan lubią się przewody przecierać i potem są takie cyrki. Jak się otwiera bardzo często małą klapę, to ona podnosząc się trochę pręży przewody. Zdrowsze jest otwieranie dużej klapy, co w przedlifcie jest uciążliwe.
-
tysszek
- Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)
- Imię: Piotr
Miałem podobnie.
Winna była wiązka w magicznym miejscu.
Zapytam tutaj przy okazji. Montował ktoś te sprężynki na klapę aby po otwarciu z pilota ładnie poszła sama do góry? Ma ktoś które pasują?
Winna była wiązka w magicznym miejscu.
Zapytam tutaj przy okazji. Montował ktoś te sprężynki na klapę aby po otwarciu z pilota ładnie poszła sama do góry? Ma ktoś które pasują?
-
Jerzy1981
- Samochód: Superb II 4x4
- Rocznik: 2015
- Imię: Jerzy
- Dał łapek: 16 razy
Witam serdecznie wszystkich! Jestem prawie nowy na forum Superbów, ale znalazłem swój temat i widzę że tutaj fachowcy podpowiadają dużo rzeczy i nawet piszą że naprawa modułu sterowania siłownikami klapy bagażnika to żaden problem. U mnie w aucie klapa się nie podnosi w ogóle, tylko otwiera, a komputer wydaje błędy obydwu siłowników. Zamiana siłowników na używane oryginalne(miałem założone jakieś zamienniki) nic nie dała, elektryk po diagnostyce powiedział mi że moduł umarł. Oryginalny kosztuje 1350pln. Używanego nie mogę znaleźć, jak któryś podobny się trafi, to musi różnić się od obecnego literką na końcu numeru seryjnego.
Proszę podzielić się wiedzą co mam z tym zrobić, jak czy gdzie ten moduł naprawić?
Proszę podzielić się wiedzą co mam z tym zrobić, jak czy gdzie ten moduł naprawić?
- krzynol
- Ekspert
- Kontakt:
a jaki masz numer ?Jerzy1981 pisze: ↑5 sie 2025, o 16:39 ... elektryk po diagnostyce powiedział mi że moduł umarł. Oryginalny kosztuje 1350pln. Używanego nie mogę znaleźć, jak któryś podobny się trafi, to musi różnić się od obecnego literką na końcu numeru seryjnego.
-
Jerzy1981
- Samochód: Superb II 4x4
- Rocznik: 2015
- Imię: Jerzy
- Dał łapek: 16 razy
Tylko ja kupiłem ten samochód rok temu i klapa już wtedy się nie podnosiła także nie wiem czy on na pewno pasuję do tego auta.
- krzynol
- Ekspert
- Kontakt:
tak to taki moduł. możesz kupić z indeksem A,B,C, E, F i tak trzeba będzie przeflaszować na najnowszy