SZYBKIE PYTANIA i KONKRETNE ODPOWIEDZI - temat zbiorczy

yogibabu
Samochód: Inny
Silnik: 2.0TDI (190KM)

Re: SZYBKIE PYTANIA i KONKRETNE ODPOWIEDZI - temat zbiorczy

Post autor: yogibabu »

Urbinio pisze:Ktoś w Warszawie to ogarnia ? Wiecie może ?
A to mało warsztatów w Wawie Obrazek
TSI to już żadna wiedza tajemna. Parę lat na rynku jest.
Ponoć jest jakiś warsztat w Ożarowie czy Ołtarzewie który jest ogarnięty.
Polecany na forum octavi.

Nie patrz na życie przez pryzmat Skody.
yur
Samochód: Superb III Kombi 4x4
Rocznik: 2019
Silnik: 2.0TSI (272KM)

Post autor: yur »

Pytanie nowicjusza (ale uczę się dopiera superb'a)
Czy jest możliwość sprawdzenia temp oleju Dsg, albo jakiś innych przydatnych parametrów w jakimś ukrytym menu ew. car scanerem pro.
Czy pozostaje mi kupienie vcds/obd11? Pozdrawiam
yogibabu
Samochód: Inny
Silnik: 2.0TDI (190KM)

Post autor: yogibabu »

W systemach informacyjnych w aucie nie ma.
Trzeba podłączyć jakiś skaner i odczytać.
Na pewno vcds,VcP,odis.

Car scanner nie znam więc nie wypowiem się.
Nie patrz na życie przez pryzmat Skody.
yur

Post autor: yur »

Dzięki może ktoś poleci vcds pl/eng z ali diagnostyka (małe kodowania, wymiana tarcz klocków).
2xxxpikuśxxx2
Samochód: Superb III Kombi 4x4 Facelift
Imię: Daniel

Post autor: 2xxxpikuśxxx2 »

Witam potrzebuje pomocy. Posiadam superb z 2019r wersja poliftowa 2.0 272 4x4. Panowie pomóżcie co to może być dwa razy już mi się zdarzyło włączając bieg wsteczny i ruszając gwałtownie czyli puszczając hamulec całkowicie zaczęło zgrzytać coś tak jakby chyba w skrzyni i robi się miękki pedal hamulca w tym momencie…. dźwięk taki jak…. Można porównać w manualu wkleszczenie biegu bez sprzęgła. Po zatrzymaniu się przerzuceniu na D wszystko jest ok.
Mickee
Samochód: Superb III 4x4 Facelift
Rocznik: 2023
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Imię: Michał

Post autor: Mickee »

A samochód nie hamuje Ci podczas tego zgrzytu? Ten miękki pedał to tak jakby hamulec awaryjny działał, dźwięk też jest taki podczas awaryjnego hamowania przy manewrach.
2xxxpikuśxxx2
Samochód: Superb III Kombi 4x4 Facelift
Imię: Daniel

Post autor: 2xxxpikuśxxx2 »

Tego właśnie nie zauważyłem czy hamuje bo jak tak się działo to mam taki odruch że szybko na hamulec…. i wtedy też właśnie jest miękki pedał ale przybliżając tę sytuację to po prostu raz chciałem szybki manewr zrobić…. w koło wysoka trawa czujniki zaczęły wariować strasznie i wtedy wydobył się ten dźwięk no i szybko na hamulec jak zrobiłem na „D” podjechałem do przodu i z powrotem przerzuciłem na „R” i po woli cofałem to już było ok. A ten drugi raz kurcze było tak że też szybko do ruchu chciałem się wbić i tak szybko puściłem hamulec kawałek cofnął i zaraz zgrzyt ( a może nawet dźwięk takiego hamulca chodź teraz nie jestem pewny ) i też na „D” do przodu i na „R” i powoli i jest Ok jak się takie coś słyszy to no jest taki odruch że szybko hamulec no więc kurczę nie wiem czy on hamuje awaryjnie ? Przeszło mi to przez myśl ten drugi raz ale mówię sobie że no chyba takiego czegoś nie ma w aucie że sam awaryjnie hamuje chyba że się mylę….🙂ale też mi przeszło przez myśl że może za szybko wszystko robiłem i bieg się tak jak by wykleszczył albo nie wiem auto ma przejechane 78k więc no chyba to nie możliwe żeby skrzynia padała skoro biegi przerzuca płynnie. Za 3 tygodnie wybieramy się z rodziną na wakacje no i mam lekkie obawy czy dojedziemy jak działo się takie coś. Nie wiem co o tym myśleć czy to idzie jakoś sprawdzić jeszcze ?
Kylo125
Samochód: Superb III Facelift
Silnik: 0.8 SOHC

Post autor: Kylo125 »

Podstaw z tyłu jakiś karton i testuj. Nawet jak skrzynia padnie to lepiej pod domem niż na wakacjach.
Mickee
Samochód: Superb III 4x4 Facelift
Rocznik: 2023

Post autor: Mickee »

Obstawiam awaryjne hamowanie. Mi na niskie krzaczki działa i kiedyś pod Lidlem zahamował podczas cofania. Dźwięk jakby coś się zepsuło, taki głośny chrobot. Nie zmieniaj biegów jak samochód nie stoi bo rozwalisz skrzynię.
Bobofrut
Samochód: Superb III Kombi Facelift
Rocznik: 2024
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Imię: Pjoter

Post autor: Bobofrut »

Ten chrobot jest taki sam jak przy zadziałaniu ABS na sniegu. Tak, to hamowanie awaryjne, za szybko zbliżasz się do przeszkody i się auto ratuje żeby nie przydupczyć
Urbinio
Samochód: Superb III
Rocznik: 2018
Silnik: 1.8TSI CJSA (180KM)

Post autor: Urbinio »

Panowie potrzebuje nr katalogowy dolnej osłony kierownicy, w superb s3 najlepiej 2018 koniecznie z aktywnym tempomatem. Możecie pomóc ?
Dylan
Samochód: Superb III 4x4

Post autor: Dylan »

2xxxpikuśxxx2 pisze: 4 lip 2024, o 00:02 Witam potrzebuje pomocy. Posiadam superb z 2019r wersja poliftowa 2.0 272 4x4. Panowie pomóżcie co to może być dwa razy już mi się zdarzyło włączając bieg wsteczny i ruszając gwałtownie czyli puszczając hamulec całkowicie zaczęło zgrzytać coś tak jakby chyba w skrzyni i robi się miękki pedal hamulca w tym momencie…. dźwięk taki jak…. Można porównać w manualu wkleszczenie biegu bez sprzęgła. Po zatrzymaniu się przerzuceniu na D wszystko jest ok.
Jak koledzy piszą, tak wygląda funkcja hamowania przy manewrach. Żeby to sprawdzić wyłącz w menu "funkcję hamowania podczas manewrów" i zobacz czy jest różnica.
Arkadius87radom+
Rocznik: 2018
Silnik: 2.0TDI (150KM)

Post autor: Arkadius87radom+ »

Panowie może ktoś pomoże. Auto 2.0tdi DFGA 2018r błąd P164E00-oil pressure regulating valve electrical malfunction. Błąd w sterowniku silnika nie da się go skasować. Brak kontrolek na desce. Auto jeździ normalnie, ciśnienie oleju dziś sprawdzone i jest w porządku. Czyżby to był zawór regulacji ciśnienia ten obok sprężarki klimy? Czujnik ciśnienia był wymieniony nadal to samo.
Awatar użytkownika
Pieczar155
Silnik: 2.0TDI (150KM)
Imię: Kamil

Post autor: Pieczar155 »

Cześć Panowie.
Zbliża się u mnie moja pierwsza wymiana oleju w skrzyni DSG. Problem jednak polega na tym, że nie wiem jaką konkretnie posiadam, a wolę jednak mieć wszystko pod kontrolą i nie odstawiać mechanikowi na ślepo. Moja kura to przedlift 2.0TDI 150KM z 7 stopniową skrzynią (VIN TMBAH7NP4K7078769). Jaka konkretnie skrzynia tam siedzi i jaki olej do niej poradzicie?
Awatar użytkownika
StRaDiVaRiUs
Rocznik: 2016
Aktualnie: LPG - CJXA SERIA

Post autor: StRaDiVaRiUs »

Pieczar155 pisze: 15 lip 2024, o 12:37 Cześć Panowie.
Zbliża się u mnie moja pierwsza wymiana oleju w skrzyni DSG. Problem jednak polega na tym, że nie wiem jaką konkretnie posiadam, a wolę jednak mieć wszystko pod kontrolą i nie odstawiać mechanikowi na ślepo. Moja kura to przedlift 2.0TDI 150KM z 7 stopniową skrzynią (VIN TMBAH7NP4K7078769). Jaka konkretnie skrzynia tam siedzi i jaki olej do niej poradzicie?
DQ381. Ja do swojej DQ250 lałem Ravenola, ale masz jeszcze Fuchsa, Febi, Motula... Jak się boisz lej OEM VW, będzie trochę drożej .
ODPOWIEDZ