[S3] SZYBKIE PYTANIA i KONKRETNE ODPOWIEDZI - temat zbiorczy
-
kris3city
- Samochód: Superb III Facelift
- Rocznik: 2021
- Silnik: Inny
- Aktualnie: 2.0 TDI SCR 200KM
- Dał łapek: 16 razy
- Dostał łapek: 11 razy
Re: [S3] SZYBKIE PYTANIA i KONKRETNE ODPOWIEDZI - temat zbiorczy
Może ja za dużo kombinuję, czekam na paczkomat i będę się doktoryzował, ale numerki co mam (co wyjąłem dzisiaj z auta), a co powinienem mieć są właśnie różne. I teraz nie wiem, czy świadomie, czy nie ma znaczenia. 
-
yogibabu
- Samochód: Inny
- Silnik: 2.0TDI (190KM)
- Dał łapek: 62 razy
- Dostał łapek: 109 razy
Nie ma co się doktoryzować 
Producent filtra nie zmienił matrycy i tak trzepie.
Producent filtra nie zmienił matrycy i tak trzepie.
Była Skoda TSI jest VW TDI.... Nigdy więcej skody....
-
kris3city
...i teraz widzę jak u Ciebie: na pudełku jedno, a na filtrze inny numer. Czyli pewnie miałem dobrze. Czeski filtr normalnie
-
yogibabu
- Silnik: 2.0TDI (190KM)
- Dał łapek: 62 razy
- Dostał łapek: 109 razy
Podejrzewam,że w katalogu nr części się zmienia wraz z ceną, a w opakowaniu dalej to samo 

Była Skoda TSI jest VW TDI.... Nigdy więcej skody....
-
HanSolo
- Samochód: Superb III 4x4 Facelift
- Rocznik: 2020
- Silnik: 2.0TSI (280KM)
- Aktualnie: DNFE
- Imię: Wojciech
- Dał łapek: 142 razy
- Dostał łapek: 161 razy
Pytanie, czy mając Canton, mam dziurę zaznaczoną na czerwono? Jest na FB filmik jak przesmarować skrzypiące tryby klimy bez rozbierania połowy deski
. Trza wyciągnąć od góry kratkę od głośników i lewą dziurą jest dostęp z kamerą rewizyjną:
-
StRaDiVaRiUs
- Dał łapek: 96 razy
- Dostał łapek: 121 razy
Możesz mieć tam głośnik (oryginalny Harman z tego co pamiętam, nie jak reszta Sonavox). Wyjmowałem taki z rocznika 2018, wtedy dziury nie ma.
-
HanSolo
Już odnalazłem, że w Cantonie jest głośnik w tym po prawej a w tym po lewej - w zależności czy mamy system SOS czy nie - jak nie masz - to dziura, a jak masz - to jest tam głośnik od systemu SOS - liczę, że ma na tyle kabelka, że go od góry wypnę. Mam zamiar od góry dostać się do mechanizmu przestawiania klap i go zapsiukać szprajem ze smarem.
-
HanSolo
Hej, szybkie pytanie, robiłem optymalizację kół na hunterze i dla trzech kół mam wariancję siły na poziomie ~40N i są na zielono, natomiast jedno ma wariancję 80N i jest na żółto a limit jest jak rozumiem do 90N, hunter pokazał, że można było obrócić oponę i z 80N by się zrobiło 65N, ale Wulkanizator stwierdził, że nie ma co i jest ok. bo w limicie tychże 90 N - czy to są poprawne wyniki? Pomijam już, że inne koła mógłby być zoptymalizowane z 40N do np. 15N - no ale się "świeciło" na zielono i też Wulkanizator powiedział, że jest ok. Ogólnie stwierdził, że jest git malina - dodam, że felgi + opony były nowe.
-
kris3city
Zajmowałem się ostatnio Octavią MY2023 i słyszę dźwięk "trzeszczenia" klap przy uruchomieniu. Mówię do właściciela: ooo, klapy masz tak samo do przesmarowania jak u mnie. A on: ale tak już było od nowości jak go brałem z salonuHanSolo pisze: ↑22 kwie 2026, o 19:23 Już odnalazłem, że w Cantonie jest głośnik w tym po prawej a w tym po lewej - w zależności czy mamy system SOS czy nie - jak nie masz - to dziura, a jak masz - to jest tam głośnik od systemu SOS - liczę, że ma na tyle kabelka, że go od góry wypnę. Mam zamiar od góry dostać się do mechanizmu przestawiania klap i go zapsiukać szprajem ze smarem.
ps. ja swoich jeszcze nie smarowałem, i się zastanawiam czy jest sens w takim razie... Komuś się to faktycznie zatarło albo błędami sypie?
-
HanSolo
Ja takiego kupiłem - przebieg 57k przy zakupie i trzeszczało i w sumie teraz 2 lata później i 30k km więcej i trzeszczy dokładnie tak samo tj. nie jest głośniej, dźwięk się nie nasilił - u mnie trzeszczy przy pierwszym odpaleniu jak się ustawiają oraz jak zmienia położenie. Mam TKI ściągnięte jak jeszcze erwin chodził na to i tam napisano, że poprawili to dopiero w urządzeniu Valeo w 4 tygodniu 2022 i Denso w 34 tygodniu 2022r
. Ja chcę zobaczyć czy da radę od góry się dostać, bo jak większość tutaj - uważam, że nie warte jest rozbieranie deski by to smarować - podobno efekt posmarowania się utrzymuje jakiś czas i znowu trzeszczy - więc dla mnie smarowanie od góry ma tylko sens. Też nie widziałem, by komuś to siadło, ale może są takie osoby tutaj.
PS. Z tego co widzę w tym TKI to wydaje mi się, że i tak przez dziurę głośnika od góry nie dostanę się wszędzie gdzie TKI wskazuje - tam ten mechanizm jest rozbierany i smarowany.
PS.2 Zgodnie z TKI smar do smarowania tego ma numer G 000100.
PS. Z tego co widzę w tym TKI to wydaje mi się, że i tak przez dziurę głośnika od góry nie dostanę się wszędzie gdzie TKI wskazuje - tam ten mechanizm jest rozbierany i smarowany.
PS.2 Zgodnie z TKI smar do smarowania tego ma numer G 000100.
-
last_chance
- Samochód: Superb III Kombi
- Rocznik: 2015
- Silnik: 2.0TSI (220KM)
- Aktualnie: 322KM/448Nm
- Dostał łapek: 2 razy
Pytanie dotyczące jakości lakieru - czy też macie odpryski na masce prawdopodobnie od kamieni? Z uwagi że moja przerdzewiała przy znaczku (nie pytajcie jak, od środka dziura na wylot) kupiłem drugą, oddałem do lakierowania. Minął rok i mam 3 małe punkciki i jeden większy odprysk...
-
kris3city
Panie, odpryski to mi z ręki jedzą. Pierwsze co mi się rzuciło przy zakupie, to niska jakość lakieru, i odpryski. Niemniej jednak szukałem auta co latało głównie trasy, więc czego się miałem spodziewać? Obecnie sam latam też trasy i w ciągu półtora roku kolejne dorzuciłem, w tym też przy znaczku
a dzisiaj akurat robiłem zaprawki od środka tej papierowej maski, przy otworach, bo zauważyłem rudą. Aha, ale ja i tak mam pecha, bo dwa razy dostałem kamieniem po szybie, i mam dwie łezki, na szczęście nie idzie to dalej. Dobrze, że ja taki mało wymagający bo bym 2 razy szybę wymieniał (mam full ubezpieczenie) a tak to jeżdżę i mnie to wali. Takie rany bojowe
P.s. wracając do odprysków to mam zamiar dać komuś to ogarnąć bo nie chcę rudej. Tym bardziej dziury, jutro wrzucę fotę jak nie zapomnę.
P.s. wracając do odprysków to mam zamiar dać komuś to ogarnąć bo nie chcę rudej. Tym bardziej dziury, jutro wrzucę fotę jak nie zapomnę.
-
Alonsoa
- Samochód: Superb III Kombi
- Rocznik: 2017
- Silnik: 1.8TSI CJSC (180KM)
- Dał łapek: 9 razy
- Dostał łapek: 5 razy
Tak,są i na zderzaku tez.Poprzedni właściciel latał trasy.Kolega w Paseratti z 2018 tez maska oklepana.Take lipe teraz stosują.z 50mikronów lakier .last_chance pisze: ↑19 maja 2026, o 20:16 Pytanie dotyczące jakości lakieru - czy też macie odpryski na masce prawdopodobnie od kamieni?.....
-
Marek 13
- Samochód: Superb IV Kombi
- Rocznik: 2024
- Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
- Dał łapek: 90 razy
- Dostał łapek: 50 razy
JPDL ceny SS3 względem Insigni B są znaczące, ale to co piszecie mnie zaskakuje, sądziłem że naprawdę Superb jest Super
. Lakiery już od dawna w autach rysują się od patrzenia, ale takich rzeczy o których tu piszecie w Oplu nie uświadczyłem , 6lat użytkowania od nowości. Obecnie mam SS4, 19tys nalotu i szyba przednia wypiaskowana jak w Oplu po 6 latach . Mój pierwszy Vag , ale jak zardzewieje to zrobię ukłon w stronę Opla.
-
kris3city
Nie znam się na odpryskach, jak widać na myciu też nie, tak to u mnie wygląda: