[S3] SZYBKIE PYTANIA i KONKRETNE ODPOWIEDZI - temat zbiorczy

kris3city
Samochód: Superb III Facelift
Rocznik: 2021
Silnik: Inny
Aktualnie: 2.0 TDI SCR 200KM
Dał łapek: 16 razy
Dostał łapek: 11 razy

Re: [S3] SZYBKIE PYTANIA i KONKRETNE ODPOWIEDZI - temat zbiorczy

Post autor: kris3city »

Może ja za dużo kombinuję, czekam na paczkomat i będę się doktoryzował, ale numerki co mam (co wyjąłem dzisiaj z auta), a co powinienem mieć są właśnie różne. I teraz nie wiem, czy świadomie, czy nie ma znaczenia. ;)
yogibabu
Samochód: Inny
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Dał łapek: 62 razy
Dostał łapek: 109 razy

Post autor: yogibabu »

Nie ma co się doktoryzować :lol:
Producent filtra nie zmienił matrycy i tak trzepie.
Była Skoda TSI jest VW TDI.... Nigdy więcej skody....
kris3city

...i teraz widzę jak u Ciebie: na pudełku jedno, a na filtrze inny numer. Czyli pewnie miałem dobrze. Czeski filtr normalnie :mrgreen:
czeski filtr.jpg
yogibabu
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Dał łapek: 62 razy
Dostał łapek: 109 razy

Post autor: yogibabu »

Podejrzewam,że w katalogu nr części się zmienia wraz z ceną, a w opakowaniu dalej to samo
Była Skoda TSI jest VW TDI.... Nigdy więcej skody....
HanSolo
Samochód: Superb III 4x4 Facelift
Rocznik: 2020
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Aktualnie: DNFE
Imię: Wojciech
Dał łapek: 142 razy
Dostał łapek: 161 razy

Post autor: HanSolo »

Pytanie, czy mając Canton, mam dziurę zaznaczoną na czerwono? Jest na FB filmik jak przesmarować skrzypiące tryby klimy bez rozbierania połowy deski :). Trza wyciągnąć od góry kratkę od głośników i lewą dziurą jest dostęp z kamerą rewizyjną:
554110099_31991368770510503_4741147680203944395_n.jpg

StRaDiVaRiUs
Dał łapek: 96 razy
Dostał łapek: 121 razy

Post autor: StRaDiVaRiUs »

Możesz mieć tam głośnik (oryginalny Harman z tego co pamiętam, nie jak reszta Sonavox). Wyjmowałem taki z rocznika 2018, wtedy dziury nie ma.
HanSolo

Już odnalazłem, że w Cantonie jest głośnik w tym po prawej a w tym po lewej - w zależności czy mamy system SOS czy nie - jak nie masz - to dziura, a jak masz - to jest tam głośnik od systemu SOS - liczę, że ma na tyle kabelka, że go od góry wypnę. Mam zamiar od góry dostać się do mechanizmu przestawiania klap i go zapsiukać szprajem ze smarem.
HanSolo

Hej, szybkie pytanie, robiłem optymalizację kół na hunterze i dla trzech kół mam wariancję siły na poziomie ~40N i są na zielono, natomiast jedno ma wariancję 80N i jest na żółto a limit jest jak rozumiem do 90N, hunter pokazał, że można było obrócić oponę i z 80N by się zrobiło 65N, ale Wulkanizator stwierdził, że nie ma co i jest ok. bo w limicie tychże 90 N - czy to są poprawne wyniki? Pomijam już, że inne koła mógłby być zoptymalizowane z 40N do np. 15N - no ale się "świeciło" na zielono i też Wulkanizator powiedział, że jest ok. Ogólnie stwierdził, że jest git malina - dodam, że felgi + opony były nowe.
kris3city

HanSolo pisze: 22 kwie 2026, o 19:23 Już odnalazłem, że w Cantonie jest głośnik w tym po prawej a w tym po lewej - w zależności czy mamy system SOS czy nie - jak nie masz - to dziura, a jak masz - to jest tam głośnik od systemu SOS - liczę, że ma na tyle kabelka, że go od góry wypnę. Mam zamiar od góry dostać się do mechanizmu przestawiania klap i go zapsiukać szprajem ze smarem.
Zajmowałem się ostatnio Octavią MY2023 i słyszę dźwięk "trzeszczenia" klap przy uruchomieniu. Mówię do właściciela: ooo, klapy masz tak samo do przesmarowania jak u mnie. A on: ale tak już było od nowości jak go brałem z salonu :shock: Niestety, ja nie brałem z salonu ale może TTTM? Trzeszczenie pojawiło się u was po czasie (jakim? ile km?) czy faktycznie było od nowości?

ps. ja swoich jeszcze nie smarowałem, i się zastanawiam czy jest sens w takim razie... Komuś się to faktycznie zatarło albo błędami sypie?
HanSolo

Ja takiego kupiłem - przebieg 57k przy zakupie i trzeszczało i w sumie teraz 2 lata później i 30k km więcej i trzeszczy dokładnie tak samo tj. nie jest głośniej, dźwięk się nie nasilił - u mnie trzeszczy przy pierwszym odpaleniu jak się ustawiają oraz jak zmienia położenie. Mam TKI ściągnięte jak jeszcze erwin chodził na to i tam napisano, że poprawili to dopiero w urządzeniu Valeo w 4 tygodniu 2022 i Denso w 34 tygodniu 2022r ;). Ja chcę zobaczyć czy da radę od góry się dostać, bo jak większość tutaj - uważam, że nie warte jest rozbieranie deski by to smarować - podobno efekt posmarowania się utrzymuje jakiś czas i znowu trzeszczy - więc dla mnie smarowanie od góry ma tylko sens. Też nie widziałem, by komuś to siadło, ale może są takie osoby tutaj.

PS. Z tego co widzę w tym TKI to wydaje mi się, że i tak przez dziurę głośnika od góry nie dostanę się wszędzie gdzie TKI wskazuje - tam ten mechanizm jest rozbierany i smarowany.

PS.2 Zgodnie z TKI smar do smarowania tego ma numer G 000100.
last_chance
Samochód: Superb III Kombi
Rocznik: 2015
Silnik: 2.0TSI (220KM)
Aktualnie: 322KM/448Nm
Dostał łapek: 2 razy

Post autor: last_chance »

Pytanie dotyczące jakości lakieru - czy też macie odpryski na masce prawdopodobnie od kamieni? Z uwagi że moja przerdzewiała przy znaczku (nie pytajcie jak, od środka dziura na wylot) kupiłem drugą, oddałem do lakierowania. Minął rok i mam 3 małe punkciki i jeden większy odprysk...
kris3city

Panie, odpryski to mi z ręki jedzą. Pierwsze co mi się rzuciło przy zakupie, to niska jakość lakieru, i odpryski. Niemniej jednak szukałem auta co latało głównie trasy, więc czego się miałem spodziewać? Obecnie sam latam też trasy i w ciągu półtora roku kolejne dorzuciłem, w tym też przy znaczku ;) a dzisiaj akurat robiłem zaprawki od środka tej papierowej maski, przy otworach, bo zauważyłem rudą. Aha, ale ja i tak mam pecha, bo dwa razy dostałem kamieniem po szybie, i mam dwie łezki, na szczęście nie idzie to dalej. Dobrze, że ja taki mało wymagający bo bym 2 razy szybę wymieniał (mam full ubezpieczenie) a tak to jeżdżę i mnie to wali. Takie rany bojowe :mrgreen:
P.s. wracając do odprysków to mam zamiar dać komuś to ogarnąć bo nie chcę rudej. Tym bardziej dziury, jutro wrzucę fotę jak nie zapomnę.
Alonsoa
Samochód: Superb III Kombi
Rocznik: 2017
Silnik: 1.8TSI CJSC (180KM)
Dał łapek: 9 razy
Dostał łapek: 5 razy

Post autor: Alonsoa »

last_chance pisze: 19 maja 2026, o 20:16 Pytanie dotyczące jakości lakieru - czy też macie odpryski na masce prawdopodobnie od kamieni?.....
Tak,są i na zderzaku tez.Poprzedni właściciel latał trasy.Kolega w Paseratti z 2018 tez maska oklepana.Take lipe teraz stosują.z 50mikronów lakier .
Marek 13
Samochód: Superb IV Kombi
Rocznik: 2024
Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
Dał łapek: 90 razy
Dostał łapek: 50 razy

Post autor: Marek 13 »

JPDL ceny SS3 względem Insigni B są znaczące, ale to co piszecie mnie zaskakuje, sądziłem że naprawdę Superb jest Super😉. Lakiery już od dawna w autach rysują się od patrzenia, ale takich rzeczy o których tu piszecie w Oplu nie uświadczyłem , 6lat użytkowania od nowości. Obecnie mam SS4, 19tys nalotu i szyba przednia wypiaskowana jak w Oplu po 6 latach . Mój pierwszy Vag , ale jak zardzewieje to zrobię ukłon w stronę Opla.
kris3city

Nie znam się na odpryskach, jak widać na myciu też nie, tak to u mnie wygląda:

20260520_185522.jpg
ODPOWIEDZ