DPF (FILTR CZĄSTEK STAŁYCH) 2.0 TDI - problemy / dyskusja / pomiary - TEMAT ZBIORCZY

Emilsliva
Samochód: Superb II Kombi
Rocznik: 2011
Silnik: 2.0TDI CFFB (140KM)

Re: DPF (FILTR CZĄSTEK STAŁYCH) 2.0 TDI - problemy / dyskusja / pomiary - TEMAT ZBIORCZY

Post autor: Emilsliva »

yogibabu pisze: 30 paź 2024, o 22:19
Emilsliva pisze: 30 paź 2024, o 21:07 Przy ilu % zapełninia DPF zaczyna się wypalać??
Jak osiągnie 100%
A o tym czym piszesz to w ten sposób nie zrobisz.Musisz podpiąć kompa i wymusić wypalanie serwisowe dpf.I tam masz dwie opcje:1.wypalanie na postoju i 2. wypalanie w ruchu.
Ps.Czemu zapełnienie popiołem masz tak małe? Wymieniany lub prany był dpf?
Nie, mechanik, który mi wymieniał EGR, po prostu wydmuchał filtr powietrzem. No i też końcówki wtrysków mam nowe. Popiół to ta pierwsza pozycja? Ogólnie jak się wypala filtr, to świeci się na tablicy kontrolka czy nie? Mój model jest z 2011r Ambition
fabek
Administrator
Samochód: Inny
Rocznik: 2020
Silnik: Inny
Dał łapek: 5 razy
Dostał łapek: 25 razy

Re: DPF (FILTR CZĄSTEK STAŁYCH) 2.0 TDI - problemy / dyskusja / pomiary - TEMAT ZBIORCZY

Post autor: fabek »

Podczas wypalania nie ma sie nic swiecic. Jezeli swieci sie lub miga to jest problem.

Niski poziom popiolu moze byc spowodowany blednym liczeniem przez ECU lub wyzerowaniem zapelnienia DPF komputerem.
Admin
yogibabu
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Dał łapek: 62 razy
Dostał łapek: 111 razy

Post autor: yogibabu »

No to by się zgadzało że wyzerował popiół.
Wypalanie dpf zaczyna się przy zawartości obliczonej sadzy na poziomie 24g co równa się za pełnieniem 100%.
I tak jak pisze fabek kontrolka zapala się w razie awarii układu.
A czy wypalanie zaczęło się to kierowca mize rozpoznać na pierwszy rzut oka po wzroście spalania na komputerze pokładowym.
Była Skoda TSI jest VW TDI
Emilsliva
Samochód: Superb II Kombi
Rocznik: 2011

Post autor: Emilsliva »

Prawdą jest to, jak zgasisz samochód podczas wypalania DPF, zrzuci olej napędowy do oleju w silniku?
yogibabu

Emilsliva pisze: 1 lis 2024, o 21:56 Prawdą jest to, jak zgasisz samochód podczas wypalania DPF, zrzuci olej napędowy do oleju w silniku?
A niby jak?
Ja u siebie nie zauważyłem przybywania oleju w silniku.A nie raz zgasiłem silnik podczas wypalania dpf.
Djtaso
Samochód: Superb II Kombi 4x4
Rocznik: 2010
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Imię: PRZEMEK
Dał łapek: 1 raz

Post autor: Djtaso »

Jak to zrobisz raz czy dwa razy na rok nie zauwazysz. Znajomy kupil Captive z 2.0 CDTI i wczesniej majac 20 letnie auto nie wiedzial nawet ze ma dpf 😃 i tak jezdzil gasil silnik podczas wypalania to ze stanu max na bagnecie zrobilo sie prawie centymetr ponad max😃 a on zdziwiony ze oleju przybywa
adamrex
Samochód: Superb II DSG 4x4
Rocznik: 2013
Imię: adamrex

Post autor: adamrex »

Szanowni,
Problem polega na tym, że po rozgrzaniu silnika i zatrzymaniu pojazdu na biegu jałowym występuje próba wypalania DPF tzn. podniesione obroty silnika.
Wymieniłem DPF, EGR, sondę lambda, czyściłem dolot powietrza, układ wtryskowy, płukanka silnika.
W trakcie wypalania DPF wymuszonego z VCDSa na postoju, procedura wypalania nie dochodzi do końca, tzn wypisuje że jest nieudana.

Co jest nie tak ? Prośba o podpowiedź gdzie szukać problemu.
fabek
Administrator

Przepraszam, a skąd wiesz ze to oznacza akurat próbe wypalania DPF?
Admin
yogibabu

Akurat podniesione obroty to nie tylko wypalanie dpf,ale i zapotrzebowanie na energię,zapotrzebowanie na komfortową temp kabiny,ect...
Także kolega fabek słusznie zapytał.
adamrex
Samochód: Superb II DSG 4x4
Imię: adamrex

Post autor: adamrex »

Okej, stuprocentowej pewności nie mam, ale intuicja mi podpowiada bo to jest specyficzny stukot silnika. I często się zdarza, że po parukrotnym przegazowaniu silnika obroty wracają do 800obr/min.
To co mam w takiej sytuacji zrobić/zmierzyć żeby się upewnić ?
fabek
Administrator

Wylacz climatronic przyciskiem Off, jezeli obroty spadna znaczy ze to dogrzewanie kabiny.
Admin
piotro1
Samochód: Superb II
Imię: Piotr

Post autor: piotro1 »

Cześć,
ostatnio zauważyłem, że DPF zaczyna się wypalać przy ok 12-13g sadzy i przejechaniu 90 km. Korzystam z DPF Control. Przykładowo wczoraj wieczorem po trasie włączyłem kontrolnie DPF control - pokazywał 13g sadzy. Po odpaleniu następnego dnia rano samochodu i przejechaniu kilku km zapaliła się kontrolka i samochód zaczął wypalać DPF, a DPF control wskazał 23 gramy sadzy.
Z czego może wynikać fakt, że DPF Control (lub samochód) wskazuje taką różnicę i nie dobija do 23-24g sadzy tylko wypala przy 12-13g sadzy?
fabek
Administrator

piotro1 pisze: 24 mar 2025, o 17:23 przejechaniu kilku km zapaliła się kontrolka i samochód zaczął wypalać DPF
jaka kontrolka?
Admin
piotro1
Samochód: Superb II
Imię: Piotr

Post autor: piotro1 »

Kontrolka od DPF Control sygnalizująca, że rozpoczął się proces wypalania DPF
xcool
Samochód: Superb III Kombi
Rocznik: 2017
Silnik: 2.0TDI (150KM)
Imię: Jarek

Post autor: xcool »

piotro1 pisze: 24 mar 2025, o 17:23 Cześć,
ostatnio zauważyłem, że DPF zaczyna się wypalać przy ok 12-13g sadzy i przejechaniu 90 km. Korzystam z DPF Control. Przykładowo wczoraj wieczorem po trasie włączyłem kontrolnie DPF control - pokazywał 13g sadzy. Po odpaleniu następnego dnia rano samochodu i przejechaniu kilku km zapaliła się kontrolka i samochód zaczął wypalać DPF, a DPF control wskazał 23 gramy sadzy.
Z czego może wynikać fakt, że DPF Control (lub samochód) wskazuje taką różnicę i nie dobija do 23-24g sadzy tylko wypala przy 12-13g sadzy?
Cześć mam ten sam problem, udało Ci się to rozwiązać ?
ODPOWIEDZ