lordxan pisze: ↑10 lis 2024, o 07:35
1) ACC - w skrócie to aktywny tempomat z radarem , jeśli włączysz tylko go i wyłączysz domyślnie zawsze włączony Lane Assist (niezależna opcja od Travel Assist) to autko samo będzie tylko przyspieszało i hamowało, nie będzie w ogóle kręciło kierownica.
W ACC możesz wybrać 3 tryby jego działania (w opcji indywidualnych nastaw trybu jazdy - od ECO po Sport) oraz ustawić czy prędkość ma być sama zmniejszana do ograniczeń oraz zakrętów/skrzyżowań na drodze (w menu asystentów)
ACC i Lane Assist to opcje niezależne. Travel Assist łączy tę funkcję i daje dodatkowe elementy.
Gdy włączysz Travel Assist to oprócz ACC (wraz z jego ustawieniami opisane powyżej) dołącza ci się asystent prowadzenia który sam kieruje autkiem utrzymując go po środku pasów ruchu.
Hej, to ja się podepnę z pytaniem - może mnie oświecicie.
Do tej pory korzystałem z ACC w Pasku B8.
Teraz mam S4 z Travel Assist.
Obserwuję co następuje:
a) Jak jadę z włączonym Lane Assist, przy próbie przekroczenia krawędzi pasów kierownica wibruje, auto ściąga mnie z powrotem - wg mnie tak to powinno działać.
b) Jak przełączę się na Travel Assist, auto bez reakcji przejeżdża na sąsiedni pas, a IMO powinno to działać jak w a) wyżej. Też tak macie? Jak zapytałem o to w ASO przy okazji choinki związanej z kamerką, powiedzieli że może to być związane z kamerką/oprogramowaniem (sic!).
Piszesz, ze można "ustawić czy prędkość ma być sama zmniejszana do ograniczeń oraz zakrętów/skrzyżowań na drodze (w menu asystentów)" - może jakaś sugestia dla laika gdzie to dokładnie można znaleźć, bo szukam i nie widzę :/ W tej chwili jadę sobie S14, brak ograniczeń i auto nagle daje po heblach bo "myśli", że jest 80. O nic nie pyta. Dla mnie to stwarza to zagrożenie na drodze :/
Także tego, jakby ktoś miał czas, wszystko na ten temat wiedział, i mi (nam?) powiedział, to cześć mu i chwała

Michał