SZYBKIE PYTANIA i KONKRETNE ODPOWIEDZI - temat zbiorczy

Awatar użytkownika
Bartek_M
Samochód: Superb IV Kombi
Rocznik: 2024
Silnik: 2.0 TDI (193 KM) DSG 4x4
Imię: L&K

Re: SZYBKIE PYTANIA i KONKRETNE ODPOWIEDZI - temat zbiorczy

Post autor: Bartek_M »

Sdss pisze: 19 lis 2024, o 07:29 Zamiast kodować :mrgreen:

https://burteq.com/products/skoda-super ... ory-module
Świetne, szkoda tylko, że jak coś się stanie to ani gwarancji w Skodzie, ani u dostawcy tego "kabelka"

"Important Note: This device is for off-road use only. It is not road-legal and cannot be used on public roads."

Obrazek
MikeSuperBfun
Samochód: Superb IV
Silnik: 1.5 TSI m-HEV (150 KM) DSG

Post autor: MikeSuperBfun »

thomas01000 pisze: 17 lis 2024, o 19:16 A jest opcja aby to przeprogramować..? Oraz czy też jest opcja aby po ręcznym wyborze jazdy na dziennych nie zapalały się mijania nawet po wjechaniu np. w tunel..?
absolutnie zgadzam się, że w różnych okolicznościach warto mieć jakikolwiek sposób na zapalenie tylnych lamp, przykładowa sytuacja szarówa lub zadymienie ale nie na tyle, żeby czujnik zmierzchowy włączył światła mijania.

zlecałem takie, odpłatne, programowanie w ASO przy zakupie golf VII, Superb2. Za każdym razem mi zrobili choć w golfie ponoć elektryk pisał kod czy jakoś tak :)
Przy zakupie Superba4 na takie pytanie/zlecenie do ASO, jeszcze przed zakupem, otrzymałem odpowiedź, że tego nie przewidziano i taka ingerencja powodowałaby utratę homologacji?! Zostawiłem temat.
Taką potrzebę uważam za uzasadnioną i przy jeździe na światłach dziennych jest to mega słabe, że nasz tył pozostaje całkowicie nieoświetlony. Wielokrotnie widziałem różnice widoczności aut nieoświetlonych i oświetlonych z tył w warunkach niewymagających świateł mijania.
W takim Superb2 miało to dla mnie jeszcze o tyle znaczenie, że nie chciałem non stop palić bi-ksenonów z przodu tylko po to żeby włączyć światła tylne.
pozdrawiam
michalkornacki
Samochód: Superb IV Kombi
Silnik: 2.0 TDI (150 KM) DSG
Imię: Michał

Post autor: michalkornacki »

lordxan pisze: 10 lis 2024, o 07:35 1) ACC - w skrócie to aktywny tempomat z radarem , jeśli włączysz tylko go i wyłączysz domyślnie zawsze włączony Lane Assist (niezależna opcja od Travel Assist) to autko samo będzie tylko przyspieszało i hamowało, nie będzie w ogóle kręciło kierownica.
W ACC możesz wybrać 3 tryby jego działania (w opcji indywidualnych nastaw trybu jazdy - od ECO po Sport) oraz ustawić czy prędkość ma być sama zmniejszana do ograniczeń oraz zakrętów/skrzyżowań na drodze (w menu asystentów)
ACC i Lane Assist to opcje niezależne. Travel Assist łączy tę funkcję i daje dodatkowe elementy.
Gdy włączysz Travel Assist to oprócz ACC (wraz z jego ustawieniami opisane powyżej) dołącza ci się asystent prowadzenia który sam kieruje autkiem utrzymując go po środku pasów ruchu.
Hej, to ja się podepnę z pytaniem - może mnie oświecicie.
Do tej pory korzystałem z ACC w Pasku B8.
Teraz mam S4 z Travel Assist.
Obserwuję co następuje:
a) Jak jadę z włączonym Lane Assist, przy próbie przekroczenia krawędzi pasów kierownica wibruje, auto ściąga mnie z powrotem - wg mnie tak to powinno działać.
b) Jak przełączę się na Travel Assist, auto bez reakcji przejeżdża na sąsiedni pas, a IMO powinno to działać jak w a) wyżej. Też tak macie? Jak zapytałem o to w ASO przy okazji choinki związanej z kamerką, powiedzieli że może to być związane z kamerką/oprogramowaniem (sic!).
Piszesz, ze można "ustawić czy prędkość ma być sama zmniejszana do ograniczeń oraz zakrętów/skrzyżowań na drodze (w menu asystentów)" - może jakaś sugestia dla laika gdzie to dokładnie można znaleźć, bo szukam i nie widzę :/ W tej chwili jadę sobie S14, brak ograniczeń i auto nagle daje po heblach bo "myśli", że jest 80. O nic nie pyta. Dla mnie to stwarza to zagrożenie na drodze :/
Także tego, jakby ktoś miał czas, wszystko na ten temat wiedział, i mi (nam?) powiedział, to cześć mu i chwała :)
Michał
SebekLdz1

Post autor: SebekLdz1 »

Na kilku zdjęciach promocyjnych widziałem, że na prawym zegarze ludzie mają ustawiony kompas - wskazuje po prostu północ, południe, zachód i wschód. Jestem w stanie tak wrzucić nawigacje google, ale nie ma samego kompasu. Jak to włączyć? To może jakaś opcja w telefonie?
criav
Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
Dał łapek: 3 razy
Dostał łapek: 1 raz

Post autor: criav »

Czy u Was uszczelka między klapą bagażnika a dachem też tak wygląda? U mnie w liftbacku trochę mnie zaskoczyło, że jest taka nierówna i w zasadzie przylega tylko po środku. Zastanawiałem się, czy to tylko u mnie, czy jakaś głębsza ideologia się za tym kryje i wszyscy tak mają?

Obrazek
Awatar użytkownika
rowerek
Samochód: Superb III
Silnik: 1.8TSI CJSC (180KM)
Dostał łapek: 13 razy

Post autor: rowerek »

Tak ma być. W S3 liftback jest identycznie.
Też się kiedyś zastanawiałem dlaczego tak i jedyne co mi do głowy przyszło, to zostawili taki wlot, żeby skuteczniej wodę/wilgoć z rynienek przy siłownikach wywiewało podczas jazdy. Gdyby było szczelnie od strony dachu, to woda i tak by bokiem klapy się dostawała, ale już by tak łatwo nie wypływała.

Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka

criav

Dzięki za odpowiedź, rowerek, czyli jeden dylemat mniej.

Ogólnie przyglądałem się uszczelce, bo miałem parę razy tak, że chcąc zamknąć klapę bagażnika przyciskiem nie byłem w stanie tego zrobić. Po wciśnięciu przycisku byl sygnał dźwiękowy. Potrafiłem kilka razy wcisnąć i nie zamykała się. Wtedy zauważyłem, że klapę mogę otworzyć bardziej o 1 cm I ponowne wciśnięcie przycisku zamknęło ją. Myślałem, że może uszczelka się jakoś podwija czy coś i nie otwiera się do końca...

Narazie przeprogramowałem klapę na pozycję dosyć niską, później znów przeprogramowałem na otwieranie się do samej góry i kilka testów pod rząd zadziałało prawidłowo, ale nie wiem, czy w 100% rozwiązałem temat.
Arek87
Samochód: Inny
Rocznik: 2007
Silnik: 1.9TDI BXE (105KM)

Post autor: Arek87 »

Ktoś mógłby podpowiedzieć jak na stałe wyłączyć start stop i gdzie sprawdzić temperaturę oleju?
SebekLdz1

Post autor: SebekLdz1 »

Start&Stop nie wyłączysz, chyba, że przeprogramujesz po gwarancji. Trzeba albo wyłączyć za każdym razem (ale żeglowanie nadal działa), albo jeździć na skrzyni w trybie sport (też nie żegluje). Niestety jak tylko wyłączysz start/stop, to jest słaby efekt przy dojeżdżaniu w korku - silnik żegluje i masz 0 obrotów, po czym jak stajesz, to silnik się uruchamia. Według mnie przy wyłączonym start stop żeglowanie też powinno być wyłączone.

Temperatura oleju jest to włączenia na lewym obrotomierzu. Przeskakujesz pomiędzy lewą, środkową a prawą sekcją przyciskiem prawej rolki na kierownicy; jak będziesz na lewej sekcji, to kręcisz. Temperatura oleju nie pokazuje się od razu, tylko dopiero od jakiejś temperatury (dość niskiej, ale nie od razu).
Arek87
Rocznik: 2007
Silnik: 1.9TDI BXE (105KM)

Post autor: Arek87 »

Dzięki. Wydawało mi się że jakichś czas po opuszczeniu salonu był wyłączony start stop bo tak ustawił mi w domyślnych opcjach facet przy odbiorze auta ale potem się to zmieniło samo. Ale mogę się mylić
criav

Jedyna opcja to wyciągnąć sobie przycisk od Start Stop na górną belkę i wyrobić nawyk klikania w przycisk tak samo, jak zapina się pasy albo przełącza skrzynię w Drive :D
thomas01000
Silnik: Inny

Post autor: thomas01000 »

A to żeglowanie dotyczy tylko silnika 1.5TSI czy w 2.0TSI jest podobnie..?
komoornik
Samochód: Superb III Facelift
Rocznik: 2021
Silnik: 1.5TSI DADA (150KM)

Post autor: komoornik »

W 1.5 żeglując wyłącza silnik, w innych wersjach tylko wysprzęgla DSG.
thomas01000
Silnik: Inny

Post autor: thomas01000 »

A czy wysprzęglanie DSG jest jakoś dla kierowcy widoczne na zegarach..? Czy skrzynia robi to bez informowania..?
Awatar użytkownika
lordxan
Samochód: Superb III Kombi 4x4 Facelift
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Aktualnie: S4
Imię: Rafał
Kontakt:

Post autor: lordxan »

thomas01000 pisze:A czy wysprzęglanie DSG jest jakoś dla kierowcy widoczne na zegarach..? Czy skrzynia robi to bez informowania..?
Jak na lewym wyświetlaczu ustawisz bieżące spalanie to zobaczysz na trybie eko po puszczeniu gazu czy jest luz czy hamowanie silnikiem. Ogólnie algorytm przełączania jest dość skomplikowany i uwzględnia dane z radaru (pojazd przed tobą) oraz nawigacji (zbliżające się ograniczenie prędkości czy skrzyżowanie) aby zdecydować który tryb włączyć.
"Kocham robić to co robię, nic innego nie umiem. Polityki nie kumam, filozofii nie rozumiem" KAZIK
ODPOWIEDZ