[S4] SZYBKIE PYTANIA i KONKRETNE ODPOWIEDZI - temat zbiorczy

nieprzem
Samochód: Superb IV
Silnik: 2.0TSI (204KM)
Dał łapek: 21 razy
Dostał łapek: 20 razy

Re: SZYBKIE PYTANIA i KONKRETNE ODPOWIEDZI - temat zbiorczy

Post autor: nieprzem »

HanSolo pisze: 23 wrz 2025, o 12:20
nieprzem pisze: 22 wrz 2025, o 21:08
JackP pisze: 22 wrz 2025, o 16:11 Ale po co masz zmieniać zdanie? Rób jak Tobie pasuje.
No bo człowiek który rozsądnie myśli, jest w stanie zmienić myślenie po tym jak otrzyma racjonalne argumenty. Uprzedzając pytanie i powtarzając - przykłady anegdotyczne pojedynczych mechaników nie są IMO faktami.

HanSolo pisze: 22 wrz 2025, o 16:54 No ja Ci wypisałem, oprócz tego, że zmiany punktów przełożeń robi się by odmulić auto - po zmianie punktów się po prostu lepiej jeździ, to również po to by wydłużyć życie np. dwumasu w DSG - wiedzą powszechną jest, że dwumas niszczy się od niskich obrotów, każdy kto miał dieselka to to wie. Z życia historia - już w 2005 roku od "złowrogiego" mechanika usłyszałem, by nie katować wozu z niskich obrotów bo dwumas się rozleci a autem jeździł mój ojciec, który właśnie katował samochód z obrotami typu 1600 obr/min i duwmas wymienił pierwszy przy 80k a drugi przy 150k km, następnie przekazał mi auto i ja użytkowałem samochód od 170k km do 390k km i wymieniłem duwmas raz koło 250k km i coś koło 360k km - czyli na 150k km ojciec wymienił dwumas dwa razy a ja na 200k (i on miał dwumas fabryczny, który teroretycznie powinien przejechać najwięcej). Inne elementy też po tyłku dostają np. układ korbowo-tłokowy bo z racji niskich obrotów auto próbuje generować jak najwięcej momentu gdy chcemy przyśpieszyć zamiast zredukować - co generuje duże ciśnienia i obciążenia w cylindrze - tego nie trzeba badać bo to jest po prostu wiedza powszechna i żadna tajemnica, jak ktoś zna budowę i działanie auta. Co do oleju to napisałem - jest kanał R2D gdzie gostek bada olej i nie było tam oleju, w którym dodatki np. myjące czy zobojętniające by wytrzymały przebieg 30k - wyczerpują się dużo wcześniej co widać w teście i jego wynikach, to samo z lepkością - nie było oleju co by to wytrzymał - każdy miał utraty lepkości po 10 - 20% - to wszystko wpływa na żywotność auta i pewnie jak kupujesz nowe, jeździsz do tych 150k - to pewnie wytrzyma i możesz to olać, ale później to będzie już loteria zależna pewnie od tego jak ktoś użytkował dane auto czy dojedzie do 200k czy 300k.
Termin który powtarzasz "wiedza powszechna" ma to do siebie że w łatwy sposób można dotrzeć do źródła i to potwierdzić. Daj mi coś konkretnego z czym można się zapoznać. Nie pojedynczy przypadek bo to nie jest miarodajna próbka na której można wyciągać wnioski.
Proponuje zakup jakichś podręczników do szkoły mechanicznej z zasad budowy i działania silnika spalinowego i zaczytanie się, to nie jest jakaś wiedza gdzie konieczne są jakieś tajemne badania - jest to wiedza powszechna, dostępna w szkole o odpowiedniej specjalizacji.
No jeśli to jest takie proste to czemu nikt nie robi badań na ten temat?
Daj mi chociaż jedno sprawdzone źródło które w rzetelny sposób przedstawia zalety częstszej wymiany oleju.
StRaDiVaRiUs
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Dał łapek: 68 razy
Dostał łapek: 77 razy

Post autor: StRaDiVaRiUs »

Bo nawet jeśli 5 Uniwersytetów z USA zrobi badania o wpływie przebiegu na stan silnika i udowodnią, że powinno się zmieniać często, to w kontrze koncerny olejowe zlecą badania long-life, które pokażą że okres między wymianami wg norm nie ma znaczenia. Tak samo jak Ty oczekujesz badań, że rzadkie wymiany nie mają wpływu, tak samo ja mogę oczekiwać od Ciebie, żebyś mi udowodnił na odwrót.

Piszesz też o tym, że na częstszej wymianie by zarabiali. Oczywiście, ale znacznie mniej, bo marketing long-life nie byłby tak skuteczny i ludzie wydawaliby mniejsze kwoty na 1L. Koncerny chcą sprzedawać drogi produkt zaawansowany technologicznie, a nie lepszy olej słonecznikowy typu wlewasz i wylewasz, ma tylko smarować.
fabek
Administrator
Samochód: Superb II Kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Dał łapek: 4 razy
Dostał łapek: 22 razy

Post autor: fabek »

Apropos dyskusji dot. interwału wymiany olejowej.

W USA auta jeżdżące głownie po mieście interwały olejowe to 5000 mil - trudne warunki pracy. Ciężko się z tym nie zgodzić gdzie w dobie bezpośredniego wtrysku i krótkich dystansów olej rozrzedza się benzyną - podnosi jego stan. Oznacza to, że film olejowy może być bardzo łatwo zerwany (szczególnie w olejach 0W20).

A w Europie, no cóż longlife 30-45 tys km, bo ekologia. I mam fajny przykład i była to bardzo kosztowna lekcja dla właścicielki auta premium.

Polecam filmy Jacka Balkana z warsztatu. W skrócie Land Rover 3.0d z przebiegiem 55 tys. km zatarty silnik przez nadmierne zużycie oleju. ASO zaproponowało wymianę sinika za 180 tys. zł.

Admin
TheBruno
Rocznik: 2025
Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
Dał łapek: 34 razy
Dostał łapek: 8 razy

Post autor: TheBruno »

nieprzem pisze: 23 wrz 2025, o 14:50
nieprzem pisze: 22 wrz 2025, o 21:08

No bo człowiek który rozsądnie myśli, jest w stanie zmienić myślenie po tym jak otrzyma racjonalne argumenty. Uprzedzając pytanie i powtarzając - przykłady anegdotyczne pojedynczych mechaników nie są IMO faktami.

Termin który powtarzasz "wiedza powszechna" ma to do siebie że w łatwy sposób można dotrzeć do źródła i to potwierdzić. Daj mi coś konkretnego z czym można się zapoznać. Nie pojedynczy przypadek bo to nie jest miarodajna próbka na której można wyciągać wnioski.
Proponuje zakup jakichś podręczników do szkoły mechanicznej z zasad budowy i działania silnika spalinowego i zaczytanie się, to nie jest jakaś wiedza gdzie konieczne są jakieś tajemne badania - jest to wiedza powszechna, dostępna w szkole o odpowiedniej specjalizacji.
Daj mi chociaż jedno sprawdzone źródło które w rzetelny sposób przedstawia zalety częstszej wymiany oleju.
Pierwszy z brzegu: https://www.mdpi.com/1996-1073/16/24/79 ... 0loss%20of
W skrócie olej z czasem traci właściwości i zaleca się wymieniać co 12 tyś.
nieprzem

StRaDiVaRiUs pisze: 23 wrz 2025, o 19:36 Tak samo jak Ty oczekujesz badań, że rzadkie wymiany nie mają wpływu, tak samo ja mogę oczekiwać od Ciebie, żebyś mi udowodnił na odwrót.
Wysłałem i się na niego powołałem. Podpieram swoja wiedzie na podstawie tego badania.
artho
Dał łapek: 106 razy
Dostał łapek: 38 razy

Post autor: artho »

Panowie jesteście pewni, że Wasza długa dyskusja to nadal „szybkie pytania i KONKRETNE odpowiedzi” ?

Proszę uprzejmie administrację o wydzielenie ostatnich kilkunastu postów do nowo utworzonego wątku.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
nieprzem

TheBruno pisze: 23 wrz 2025, o 21:00
nieprzem pisze: 23 wrz 2025, o 14:50
Pierwszy z brzegu: https://www.mdpi.com/1996-1073/16/24/79 ... 0loss%20of
W skrócie olej z czasem traci właściwości i zaleca się wymieniać co 12 tyś.
I to jest coś konkretnego nad czym można podyskutować. Dzięki za podesłanie.

Po zapoznaniu się widzę kilka istotnych rzeczy.
Na plus:
  • próbki pobierane co około 3000 km,
  • różne oleje, różne samochody.
Na minus:
  • tylko 3 samochody,
  • różne przebiegi samochodów w momencie rozpoczęcia badania,
  • nie wiadomo jak samochody były serwisowane wcześniej, jak były użytkowane w trakcie badania oraz przed badaniem,
  • badanie przeprowadzone tylko rok,
  • różne silniki (benzyna/diesel).
TheBruno żeby być precyzyjnym, warto również dodać, że autorzy rekomendują skrócenie interwału wymiany oleju co 12k km, dopiero po okresie gwarancyjnym

Kolejną ważna rekomendacją jest trzymanie się specyfikacji oleju polecanego przez producenta - to jest szczególnie ważne, żeby nie dać się nabrać reklamom mówiącym o tym, że inny olej jest lepszy "bo coś". Autorzy podają źródło badania na podstawie konkretnego oleju, że to nie zawsze jest prawda co sprzedawca nam mówi.

Lepkość oleju, która często jest wspominana jako koronny argument za skróceniem interwału i zerwaniem filmu olejowego, w każdym przypadku z badania, była nadal dużo powyżej normy SAE J300, nawet po 15k km.
Dodatkowo, to badanie https://www.combustion-engines.eu/pdf-1 ... %20and.pdf wskazuje, że olej nawet po przebiegu 18k km czy 29k km ma wyższą lepkość niż olej nowy. Czy to nie sugeruje w takim razie, że zbyt częsta wymiana jednak nie jest pożądana?

Jednocześnie mówią też o tym, że sam przebieg nie jest najlepszym wyznacznikiem wymiany. Lepszym byłyby motogodziny przepracowanego przez silnik, jego obciążenie i warunki pracy. Dlatego producenci zaczęli wprowadzać dynamiczne okresy interwałów przeglądów.

Nie ma informacji, o ile to przedłuży to życie silnika. Zmiany są znikome, że nie można tego określić.

To nie jest taki łatwy temat i bardzo dużo zależy od warunków eksploatacyjnych, ale nie można wprost powiedzieć, że częstsza wymiana na pewno zapewni dłuższe życie silnika.
JackP
Dostał łapek: 65 razy

Post autor: JackP »

Nie jest to łatwy temat bo badania są po prostu drogie i nie ma żadnych filantropów, którzy by je zasponsorowali. Ani koncerny olejowe, ani producenci samochodów, ani laboratoria ani bogaci influencerzy/youtuberzy się za to nie zabiorą na poważnie z prostego powodu.

To byłoby i tak dla garstki ludzi ludzi z for internetowych lub niszowych kanałów motoryzacyjnych.
Statystycznie większość mainstreamowych klientów kupuje samochody, serwisuje w ASO lub na własną rękę i nimi po prostu jeżdżą.

W internecie doktoryzuje się jedynie promil ludzi zainteresowanych tematem lub pasjonatów a wątki olejowe na forach nadal mają nieskończenie wiele stron.
I wielu "forumowiczów" i tak później kupuje tego używanego paska lub inną aczfurkę po niemcu, który serwisował zgodnie z instrukcją aso.
Superb 4 Liftback / 2025 / Sportline / 2.0 TSI 204KM / DCC / 19"

Użytkowników z nazwami profili zaczynającymi się na "art" ignoruję.
StRaDiVaRiUs
Dał łapek: 68 razy
Dostał łapek: 77 razy

Post autor: StRaDiVaRiUs »

artho pisze: 23 wrz 2025, o 21:43 Panowie jesteście pewni, że Wasza długa dyskusja to nadal „szybkie pytania i KONKRETNE odpowiedzi” ?

Proszę uprzejmie administrację o wydzielenie ostatnich kilkunastu postów do nowo utworzonego wątku.
Nie ma to jak wnieść ogrom wiedzy do dyskusji...
grzesski
Dostał łapek: 2 razy

Post autor: grzesski »

Cześć, szybkie pytanie - jak ustawić bezkluczykowy dostęp, aby odryglowywał się po podejściu do auta i ryglował po odejściu?
Mając auto na testy z wyposażeniem Selection auto fajnie wykrywało podejście do pojazdu, otwierało lusterka i odryglowywało się. Moje zapala tylko światła(co wyklikałem w menu), ale odryglowuje się po dotknięciu klamki.
Przyznam szczerze, że zachowanie samochodu testowego bardziej przypadło mi do gustu. Mam L&K więc system bezkluczykowy powinien działać jak w Selection.
Sdss
Samochód: Superb III Facelift
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Imię: Rafał
Dostał łapek: 38 razy

Post autor: Sdss »

grzesski pisze: 29 wrz 2025, o 20:29 Cześć, szybkie pytanie - jak ustawić bezkluczykowy dostęp, aby odryglowywał się po podejściu do auta i ryglował po odejściu?
Mając auto na testy z wyposażeniem Selection auto fajnie wykrywało podejście do pojazdu, otwierało lusterka i odryglowywało się. Moje zapala tylko światła(co wyklikałem w menu), ale odryglowuje się po dotknięciu klamki.
Przyznam szczerze, że zachowanie samochodu testowego bardziej przypadło mi do gustu. Mam L&K więc system bezkluczykowy powinien działać jak w Selection.
Trzeba wejść w ustawienia i zmienić :mrgreen:
maniek245
Samochód: Superb IV Kombi
Aktualnie: Planujemy
Dał łapek: 1 raz
Dostał łapek: 5 razy

Post autor: maniek245 »

dokładnie w ustawieniach masz opcje ryglowania i odryglowania . przekręć auto na drzwi i cos tam :) . do tego możesz ustawić dźwięk udanego i nie udanego zamknięcia
grzesski

maniek245 pisze: 29 wrz 2025, o 20:36 dokładnie w ustawieniach masz opcje ryglowania i odryglowania . przekręć auto na drzwi i cos tam :) . do tego możesz ustawić dźwięk udanego i nie udanego zamknięcia
Dzięki za chęć pomocy, ale właśnie chodzi mi o konkretny namiar na te ustawienia bo klikałem dzisiaj i nie znalazłem. Próbowałem znaleźć w instrukcji i poległem.
N0tix
Samochód: Superb IV Kombi
Rocznik: 2024
Silnik: 1.5 TSI m-HEV (150 KM) DSG
Imię: Adrian
Dał łapek: 2 razy

Post autor: N0tix »

grzesski

Dzięki! wina po mojej stronie, nie zauważyłem, ze ustawienia pojazdu można obracać 3-krotnie:)
ODPOWIEDZ