Skoda wycofuje DCC, akcja serwisowa na odebrane
-
- Samochód: Superb III Kombi 4x4 Facelift
- Rocznik: 2021
- Silnik: 2.0TSI (280KM)
Skoda wycofuje DCC, akcja serwisowa na odebrane
Podobno pierwsza akcja serwisowa już niemal pewna - przynajmniej słyszałem tak w salonie - natomiast ciekawostka polega na tym, że Skoda na czas nieokreślony wycofuje się z DCC w nowej generacji S4 (i prawdopodobnie K2), tzn. do rozwiązania problemu z nowym zawieszeniem. W konfiguratorze DCC nadal się znajduje, ale zamówienia z wybranym DCC nie są przyjmowane.
Tutaj więcej info:
A jak Wasze kurki S4 z DCC?
Tutaj więcej info:
A jak Wasze kurki S4 z DCC?
-
- Samochód: Inny
- Rocznik: 2019
- Silnik: 2.0TDI (190KM)
Re: Skoda wycofuje DCC, akcja serwisowa na odebrane
Jak to w życiu bywa pewniejszą opcją będzie zakup auta piliftowego,gdzie zostały wyeliminowane bolączki wieku dziecięcego.
Nie patrz na życie przez pryzmat Skody.
-
A za chwilę słowo klucz.... NapewnoSdss pisze:Słowo klucz podobno
-
- Samochód: Superb III Facelift
- Silnik: 1.5TSI DADA (150KM)
Akurat w S3 lifting przyniósł nowe problemy
Ale faktem jest, w nowej generacji auto kupiłbym najwcześniej w kolejnym roku modelowym, a najlepiej co najmniej po upływie 2.
-
No tak, oczywista sprawa bo wszyscy wiemy o co kaman.
-
- Silnik: 2.0TSI (280KM)
COVID-a głównie przyniósł...
-
Nie stricte w lifcie, ale w kolejnym roku modelowym Skoda wprowadziła 2 babole:
1. MIB3. Jednostka która owszem wprowadziła bardzo przydatne funkcje jak bezprzewodowy AA/CarPlay, ale jednocześnie poziomu samego softu był słaby (powolne działanie, zawieszanie itd itp). Problemy w większości rozwiązano aktualizacjami softu.
2. Pojemnościowa kierownica - która również jest świetnym rozwiązaniem od strony praktycznej, niestety implementacja była początkowo słaba. Użytkownicy byli nękani błędami Travel Assist, dochodziło do wymian hardware a finalnie zrobili łatanie po macoszemu softu (zaczęli maskować błędy).
-
Oczywiście ,to wszystko prawda co piszesz,ale nie myli się ten co nic nie robi
-
- Rocznik: 2024
- Silnik: 1.4TSI IV Hybrid
Problem jest również w Passacie B9 (technicznie to są te same auta). Na moje nieszczęście mam to auto z DCC. Tłucze jak w starym gruzie z wybitymi gumami zawieszenia. To jest dramat. Nie da się tego nie słyszeć. Zainwestowałem do tej pory ponad 10tyś zł w dodatkowe wygłuszenie samochodu: caly bagażnik, podłoga, nadkola od zewnątrz, drzwi. Po wyciszeniu jest ogólnie ciszej, ale stuki zawieszenia wciąż są bardzo mocno słyszalne. Więc jeśli myślicie o inwestycji w dodatkowe wyciszenie tylko przez stuki zawieszenia - nie ma to najmniejszego sensu. Poziom frustracji tylko wzrośnie bo będą to źle wydane pieniądze.
Nieprawdą jest, że jest już oficjalna akcja serwisowa. W systemie warsztatowym Volkswagena - ErWin - jest oficjalnie zdiagnozowana i zarejestrowana usterka - Nr TPI: 2073469, Data opublikowania 2024-03-28.
Poniżej fragment dokumentu:
Więc rozwiązania problemu jeszcze nie ma, czekają na dostarczenie nowych amortyzatorów. Mój serwis nabrał wody w usta jak pokazałem im ten dokument (do tej pory twierdzili że te hałasy są normalne!). Czekam na rozwiązanie i odświeżam co jakiś czas ErWin żeby sprawdzić czy już śmiało można odstawiać auto na reklamację.
Nieprawdą jest, że jest już oficjalna akcja serwisowa. W systemie warsztatowym Volkswagena - ErWin - jest oficjalnie zdiagnozowana i zarejestrowana usterka - Nr TPI: 2073469, Data opublikowania 2024-03-28.
Kod: Zaznacz cały
Uzasadnienie techniczne
Nieprawidłowy podzespół w układzie zaworów amortyzatora.
Rozwiązanie serwisowe
Zaniechać naprawy!
• Zaniechać naprawy, nie podejmować prób naprawy!
• Amortyzatory ze zoptymalizowanym układem zaworów w przygotowaniu!
• Wymiana amortyzatora nie rozwiązuje problemu. W aktualnie dostarczanych amortyzatorach nie ma rozwiązania
wyżej opisanych nieprawidłowości. W przypadku nieuzasadnionej wymiany i jej rozliczenia w ramach gwarancji
nastąpi obciążenie kosztami!
- lordxan
- Aktualnie: S4
- Imię: Rafał
- Kontakt:
To ciekawe co mi w Skodzie wymienia z DCC bo mnie właśnie już na Środę umówili na naprawę zawieszenia..
"Kocham robić to co robię, nic innego nie umiem. Polityki nie kumam, filozofii nie rozumiem" KAZIK
-
- Silnik: 1.4TSI IV Hybrid
Jak już będziesz wiedział to daj znać co z tym zrobili i jaki przyniosło skutek.
Z tego komunikatu można wywnioskować, że trafiła się jakaś znaczna partia wadliwych amortyzatorów i będzie trzeba poczekać, aż ich producent dostarczy do VAG prawidłowe i dopóki to się nie stanie to tak w praktyce na dzień dzisiejszy nie ma w ogóle opcji aby to naprawić i wszelkie sposoby to tylko obejście problemu.
-
Moim zdaniem wyciszenie to zdecydowanie nie są źle wydane pieniądze , przecież fabrycznie jest bardzo mizernie pod kątem hałasu od nawierzchni (opory toczenia kół)proto2 pisze: ↑15 lip 2024, o 14:28 Problem jest również w Passacie B9 (technicznie to są te same auta). Na moje nieszczęście mam to auto z DCC. Tłucze jak w starym gruzie z wybitymi gumami zawieszenia. To jest dramat. Nie da się tego nie słyszeć. Zainwestowałem do tej pory ponad 10tyś zł w dodatkowe wygłuszenie samochodu: caly bagażnik, podłoga, nadkola od zewnątrz, drzwi. Po wyciszeniu jest ogólnie ciszej, ale stuki zawieszenia wciąż są bardzo mocno słyszalne. Więc jeśli myślicie o inwestycji w dodatkowe wyciszenie tylko przez stuki zawieszenia - nie ma to najmniejszego sensu. Poziom frustracji tylko wzrośnie bo będą to źle wydane pieniądze.
Więc rozwiązania problemu jeszcze nie ma, czekają na dostarczenie nowych amortyzatorów. Mój serwis nabrał wody w usta jak pokazałem im ten dokument (do tej pory twierdzili że te hałasy są normalne!). Czekam na rozwiązanie i odświeżam co jakiś czas ErWin żeby sprawdzić czy już śmiało można odstawiać auto na reklamację.Kod: Zaznacz cały
Uzasadnienie techniczne Nieprawidłowy podzespół w układzie zaworów amortyzatora. Rozwiązanie serwisowe Zaniechać naprawy! • Zaniechać naprawy, nie podejmować prób naprawy! • Amortyzatory ze zoptymalizowanym układem zaworów w przygotowaniu! • Wymiana amortyzatora nie rozwiązuje problemu. W aktualnie dostarczanych amortyzatorach nie ma rozwiązania wyżej opisanych nieprawidłowości. W przypadku nieuzasadnionej wymiany i jej rozliczenia w ramach gwarancji nastąpi obciążenie kosztami!
- rowerek
- Samochód: Superb III
- Silnik: 1.8TSI CJSC (180KM)
W S3 z DCC Monroe zafundowało łajbę na morzu, a w S4 nowy dostawca KYB widzę też się nie popisał. Dramat z tymi DCC w tych popularnych markach w grupie vw.
Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka