Skoda wycofuje DCC, akcja serwisowa na odebrane

Awatar użytkownika
AndrzejD
Samochód: Superb IV
Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4

Re: Skoda wycofuje DCC, akcja serwisowa na odebrane

Post autor: AndrzejD »

Jeździłem kombi przed i po poprawieniu DCC i jest lepiej ale niewiele. Szczególnie tył dziwnie stuka. Ja mam S4 liftback z poprawionym DCC i z tych wszystkich S4 jest najcichszy ale do ideału mu dużo brakuje. Jest głośniejszy od wersji bez DCC.
pozdrawiam,
Andrzej
Awatar użytkownika
lordxan
Samochód: Superb III Kombi 4x4 Facelift
Rocznik: 2024
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Aktualnie: S4
Imię: Rafał
Kontakt:

Post autor: lordxan »

Jednak tak jak pisaliście Skoda wycofała się na razie z próby naprawy DCC, naprawili mi tylko wciśnięte gniazdo USB przy lusterku (podobno częsta usterka). Innych problemów jak na razie nie mam.
Swoją drogą niedawno była zdalna aktualizacja softu systemu, ciekawe co poprawili
"Kocham robić to co robię, nic innego nie umiem. Polityki nie kumam, filozofii nie rozumiem" KAZIK
artho
Rocznik: 2021
Silnik: 2.0TSI (280KM)

Post autor: artho »

Niestety ani Skoda ani VW jeszcze nie mają rozwiązania i trzeba poczekać.

Ciekawą informację przekazał jeden z motoryzacyjnych redaktorów, otóż pod wątpliwość poddał czy VAG zrobi oficjalną akcję serwisową czy przeprowadzi wymiany/naprawy "cichaczem", podczas jednego z corocznych przeglądów samochodu. Nie wiem czy tak duże tematy jak zmiany w zawieszeniu można zrobić po kryjomu, ale tak czy tak ciekawa sprawa.

Autogefuhl w filmie o elektrycznym Passa... tzn. o ID.7 Tourer bardzo docenił zawieszenie, podkreślił, że DCC w ID.7 jest zdecydowanie lepszym zawieszeniem niż to z Tesli Model 3 ale jednocześnie zwrócił uwagę na obecność dochodzących z zawieszenia dźwięków: głuche dudnienie gdy na autostradzie pojawi się nierówność, niskotonowe dudnienie (nie pojedyncze stuki / puki)

zalezi
Samochód: Superb III
Silnik: 1.4TSI (150KM)

Post autor: zalezi »

A jak się zamowi do produkcji takie S4 to Skoda zleci produkcję wersji nazwijmy to poprawionej tego zawieszenia? Ktoś wie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
STACHU
Imię: Marcin

Post autor: STACHU »

W weekend byłem w górach. Musze przyznać że DCC sprawuje się fenomenalnie. Prowadzenie auta w szybkich zakrętach jest perfekcyjne, zdecydowanie lepiej trzyma się drogi niż poprzednie S3 FL, również po wymianie amortyzatorów (oryginalne wytrzymały 110t km i się wylały). Samochód trzyma się jak przyklejony, nie buja.

Natomiast faktem jest, że odgłosy dobiegające z zawieszenia (szczególnie na małych, krótkich nierównościach, przejazdach przez tory etc) to jakiś dramat. Stuki które pojawiają się w kabinie to porażka w aucie za ćwierć bańki... :roll:
Ciekaw jestem czy faktycznie będą wymieniali amortyzatory i czy to załatwi temat.
Superb I 1.9 TDI 130
Superb II 2.0 TDI 170
Superb III 2.0 TSI 190
Superb IV 2.0 TSI 265
artho

STACHU pisze: 29 lip 2024, o 08:50 W weekend byłem w górach. Musze przyznać że DCC sprawuje się fenomenalnie. Prowadzenie auta w szybkich zakrętach jest perfekcyjne, zdecydowanie lepiej trzyma się drogi niż poprzednie S3 FL, również po wymianie amortyzatorów (oryginalne wytrzymały 110t km i się wylały). Samochód trzyma się jak przyklejony, nie buja.

Natomiast faktem jest, że odgłosy dobiegające z zawieszenia (szczególnie na małych, krótkich nierównościach, przejazdach przez tory etc) to jakiś dramat. Stuki które pojawiają się w kabinie to porażka w aucie za ćwierć bańki... :roll:
Ciekaw jestem czy faktycznie będą wymieniali amortyzatory i czy to załatwi temat.
Cenna opinia, dzięki! 👍
Awatar użytkownika
walterps
Rocznik: 2024
Silnik: 2.0 TDI (193 KM) DSG 4x4

Post autor: walterps »

Powiem tak, odebrałem auto 18 lipca 2024 i u mnie ten problem nie występuje. Nie ma żadnych stuków czy głośnej pracy zawieszenia.
Przejechałem już prawie 2,5k km
Pozdrawiam

Piotr
ddga
Silnik: 2.0TSI (220KM)
Aktualnie: 298KM

Post autor: ddga »

Produkcja 4 lipca, odebrany 29 lipca i tyl halasuje( liftback). Przy odbiorze zapewniali ze zawiesznie poprawione.
Awatar użytkownika
AndrzejD

ddga pisze:Produkcja 4 lipca, odebrany 29 lipca i tyl halasuje( liftback). Przy odbiorze zapewniali ze zawiesznie poprawione.
Odebrany 10 lipca zawieszenie poprawione ale dalej hałasuje. Jeżeli dobrze pamiętam od 19 tygodnia miały być już produkowane poprawione. Czasem mam wrażenie że jadę na drewnianych kołach. Na początku jak go odebrałem to miałem wrażenie że jest lepiej.
pozdrawiam,
Andrzej
JackP
Samochód: Inny
Silnik: Inny

Post autor: JackP »

Czy w ramach tej poprawy wymienili Tobie amortyzatory?
komoornik
Samochód: Superb III Facelift
Silnik: 1.5TSI DADA (150KM)

Post autor: komoornik »

Wg ETKA faktycznie, od 20.05.2024 jest nowy part number amortyzatorów.
artho

AndrzejD pisze: 2 sie 2024, o 06:19
ddga pisze:Produkcja 4 lipca, odebrany 29 lipca i tyl halasuje( liftback). Przy odbiorze zapewniali ze zawiesznie poprawione.
Odebrany 10 lipca zawieszenie poprawione ale dalej hałasuje. Jeżeli dobrze pamiętam od 19 tygodnia miały być już produkowane poprawione. Czasem mam wrażenie że jadę na drewnianych kołach. Na początku jak go odebrałem to miałem wrażenie że jest lepiej.
A czy mógłbym prosić o rozwinięcie? Dalej hałasuje ale poprawione, tzn. co jest poprawione, w sensie co w odczuciu jest lepiej? Np. hałasuje odrobinkę ciszej?
STACHU
Imię: Marcin

Post autor: STACHU »

artho pisze: 3 sie 2024, o 08:45 A czy mógłbym prosić o rozwinięcie? Dalej hałasuje ale poprawione, tzn. co jest poprawione, w sensie co w odczuciu jest lepiej? Np. hałasuje odrobinkę ciszej?
Myślę że to jest dobre pytanie do zadania w ASO. :roll:
Superb I 1.9 TDI 130
Superb II 2.0 TDI 170
Superb III 2.0 TSI 190
Superb IV 2.0 TSI 265
Awatar użytkownika
AndrzejD

Takim ze złym zawieszeniem jeździłem tylko demo i mało mogę o nim powiedzieć. Jak odebrałem swojego z początku wydawało się że jest lepiej niż w demo ale raczej tak samo. Najbardziej słychać małe uszkodzenia drogi, złe studzienki, tory. Wyłapuje każdą dziurę. Masz wrażenie że jedziesz na drewnianych kołach. Na drodze bez dziur jest bardzo przyjemnie, samochód płynie, pewnie trzyma się na zakrętach. Nawet trochę zastanawiałem się czy może opony nie są za mocno napompowane i że są to 19” dlatego tak głośno. Nie jest to takie że nie da się wytrzymać ale oczekiwałbym czegoś lepszego. Jeździłem poprzednim Passatem z dcc i tam było dużo lepiej.
pozdrawiam,
Andrzej
zalezi
Silnik: 1.4TSI (150KM)

Post autor: zalezi »

Jak to na dziś wygląda? Czy nowo produkowane auta mają lepsze zawieszenie? Bo sprawa wygląda mało fajnie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ODPOWIEDZ