Brak Carplay w nowej Skodzie Superb 2024
-
Gidowiec2024
- Samochód: Superb IV Kombi
- Rocznik: 2024
- Silnik: 1.5 TSI m-HEV (150 KM) DSG
Brak Carplay w nowej Skodzie Superb 2024
Cześć
Mam problem z uruchomieniem Carplay w nowej Skodzie Super IV combi. Próbowałem już kilka telefonów i nic. Telefony łączą się bezproblemowo. Można dzwonić odbierać telefony itd. kontakty się importują. Ale brak możliwości użycia Carplay. Nie ma żadnej ikonki. Nic. Byłem już w serwisie Skody ale powiedzieli mi że w samochodzie wszystko jest ok. Kazali założyć użytkownika głównego co zrobiłem przy pomocy dwóch kluczykow ale nie rozwiązało to problemu. Próbowałem zarówno zdalnie jak i na kablu. IPhone 13. IOS 18.1. Z góry serdeczne dzięki za wszelką pomoc.
Mam problem z uruchomieniem Carplay w nowej Skodzie Super IV combi. Próbowałem już kilka telefonów i nic. Telefony łączą się bezproblemowo. Można dzwonić odbierać telefony itd. kontakty się importują. Ale brak możliwości użycia Carplay. Nie ma żadnej ikonki. Nic. Byłem już w serwisie Skody ale powiedzieli mi że w samochodzie wszystko jest ok. Kazali założyć użytkownika głównego co zrobiłem przy pomocy dwóch kluczykow ale nie rozwiązało to problemu. Próbowałem zarówno zdalnie jak i na kablu. IPhone 13. IOS 18.1. Z góry serdeczne dzięki za wszelką pomoc.
- rowerek
- Samochód: Superb III
- Silnik: 1.8TSI CJSC (180KM)
- Dostał łapek: 57 razy
Re: Brak Carplay w nowej Skodzie Superb 2024
Jaką masz wersję wyposażenia? Jeżeli podstawowową Essence, to Smartlink (Android Auto + Carplay) jest wyposażeniem opcjonalnym.
Edit
Jeszcze kwestia ustawień iPhone. Żeby Carplay działał, Siri musi być włączone.
Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka
Edit
Jeszcze kwestia ustawień iPhone. Żeby Carplay działał, Siri musi być włączone.
-
Gidowiec2024
Temat chyba wyjaśniony bo mam wersję wyposażenia Essence
-
Sdss
- Samochód: Superb III Facelift
- Silnik: 2.0TSI (190KM)
- Imię: Rafał
- Dostał łapek: 46 razy
Škoda to marka budżetowa jak Dacia w koncernie Reno, a tu w koncernie Volkswagena.
W markach premium, akurat dopłaca się za wszystko. Tam nie ma wersji , są opcje i pakiety.
W markach premium, akurat dopłaca się za wszystko. Tam nie ma wersji , są opcje i pakiety.
- rowerek
- Samochód: Superb III
- Silnik: 1.8TSI CJSC (180KM)
- Dostał łapek: 57 razy
Gidowiec2024, podjedź do aso i zapytaj o możliwość odpłatnego odblokowania tej funkcji. Hardware na 99% jest, tylko kwestia odblokowania w sofcie.
-
komoornik
- Rocznik: 2021
- Silnik: 1.5TSI DADA (150KM)
- Dostał łapek: 2 razy
ASO podejrzewam nabierze wody w usta.
S4 chyba miał mieć opcję sklepu z możliwością zakupu opcji wyposażenia? Tam by trzeba szukać.
S4 chyba miał mieć opcję sklepu z możliwością zakupu opcji wyposażenia? Tam by trzeba szukać.
-
SebekLdz1
- Samochód: Superb IV
Zobacz czy w sklepie online nie możesz kupić. Np. jak ktoś wziął wersję Superba bez aktywnego tempomatu, lub bez nawigacji od Skody, to może bez problemu dokupić sobie to później nawet bez wizyty w ASO (można nawet włączyć bezpłatny miesiąc próbny).
- mackowski30
- Samochód: Inny
- Silnik: 2.0TSI (190KM)
- Aktualnie: Kodiaq Sportline 4x4
- Imię: Maciej
- Dał łapek: 1 raz
No to jestem w wielkim szoku, bo myślałem, że takie coś jest już std.., a już na pewno w Superb'ie..
I jeszcze ta cena.. masakra!

I jeszcze ta cena.. masakra!

-
Ellias666
- Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
Dokładnie tak samo byłem zaskoczony po zakupie Audi A4. Zdziwiłem się, gdy nie mogłem podłączyć Android Auto, mimo, że telefon wskazywał dostępne połączenie.
Teraz muszę wykupować dostęp do tego miesięcznie za 97zł :]
Znajomemu w napakowanej do maxa Q7 po 3 latach zniknął dostęp do nawigacji - musial wykupić kolejną licencję.
Niestety to klasyk w naszych czasach...
Znajomemu w napakowanej do maxa Q7 po 3 latach zniknął dostęp do nawigacji - musial wykupić kolejną licencję.
- MocoMus
No w Audi to całkowity standard. Też za wszystkie dostępy musiałem płacić. Jak napisałeś. Takie czasy.Ellias666 pisze: ↑12 lis 2024, o 17:28 Dokładnie tak samo byłem zaskoczony po zakupie Audi A4. Zdziwiłem się, gdy nie mogłem podłączyć Android Auto, mimo, że telefon wskazywał dostępne połączenie.
-
tompior
Też mam superba w podstawowej wersji i system podpowiadający, że mogę odblokować SmartLink w sklepie, po czym po przejściu do sklepu nie widać tej funkcji
Przy pierwszym uruchomieniu wyskoczyło też info, że mogę odblokować w sklepie aktywny tempomat. Wszedłem w tę opcję, zaznaczyłem darmowy miesiąc próbny i od tego czasu nic o ACC w sklepie się nie pojawia + ACC nie działa.
Czy to oznacza, że w tej wersji nie da się odblokować SmartLink a?
Przy pierwszym uruchomieniu wyskoczyło też info, że mogę odblokować w sklepie aktywny tempomat. Wszedłem w tę opcję, zaznaczyłem darmowy miesiąc próbny i od tego czasu nic o ACC w sklepie się nie pojawia + ACC nie działa.
Czy to oznacza, że w tej wersji nie da się odblokować SmartLink a?
-
tompior
Update: otrzymałem odpowiedź ze Skoda Polska - twierdzą, że w Superbie IV w wersji Essence, jeżeli nie wykupiło się Smartlinka przy konfiguracji auta, to potem nie da się go odblokować/dokupić. Pomimo, że na ekranie w samochodzie wyskakuje jednoznaczne info "możesz odblokować SmartLink w sklepie"... Niezłe jaja 
Czy Skoda sugeruje, że dodatkowa opcja smartlinka za 1100 zł oznacza inny hardware w aucie?
Czy Skoda sugeruje, że dodatkowa opcja smartlinka za 1100 zł oznacza inny hardware w aucie?
-
komoornik
- Rocznik: 2021
- Silnik: 1.5TSI DADA (150KM)
- Dostał łapek: 2 razy
Patrząc na wszelaką maść problemów z software, dodawanie opcji w sklepie jest może w backlogu 
-
Ellias666
Kup sobie Ottocast lub inne podobne urządzenie. Wyjdzie taniej, a będziesz miał wszystkie funkcje carplay i więcej (youtube, netflix itp).tompior pisze: ↑21 sty 2025, o 20:10 Update: otrzymałem odpowiedź ze Skoda Polska - twierdzą, że w Superbie IV w wersji Essence, jeżeli nie wykupiło się Smartlinka przy konfiguracji auta, to potem nie da się go odblokować/dokupić. Pomimo, że na ekranie w samochodzie wyskakuje jednoznaczne info "możesz odblokować SmartLink w sklepie"... Niezłe jaja
20250116_085003.jpg