Co zamiast Superba w 2025?
Regulamin forum
1. Temat musi zaczynać się od [S1] lub [S2], a treść powinna być taka sama jak ta występująca w cenniku lub konfiguratorze, np. "[S2] Przygotowanie pod telefon GSM I"
2. Jeden wątek powinien dotyczyć jednej opcji wyposażenia dostępnej w cenniku lub konfiguratorze.
1. Temat musi zaczynać się od [S1] lub [S2], a treść powinna być taka sama jak ta występująca w cenniku lub konfiguratorze, np. "[S2] Przygotowanie pod telefon GSM I"
2. Jeden wątek powinien dotyczyć jednej opcji wyposażenia dostępnej w cenniku lub konfiguratorze.
-
artho
- Samochód: Inny
- Silnik: Inny
- Dał łapek: 142 razy
- Dostał łapek: 42 razy
Re: Co zamiast Superba w 2025?
ja nei wiem czy dzisiaj na rynku jest sensowny segment B od kogokolwiek prawde mowiąc
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
-
HanSolo
- Samochód: Superb III 4x4 Facelift
- Rocznik: 2020
- Silnik: 2.0TSI (280KM)
- Aktualnie: DNFE
- Imię: Wojciech
- Dał łapek: 150 razy
- Dostał łapek: 167 razy
Wyjątkowo Ci odpiszę, byś poszerzył swój poziom wiedzy czym i za ile jeżdżą Polacy:
"Średni wiek samochodu w Polsce wynosi - według ACEA - 15,2 roku."
Źródło: https://autoblog.spidersweb.pl/przeciet ... statystyka
Jakie auto kupuje przeciętny Polak?
Jeśli chodzi o średnie ceny pojazdów wystawianych na OTOMOTO, przeważały te, których cena przekraczała 50 tys. zł. Z kolei najwięcej nowych pojazdów pojawiało się z przedziału cenowego 100-200 tys. zł. Chociaż w 2023 r. ceny samochodów wciąż rosły eksperci zauważają, że wróciły niektóre tendencje sprzed pandemii. Między innymi spadek wartości auta wraz z wiekiem.
W minionym roku udział aut o cenie poniżej 50 tys. zł w całej puli ogłoszeń wyniósł średnio 51 proc. Natomiast jak wynika z raportu, w IV kwartale 2023 r., aby zarobić na samochód o wartości mediany dla danego województwa (z przeciętnym wynagrodzeniem w regionie), najkrócej musieli pracować mieszkańcy woj. lubelskiego – 189 dni, a najdłużej woj. podlaskiego — 283 dni.
Co ciekawe, pomimo trudnej sytuacji gospodarczej Polacy wciąż biorą kredyty na kupno samochodu. Średnia kwota brutto kredytu na w IV kwartale 2023 r. wynosiła 38 458 zł, z kolei 30% kredytobiorców zaciąga kredyt na zakup samochodu na ok. 7-8 lat.
Źródło: https://www.fakt.pl/pieniadze/na-jaki-s ... je/rxh1dr6
W Polsce zarejestrowano w 2025 597 428 nowych samochodów osobowych, o 8,32% więcej w stosunku do 2024 roku (+45 863 szt.).
W grudniu 2025 roku udział klientów indywidualnych w całkowitej liczbie rejestracji samochodów osobowych wyniósł 27,83%. Udział firm osiągnął poziom 72,17%.
źródło: https://www.samar.pl/rynek-w-liczbach/r ... -2025-2026
Zarejestrowano w 2025 - 0,6 miliona nowych auto z czego 72% poszło na firmy, jednocześnie w 2025 sprzedano 3,3 miliona aut używanych - źródło https://autoexpert.pl/artykuly/ponad-3- ... sce-w-2025 w tym prawie 0,9 miliona używanych sprowadzanych do kraju - źródło: https://www.autobaza.pl/page/news/najcz ... samochody/ - kumasz czaczę? Przeciętny Polak NIE stał nawet koło nowego samochodu bo 51% Polaków jeździ autem za mniej niż 50k zł.
"Średni wiek samochodu w Polsce wynosi - według ACEA - 15,2 roku."
Źródło: https://autoblog.spidersweb.pl/przeciet ... statystyka
Jakie auto kupuje przeciętny Polak?
Jeśli chodzi o średnie ceny pojazdów wystawianych na OTOMOTO, przeważały te, których cena przekraczała 50 tys. zł. Z kolei najwięcej nowych pojazdów pojawiało się z przedziału cenowego 100-200 tys. zł. Chociaż w 2023 r. ceny samochodów wciąż rosły eksperci zauważają, że wróciły niektóre tendencje sprzed pandemii. Między innymi spadek wartości auta wraz z wiekiem.
W minionym roku udział aut o cenie poniżej 50 tys. zł w całej puli ogłoszeń wyniósł średnio 51 proc. Natomiast jak wynika z raportu, w IV kwartale 2023 r., aby zarobić na samochód o wartości mediany dla danego województwa (z przeciętnym wynagrodzeniem w regionie), najkrócej musieli pracować mieszkańcy woj. lubelskiego – 189 dni, a najdłużej woj. podlaskiego — 283 dni.
Co ciekawe, pomimo trudnej sytuacji gospodarczej Polacy wciąż biorą kredyty na kupno samochodu. Średnia kwota brutto kredytu na w IV kwartale 2023 r. wynosiła 38 458 zł, z kolei 30% kredytobiorców zaciąga kredyt na zakup samochodu na ok. 7-8 lat.
Źródło: https://www.fakt.pl/pieniadze/na-jaki-s ... je/rxh1dr6
W Polsce zarejestrowano w 2025 597 428 nowych samochodów osobowych, o 8,32% więcej w stosunku do 2024 roku (+45 863 szt.).
W grudniu 2025 roku udział klientów indywidualnych w całkowitej liczbie rejestracji samochodów osobowych wyniósł 27,83%. Udział firm osiągnął poziom 72,17%.
źródło: https://www.samar.pl/rynek-w-liczbach/r ... -2025-2026
Zarejestrowano w 2025 - 0,6 miliona nowych auto z czego 72% poszło na firmy, jednocześnie w 2025 sprzedano 3,3 miliona aut używanych - źródło https://autoexpert.pl/artykuly/ponad-3- ... sce-w-2025 w tym prawie 0,9 miliona używanych sprowadzanych do kraju - źródło: https://www.autobaza.pl/page/news/najcz ... samochody/ - kumasz czaczę? Przeciętny Polak NIE stał nawet koło nowego samochodu bo 51% Polaków jeździ autem za mniej niż 50k zł.
-
StRaDiVaRiUs
- Dał łapek: 96 razy
- Dostał łapek: 126 razy
-
artho
Ostatnio to wszystkim po trochu, głównie nowy Passat trochę now Tiguan i trochę kilkuletnim Touragiem. Dwa pierwsze w 2.0 TSI 204KM tylko pierwszy FWD, drugi AWD a to ostatnie w ropie. Tiguan z DCC Pro. Wersje Eleganc, nic ciekawego w zasadzie bo wyposażenie powiedziałbym przeciętne.StRaDiVaRiUs pisze: ↑15 kwie 2026, o 07:26 Przecież on jeździ flotowym, nie wiadomo nawet czym... Szkoda pary.
A prywatnie bardzo mało kilometrów robi mój japoński crossover/SUV, ale tak jak wspominałem tego jednego pozwolę sobie pozostawić dla siebie.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
-
artho
Dałem łapkę w górę bo zawsze doceniam dane i źródła.
A ta czacza to coś w stylu "kapujesz?" bądź "jarzysz?" zgaduję? Podoba się!
Przywołam najciekawsze fragmenty:
To jest jakiś żart, aby na 3-4 dychy, czyli de facto cenę dwóch lepszych biletów lotniczych brać kredyt. Z drugiej strony rozumiem, że w statystyce jest też sporo dzieciaków z mniej zamożnych rodzin, a w rejonach słabiej zurbanizowanych samochód nawet dla 14-16-letnich osób czasem stanowi główny środek transportu, do tego niektórzy młodzi chcą szybko być niezależni i samochód oraz kredyt na takie 3 dychy stanowi dla nich formę uniezależniania się od rodziny (z jednej strony poszerzanie granic wolności a z drugiej zobowiązanie, na które trzeba zarobić).
Ta statystyka jest dla mnie oczywista, nie zaskakuje mnie w najmniejszym stopniu, mógłbym napisać, że jest zgodna z tym w co bym celował gdybym miał zgadywać.
No i to ostatnie zdanie to niestety pisząc wprost jest paskudna manipulacja - wkleiłeś liczby, które mówią o wiatrakach a sam piszesz o piernikach, tak dużą odległość dzieli twoja teza od danych, które nam przedstawiłeś. I proszę, nie zrozum mnie źle, doceniam takie posty jak twój, po pierwsze ci się chciało, po drugie zasięgnąłeś do danych a po trzecie i prawdopodobnie najważniejsze - spróbowałeś je samodzielnie zinterpretować.
-
artho
Ale abym nie pozostał gołosłowny - to "podsumowanie" jest efektowne retorycznie, ale logicznie się nie broni. Miesza różne statystyki, które opisują zupełnie inne rzeczy, i wyciąga z nich wniosek, którego te dane po prostu nie wspierają.
Próbujesz z kilku zupełnie nieporównywalnych statystyk ulepić jedną "prawdę o Polaku", tylko że to się zwyczajnie nie trzyma... niczego. Średni wiek auta na poziomie 15 lat dotyczy całego pejzażu pojazdów – wszystkiego, co jest zarejestrowane, łącznie z gratami stojącymi pod blokiem od dekady. To nie mówi nic o tym, co ludzie dziś kupują ani czym faktycznie jeżdżą na co dzień. To klasyczne mieszanie tego, co istnieje, z tym, co jest przedmiotem obrotu. Potem bierzesz dane z ogłoszeń i traktujesz je jakby były danymi o realnych wyborach ludzi. Tyle że ogłoszenia to nie transakcje. Tanie auta wiszą miesiącami, droższe schodzą szybciej – więc naturalnie masz nadreprezentację tych pierwszych. Z tego nie wynika, że "51% Polaków jeździ autem za mniej niż 50 tys", tylko że tyle ofert wisi w danym momencie na portalu. To zupełnie inna rzecz.
Największy skrót myślowy robisz przy nowych autach. Piszesz, że skoro 72% kupują firmy, to "przeciętny Polak nie stał obok nowego samochodu". To jest po prostu nieprawda wynikająca z pominięcia kontekstu. W Polsce "firma" to często leasing dla jednoosobowej działalności albo auto służbowe lub nawet leasing indywidualny, kredyty niskich rat, wynajmy i inne formy finansowania, którym jeździ konkretny człowiek - przeciętny Polak. Te samochody nie znikają w jakiejś abstrakcyjnej próżni – one trafiają do Polaków, którzy nimi jeżdżą na co dzień. Od dawna formalny nabywca to nie to samo co realny użytkownik.
Na koniec dorzucasz porównanie liczby transakcji: 0,6 mln nowych vs 3,3 mln używanych, jakby to miało coś udowadniać. Rynek wtórny wszędzie jest większy, bo jedno auto może być sprzedane kilka razy. To nie jest dowód biedy ani luksusu, tylko podstawowa mechanika rynku. A na końcu podsumowując to wszystko wyskakujesz z tezą, że "przeciętny Polak nie stał nawet koło nowego samochodu", której żadna z tych liczb nie uzasadnia. To już nie jest wniosek z danych, tylko narracja, którą sobie do nich dopisałeś. Problem nie w tym, że przywołujesz liczby, tylko że używasz ich w sposób, który ignoruje ich znaczenie. Mieszasz różne porządki – całokształt rynku aut, ogłoszenia, rejestracje, kredyty – i udajesz, że mówią o tym samym. Nie mówią. Jeśli chcesz coś udowodnić, to najpierw trzeba rozumieć, co właściwie się mierzy, a nie sklejać statystyki pod gotową tezę.
Próbujesz z kilku zupełnie nieporównywalnych statystyk ulepić jedną "prawdę o Polaku", tylko że to się zwyczajnie nie trzyma... niczego. Średni wiek auta na poziomie 15 lat dotyczy całego pejzażu pojazdów – wszystkiego, co jest zarejestrowane, łącznie z gratami stojącymi pod blokiem od dekady. To nie mówi nic o tym, co ludzie dziś kupują ani czym faktycznie jeżdżą na co dzień. To klasyczne mieszanie tego, co istnieje, z tym, co jest przedmiotem obrotu. Potem bierzesz dane z ogłoszeń i traktujesz je jakby były danymi o realnych wyborach ludzi. Tyle że ogłoszenia to nie transakcje. Tanie auta wiszą miesiącami, droższe schodzą szybciej – więc naturalnie masz nadreprezentację tych pierwszych. Z tego nie wynika, że "51% Polaków jeździ autem za mniej niż 50 tys", tylko że tyle ofert wisi w danym momencie na portalu. To zupełnie inna rzecz.
Największy skrót myślowy robisz przy nowych autach. Piszesz, że skoro 72% kupują firmy, to "przeciętny Polak nie stał obok nowego samochodu". To jest po prostu nieprawda wynikająca z pominięcia kontekstu. W Polsce "firma" to często leasing dla jednoosobowej działalności albo auto służbowe lub nawet leasing indywidualny, kredyty niskich rat, wynajmy i inne formy finansowania, którym jeździ konkretny człowiek - przeciętny Polak. Te samochody nie znikają w jakiejś abstrakcyjnej próżni – one trafiają do Polaków, którzy nimi jeżdżą na co dzień. Od dawna formalny nabywca to nie to samo co realny użytkownik.
Na koniec dorzucasz porównanie liczby transakcji: 0,6 mln nowych vs 3,3 mln używanych, jakby to miało coś udowadniać. Rynek wtórny wszędzie jest większy, bo jedno auto może być sprzedane kilka razy. To nie jest dowód biedy ani luksusu, tylko podstawowa mechanika rynku. A na końcu podsumowując to wszystko wyskakujesz z tezą, że "przeciętny Polak nie stał nawet koło nowego samochodu", której żadna z tych liczb nie uzasadnia. To już nie jest wniosek z danych, tylko narracja, którą sobie do nich dopisałeś. Problem nie w tym, że przywołujesz liczby, tylko że używasz ich w sposób, który ignoruje ich znaczenie. Mieszasz różne porządki – całokształt rynku aut, ogłoszenia, rejestracje, kredyty – i udajesz, że mówią o tym samym. Nie mówią. Jeśli chcesz coś udowodnić, to najpierw trzeba rozumieć, co właściwie się mierzy, a nie sklejać statystyki pod gotową tezę.
-
StRaDiVaRiUs
Abstrakcja jak postrzegasz świat
artho pisze: ↑15 kwie 2026, o 20:14 No i to ostatnie zdanie to niestety pisząc wprost jest paskudna manipulacja - wkleiłeś liczby, które mówią o wiatrakach a sam piszesz o piernikach, tak dużą odległość dzieli twoja teza od danych, które nam przedstawiłeś. I proszę, nie zrozum mnie źle, doceniam takie posty jak twój, po pierwsze ci się chciało, po drugie zasięgnąłeś do danych a po trzecie i prawdopodobnie najważniejsze - spróbowałeś je samodzielnie zinterpretować.
Aż mi się przypomniało, jak pisałeś, że nie jeżdzisz do małych miast typu Opole, bo tam straszy. Szczerze - robisz to wszystko dla zabawy, bo coś masz nie ten teges, lub po prostu jesteś odklejony i wychodzi na to samo. Co taki typ szukał w Superbie, do tego nie swoim, tylko flotowym...
-
StRaDiVaRiUs
Wyjdź na ulicę, podejdź pod blok nawet w Warszawie, Krakowie czy Wrocławiu. Wtedy zobaczysz czym jeżdzą polacy, bo jeden blok zajmuje tyle miejsca co jeden dom (10 arów) i mieszka w nim ok. 80 rodzin. Przy średnio 1,5 auta na rodzinę (odejmuję osoby starsze) wychodzi 120 samochodów.
Zobacz czym jeżdzą. Superb jest tam premium.
Podpisuję się obiema rękami pod słowami @HanSolo:
"przeciętny Polak nie stał nawet koło nowego samochodu"
Najprostsze podsumowanie:
Rekordowa liczba Polaków w II progu podatkowym – blisko 2 mln, 7,5% wszystkich, którzy rozliczają się wg progów.
100% to ok. 26,7 mln polaków rozliczających się wg progów.
Wszystkich, nawet dzieci, emerytów, niepełnosprawnych jest ok. 37 mln.
Czyli 24,7 mln polaków zarabia mniej niż 120 tys. zł brutto. Netto to ok. 85 700 tys zł. Dzieląc na średnio miesięcznie = minimum 66% polaków zarabia mniej niż ok. 7100 zł na rękę, bo bierzemy pod uwagę wszystkich, a nie tylko pracujących. Pensja minimalna w Polsce = ok. 3600 zł na rękę. Można więc przyjąć, że minimum 66% Polaków pracujących (przyjmujemy wymiar pełnego etatu) zarabia pomiędzy 3600 a 7100 zł netto.
Chcesz pełne dane?
Aby być w 10% najbogatszych polaków, musisz zarabiać 13 442 zł brutto, niezależnie jak się rozliczasz.
Wiesz ile to na rękę? 9350 zł. Cały czas mówimy o 10% najbogatszych ludzi w Polsce.
https://businessinsider.com.pl/gospodar ... us/4qtlk3g
To teraz wydaj 30-40k na bilety lotnicze pajacu...
-
HanSolo
- Samochód: Superb III 4x4 Facelift
- Rocznik: 2020
- Silnik: 2.0TSI (280KM)
- Aktualnie: DNFE
- Imię: Wojciech
- Dał łapek: 150 razy
- Dostał łapek: 167 razy
No dokładnie, odpisałem mu, ale jego odpowiedź mnie nie zawiodła i utwierdziła w tym, że nie ma sensu z tym człowiekiem dyskutować. Błąd którego nie popełnię już więcej.StRaDiVaRiUs pisze: ↑16 kwie 2026, o 09:44Wyjdź na ulicę, podejdź pod blok nawet w Warszawie, Krakowie czy Wrocławiu. Wtedy zobaczysz czym jeżdzą polacy, bo jeden blok zajmuje tyle miejsca co jeden dom (10 arów) i mieszka w nim ok. 80 rodzin. Przy średnio 1,5 auta na rodzinę (odejmuję osoby starsze) wychodzi 120 samochodów.
Zobacz czym jeżdzą. Superb jest tam premium.
Podpisuję się obiema rękami pod słowami @HanSolo:
"przeciętny Polak nie stał nawet koło nowego samochodu"
Najprostsze podsumowanie:
Rekordowa liczba Polaków w II progu podatkowym – blisko 2 mln, 7,5% wszystkich, którzy rozliczają się wg progów.
100% to ok. 26,7 mln polaków rozliczających się wg progów.
Wszystkich, nawet dzieci, emerytów, niepełnosprawnych jest ok. 37 mln.
Czyli 24,7 mln polaków zarabia mniej niż 120 tys. zł brutto. Netto to ok. 85 700 tys zł. Dzieląc na średnio miesięcznie = minimum 66% polaków zarabia mniej niż ok. 7100 zł na rękę, bo bierzemy pod uwagę wszystkich, a nie tylko pracujących. Pensja minimalna w Polsce = ok. 3600 zł na rękę. Można więc przyjąć, że minimum 66% Polaków pracujących (przyjmujemy wymiar pełnego etatu) zarabia pomiędzy 3600 a 7100 zł netto.
Chcesz pełne dane?
Aby być w 10% najbogatszych polaków, musisz zarabiać 13 442 zł brutto, niezależnie jak się rozliczasz.
Wiesz ile to na rękę? 9350 zł. Cały czas mówimy o 10% najbogatszych ludzi w Polsce.
To teraz wydaj 30-40k na bilety lotnicze pajacu...
EDIT:
W artykule co podałeś, miediana brutto to w 2025 7 820 zł co daje jakieś 5700 zł na rękę. Powodzenia w zakupie auta za 150 - 200k zł...
-
artho
Jestem odklejony i z tym się w 100% zgadzam i nigdy nie kłóciłem.StRaDiVaRiUs pisze: ↑16 kwie 2026, o 09:38 Aż mi się przypomniało, jak pisałeś, że nie jeżdzisz do małych miast typu Opole, bo tam straszy. Szczerze - robisz to wszystko dla zabawy, bo coś masz nie ten teges, lub po prostu jesteś odklejony i wychodzi na to samo. Co taki typ szukał w Superbie, do tego nie swoim, tylko flotowym...
Superba kupiłem w leasingu na prywatną działalność ze sporym wkładem własnym w gotówce, mała ratka leasingowa, następnie o niego bardzo dbałem i finalnie winkorporowałem go do floty spółki, której jestem współwłaścicielem, więc faktycznie po jakimś czasie używania stał się "flotowym", ale zapoczątkował jako prywatny, czyli firmy leasingowej VW
A czego szukałem w Superbie? Tego co mówi sporo recenzji o tym samochodzie - wygodny, przestronny, pakowny oraz nieco "przebijający swój segment". Po kilkudziesięciu tysiącach kilometrów sporo mi się spodobało a trochę mi się niestety bardzo NIE spodobało, swoimi doświadczeniami się na forum podzieliłem. Więcej nie mam do dodania w kwestii tamtego auta. Jeszcze z perspektywy czasu mogę dodać, że eksploatacja w ASO była bardzo tania, pamiętam, że nawet ze 2 razy olej wymieniłem poniżej 500zł.
Aaa... jeszcze jedno - "robisz to wszystko dla zabawy" - tak, jeżdżę różnymi samochodami i zmieniam je jak rękawiczki bo to lubię. Nie przyzwyczajam się do leasingowanych samochodów i nie spędzam z nimi dłużej niż 2-3 lata. Co nie zmienia faktu, że staram się dbać, często wymieniam olej, wszystko robię na czas i regularnie oddaję na kompleksową myjnię.
-
artho
Ale po co te nerwy?
Ja naprawdę się z Was nie nabijam, gdy piszę zdania takie, jak to, że dzisiaj każde auto na drodze ma LED-y lub ksenony. Cytuję siebie, bo pół roku moooże rok temu ktoś tu na forum mi to wypomniał, że masa starych aut nadal na drogach takich jak Superb 2. Jak w Wawie rok temu zobaczyłem S2 to mu zdjęcia robiłem bo tak dawno tego auta nie widziałem. Na drogach cały czas widuję stosunkowo świeże samochody, oczywiście to nie zawsze będzie auto roczne, czasem jest 5-letnie, ale są zadbane i dobrze wyposażone.StRaDiVaRiUs pisze: ↑16 kwie 2026, o 09:44 Wyjdź na ulicę, podejdź pod blok nawet w Warszawie, Krakowie czy Wrocławiu. Wtedy zobaczysz czym jeżdzą polacy, bo jeden blok zajmuje tyle miejsca co jeden dom (10 arów) i mieszka w nim ok. 80 rodzin. Przy średnio 1,5 auta na rodzinę (odejmuję osoby starsze) wychodzi 120 samochodów.
Cały czas mam wrażenie, że nie doceniacie obrotności Polaków. Zarobki zarobkami, teraz będziesz czytelników forum mamił średnią, mamił minimalną, a dobrze wiesz, że do tego co się mapuje na Twój daily samochód dochodzą oszczędności, dochodzi samochód służbowy i wieeele innych czynników - ledwo było pisane, że większość samochodów kupują firmy. Nie, to nie tylko floty, to też właściciele mikrofirm, którzy próbują zoptymalizować co się da. Wzrost sprzedaży nowych samochodów z roku na rok rośnie (pomijam COVID) - 600 000 nowych samochodów zarejestrowanych w 2025 nie bierze się znikąd, a na przestrzeni ostatnich 4 lat mamy de facto 2 miliony nowych samochodów zarejestrowanych w Polsce. Nie, to nie jest mało. I zdecydowanie to nie koreluje ze zdaniem "przeciętny Polak NIE STAŁ koło nowego samochodu". Panowie, powagiStRaDiVaRiUs pisze: ↑16 kwie 2026, o 09:44 Czyli 24,7 mln polaków zarabia mniej niż 120 tys. zł brutto. Netto to ok. 85 700 tys zł. Dzieląc na średnio miesięcznie = minimum 66% polaków zarabia mniej niż ok. 7100 zł na rękę, bo bierzemy pod uwagę wszystkich, a nie tylko pracujących. Pensja minimalna w Polsce = ok. 3600 zł na rękę. Można więc przyjąć, że minimum 66% Polaków pracujących (przyjmujemy wymiar pełnego etatu) zarabia pomiędzy 3600 a 7100 zł netto.
Chcesz pełne dane?
A pomijam już to, że firmy takie jak Skoda sprytnie to wykorzystują oferując korzystne finansowanie, gdzie nowym Superbem możemy jeździć płacąc 1500zł na miesiąc - sporo osób z tego korzysta i wcale im się nie dziwię, nawet jeżeli nie stają się właścicielem samochodu.
-
SE7
- Samochód: Superb III Kombi 4x4 Facelift
- Silnik: 2.0TDI (190KM)
- Dostał łapek: 10 razy
Tak trochę wrzucę o zarobkach, autach i nieruchomościach. 20 lat temu po szkoleniu na imprezie pewien człowiek zapytał mnie jakim samochodem przyjechałem odpowiedziałem, że Fordem Focusem a on na to ja to rocznym Audi A4 na wypasie. Ja zapytałem czy ma dom z basenem i kilka innych nieruchomości, odpowiedział że ma mieszkanie 3 pokojowe w bloku. Dla niektórych ludzi samochód jest tzw. przedłużeniem ch..ja czyli na pokaz. Ja posiadam kilka aut różnych typów w tym niektóre do zabawy na torze czy w terenie, niektóre mają 50 lat od wyprodukowania i są na chodzie po renowacji.
-
artho
Dobrze napisane. Nie mierz innych swoją miarą.SE7 pisze: ↑16 kwie 2026, o 17:15 Tak trochę wrzucę o zarobkach, autach i nieruchomościach. 20 lat temu po szkoleniu na imprezie pewien człowiek zapytał mnie jakim samochodem przyjechałem odpowiedziałem, że Fordem Focusem a on na to ja to rocznym Audi A4 na wypasie. Ja zapytałem czy ma dom z basenem i kilka innych nieruchomości, odpowiedział że ma mieszkanie 3 pokojowe w bloku. Dla niektórych ludzi samochód jest tzw. przedłużeniem ch..ja czyli na pokaz. Ja posiadam kilka aut różnych typów w tym niektóre do zabawy na torze czy w terenie, niektóre mają 50 lat od wyprodukowania i są na chodzie po renowacji.
Polacy zarówno potrafią jak i zarabiają zdecydowanie więcej niż niektórym się wydaje.
-
Kylo125
- Samochód: Superb III Facelift
- Silnik: 0.8 SOHC
- Dał łapek: 6 razy
- Dostał łapek: 16 razy
Wg Instytutu Badań Rynku Motoryzacyjnego nie masz racji bo często ci właściciele mikrofirm są wliczania do klientów indywidualnych. Podobnie jak zapewne wielu 14-16 latków, którzy wzięli nowe auto na kredyt pod zastaw kieszonkowego, czy tam roweru z komunii.
https://www.samar.pl/rynek-w-liczbach/r ... -2026-2026
-
zalezi
- Samochód: Superb III
- Silnik: 1.4TSI (150KM)
- Dostał łapek: 26 razy
No dobra, ale może mieć 3 pokojowe mieszkanie np. na Mokotowie warte 2 mln zł.
Jakby dom był wyznacznikiem majętności…
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Jakby dom był wyznacznikiem majętności…
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk