Motoryzacyjna prasówka

Opinie, pytania i porady dotyczące zakupu Superba
Regulamin forum
1. Temat musi zaczynać się od [S1] lub [S2], a treść powinna być taka sama jak ta występująca w cenniku lub konfiguratorze, np. "[S2] Przygotowanie pod telefon GSM I"
2. Jeden wątek powinien dotyczyć jednej opcji wyposażenia dostępnej w cenniku lub konfiguratorze.
artho
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Dał łapek: 147 razy
Dostał łapek: 42 razy

Re: Motoryzacyjna prasówka

Post autor: artho »

Komu RS5?

2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
artho

CX-80 z dieslem przyszłości:

2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
artho

Golf GTI Edition 50 na 50 urodziny.

325 koni, turbo Continentala, 5.3s do setki, obniżone zawieszenie, negatyw. Efekt? Najszybszy Volkswagen w historii na torze Nurburgring.

artho

Nowa C klasa!

artho

No i wlatuje zdecydowanie najciekawszy news ostatnich tygodni dla każdego fana motoryzacji, czyli nowe Audi Q9. Później postaram się dorzucić inne kanały, na razie Autogefuhl, który szczególnie lubię.

Najciekawsze:
1. Relingi odstające od dachu (tzn. z dziurą), tego chyba nikt się nie spodziewał po SUV-ie segmentu F
2. Dłuższe od GLSa, dłuższe od X7 bo aż 5.3 metra
3. W SQ9 wjeżdża 4 litrowe V8 590-konne, w bazowym Q9 będzie 2.9 V6
4. Podobnie jak we wczorajszej C-klasie tak i w Q9, w Europie logo nie będzie podświetlane ponieważ tak duże logo podświetlane nie uzyskałoby homologacji.
5. Można zamówić fotele kapitańskie w drugim rzędzie
6. Trzeci rząd zdaje się być wreszcie sensowny na krótkie dystanse nawet dla osób o wzroście 2 metrów.

Sdss
Samochód: Superb III Facelift
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Imię: Rafał
Dostał łapek: 49 razy

Post autor: Sdss »

Piękny jest ten świecący grill……
artho

NA SZCZĘŚCIE grill się świeci, NIESTETY w europie nie uświadczymy świecącego logo, byłoby zbyt duże by dostać homologację. Świecące logo będzie oferowane w Stanach i Azji :)

Tutaj jeszcze carwow i kilku innych, w tym nasi rodzimi co kto lubi do wyboru:

artho

Słuchajcie może to nie jest do końca „Motoryzacyjna prasówka”, ale zdecydowanie interesujący materiał posiadacza nowego Audi Q5 (więc jakby nie patrzeć samochodu, którym mogą w przyszłości być zainteresowani posiadacze Skody Superb), który narzeka na niedociągnięcia do których należy między innymi blokująca się klapa bagażnika oraz dolanie przez rok niemal… 8 litrów oleju - a to dopiero początek. Zresztą zobaczcie sami:

artho

Jak sam Michał Sztorc podkreśla Audi najwyraźniej się jeszcze na niego nie obraziło po ostatnich recenzjach, więc na kanał wjeżdża test nowej Q7mki:

artho

W Caroseria pojawił się test chińskiego, rodzinnego i budżetowego SUV-a - Jajco 8 :) . Samochód zdecydowanie ciekawy, bo praktycznie na każdym kroku pokazuje zarówno spore zalety, jak i wyraźne niedociągnięcia.

Wersja teoretycznie 7-osobowa, choć trzeci rząd siedzeń przypomina rozwiązanie znane z Tesli Model Y, więc w praktyce trudno uznać je za pełnoprawne miejsca. W materiale pojawiają się porównania do Kii i Hyundaia, które pokazują, jak można sensownie zaprojektować niewielkiego, ale 7-osobowego SUV-a. Podobnie jak w poprzednim teście, zwrócono też uwagę na brak rolety bagażnika - poważny problem z punktu widzenia użytkowania samochodu w Europie. Co ciekawe, w wersji 5-osobowej roleta jest już obecna.

Wnętrze prezentuje się efektownie: skóra Nappa, imitacja drewna i eleganckie przeszycia. Stylistycznie wyraźnie nawiązuje do Mercedesa, a redaktor pozytywnie ocenia również jakość montażu poszczególnych elementów. Gorzej wypada ergonomia. Fotele są zamontowane bardzo wysoko, mają krótkie siedziska i brakuje możliwości odpowiedniego ich pochylenia. Podobne problemy pojawiają się z tyłu - wyższe osoby mogą mieć wrażenie, że nogi pozostają w powietrzu, a dla osoby zbliżającej się do 2 metrów wzrostu zaczyna brakować miejsca nad głową. Dla osób o wzroście około 1,70 m powinno być natomiast komfortowo.

Na plus zdecydowanie wyróżnia się wentylacja tylnych siedzeń. Sama kanapa ma jednak proporcje 40:60, a zabrakło przelotu na dłuższe przedmioty.

Wracając do przednich foteli - ich wysokie umiejscowienie sprawia, że według redaktora prowadzenie samochodu przypomina jazdę Żukiem. Po tygodniu użytkowania nie udało się znaleźć naprawdę sensownej pozycji za kierownicą. Krytyka dotyczy również centralnego podłokietnika: po odsunięciu fotela łokieć trafia raczej na jego połączenie z elementem wykończonym drewnem niż w wygodne miejsce. Problem z ergonomią ekranu dotyczy nawet osoby o długich rękach. Wniosek z testu ergonomii wnętrza jest prosty - osoby powyżej 1,80 m mogą odczuwać wyraźne niedostatki przestrzeni i ergonomii.

Dziwactwa systemu infotainment można w zasadzie pominąć, bo rozwiązania tego typu są już dość charakterystyczne dla chińskich samochodów. Pięć kliknięć potrzebnych do uruchomienia wentylacji fotela również nie jest tutaj szczególnym zaskoczeniem - samochód po prostu trzyma chiński standard w tej kwestii.

Jeśli chodzi o jazdę, plusem okazuje się komfort zawieszenia. W materiale porównano jego charakterystykę do pneumatyki ustawionej na naprawdę komfortową jazdę. Problem w tym, że komfort odbywa się kosztem kontroli nad samochodem - auto mocno się buja, a po całkowitym zatrzymaniu jeszcze przez chwilę kołysze nadwoziem. Układ kierowniczy również nie oferuje zbyt wiele precyzji. Na autostradzie powyżej 140 km/h samochód nie zachęca do dalszego przyspieszania, a przejazd przez progi zwalniające również nie należy do jego mocnych stron. Zawieszenie przez redakcję zostało podsumowane jako niebezpieczne.

Ciekawiej robi się w przypadku układu hybrydowego. Mamy tutaj hybrydę szeregowo-równoległą, która w zależności od prędkości i warunków może pracować w kilku trybach: na samym napędzie elektrycznym przy ruszaniu i niskich prędkościach, jako hybryda szeregowa z silnikiem spalinowym pełniącym rolę generatora przy prędkościach miejskich oraz jako hybryda równoległa przy wyższych prędkościach. Do pewnego stopnia można wpływać na sposób pracy układu za pomocą trybów jazdy. Całość współpracuje z 3-biegową automatyczną skrzynią i działa płynnie, choć nie zawsze szczególnie szybko. Mimo zastosowania silników elektrycznych zwrócono uwagę na dość duże opóźnienie przy gwałtownym przyspieszaniu następującym zaraz po po wcześniejszym hamowaniu.

Trudno natomiast jednoznacznie ocenić spalanie, ponieważ mocno zależy ono od sposobu jazdy, a samochód nie oferuje szczególnie rozbudowanego komputera pokładowego. Najbardziej miarodajne byłoby więc sprawdzanie zużycia paliwa metodą „od tankowania do tankowania”.

Jak oceniacie Jaecoo 8 po tym teście? Cena 220 000zł brutto jest świetna za mid-size SUV o długości 4.8 metra robiącego setkę poniżej 6 sekund. Materiały i wykończenie też robi wrażenie. Zniechęca natomiast ergonomia, infotainment, prowadzenie i systemy bezpieczeństwa, co dla mnie prywatnie dyskwalifikuje samochód, ale może to dobra alternatywa dla rodziny z ograniczonym budżetem potrzebującej nowego większego SUV?

artho

Test Q4 e-Tron:

ODPOWIEDZ