Motoryzacyjna prasówka

Opinie, pytania i porady dotyczące zakupu Superba
Regulamin forum
1. Temat musi zaczynać się od [S1] lub [S2], a treść powinna być taka sama jak ta występująca w cenniku lub konfiguratorze, np. "[S2] Przygotowanie pod telefon GSM I"
2. Jeden wątek powinien dotyczyć jednej opcji wyposażenia dostępnej w cenniku lub konfiguratorze.
yogibabu
Samochód: Inny
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Dał łapek: 62 razy
Dostał łapek: 111 razy

Re: Motoryzacyjna prasówka

Post autor: yogibabu »

I to jest alternatywa dla VAG-a.
Była Skoda TSI jest VW TDI
HanSolo
Samochód: Superb III 4x4 Facelift
Rocznik: 2020
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Aktualnie: DNFE
Imię: Wojciech
Dał łapek: 135 razy
Dostał łapek: 152 razy

Post autor: HanSolo »

yogibabu pisze: 18 lut 2026, o 19:50 I to jest alternatywa dla VAG-a.
Powiem tak, jakby tam wsadzili jakiś męski silnik i 4x4 i <6 sekund do 100 to bym brał.
yogibabu

HanSolo pisze: 18 lut 2026, o 20:57 Powiem tak, jakby tam wsadzili jakiś męski silnik i 4x4 i <6 sekund do 100 to bym brał.
O jeśli silnik 2,5 litra nie jest męski, to powiem Ci tak- w USA silnik 2.0 to jest montowany do kosiarek :lol: :lol: :lol: :lol:
artho
Silnik: Inny
Dał łapek: 129 razy
Dostał łapek: 42 razy

Post autor: artho »

yogibabu pisze: 18 lut 2026, o 21:00
HanSolo pisze: 18 lut 2026, o 20:57 Powiem tak, jakby tam wsadzili jakiś męski silnik i 4x4 i <6 sekund do 100 to bym brał.
O jeśli silnik 2,5 litra nie jest męski, to powiem Ci tak- w USA silnik 2.0 to jest montowany do kosiarek :lol: :lol: :lol: :lol:
yogi bo fanom VAG-a wydaje się, że jak mają 2,0 TSI to to już prawie ta sama teknologia jak 4.0 TFSI V8 z Audi RS7.
I z Hyundaia z 1,6 260KM się śmieją bo to silnik dla kobiet jest przecież w nowym Santa Fe.

2,0 TSI takie męskie jest, że męższe nawet niż wolnossące 2,5 z Toyoty :)
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
yogibabu

Mając wybór pomiędzy passatem za 270 koła wyglądającym jak kołek, to bez zastanowienia wybrał bym takie camry w tej samej cenie. O kałdi to nawet nie ma co wspominać bo w takim konfigu to robi się gruuubooo ponad 300 tysi
Jedyny plus dla vaga to umiarkowane ceny naprawy, bo części takie same w całej tej grupie i robi to każdy mechanik.
Maliniak
Rocznik: 2021
Aktualnie: 411/525
Imię: Jacek
Dał łapek: 137 razy
Dostał łapek: 59 razy

Post autor: Maliniak »

Czego nie rozumiesz w kwestii osiągów? Po co mi silnik o wysokiej pojemności, któremu brak dobrych osiągów ;)
artho pisze: 18 lut 2026, o 21:09
yogi bo fanom VAG-a wydaje się, że jak mają 2,0 TSI to to już prawie ta sama teknologia jak 4.0 TFSI V8 z Audi RS7.
I z Hyundaia z 1,6 260KM się śmieją bo to silnik dla kobiet jest przecież w nowym Santa Fe.

Oho, jest pan chochoł :D Nikomu się tak nie wydaje, nie dyskutuj sam ze sobą. HanSolo napisał wyraźnie, że gdyby to miało 4x4 i <6s do setki to by brał.
yogibabu

@Maliniak Tobie może nie pasuje, ale nie to zaraz że nie męski silnik.
HanSolo

Heh, może mieć i 1 litr i 4 litry, byleby miał OSIĄGI, co z tego, że jest 2,5l + elektryk jak do 100 dupa i koniec na tych 180 czy ile to tam pojedzie ;).
artho

Serio Maliniak? Oczekiwałem więcej.

Jak ktoś uważa że 7 do setki to osiągi dupa w kanapowozie daily to warto kupić sobie coś z pazurem dla lepszych osiągów. 7s setka jest zdecydowanie ponad tym czego można potrzebować do daily na bujającym komfortowym zawiasie do wożenia dzieci do szkoły.

PS: mam przynajmniej dwie znajome, które wyśmiałyby kogoś kto uważa się za męskiego bo jeździ Skodą 5s do setki. Obie należą do 3s setka team i to nie z kanapowozami tylko z rasowymi sprzętami. I serio, obie nie krzyczą na prawo i lewo że są bardziej męskie.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
HanSolo

Maliniak pisze: 18 lut 2026, o 23:45
Czego nie rozumiesz w kwestii osiągów? Po co mi silnik o wysokiej pojemności, któremu brak dobrych osiągów ;)
artho pisze: 18 lut 2026, o 21:09

Oho, jest pan chochoł :D Nikomu się tak nie wydaje, nie dyskutuj sam ze sobą. HanSolo napisał wyraźnie, że gdyby to miało 4x4 i <6s do setki to by brał.
No dokładnie - ja jeździłem ostatnie 15 lat Toyotą i uważam, że są to bardzo dobre auta - w środku do niedawna zapuszczone technologicznie mimo, że to Japonia, to miałem wrażenie, że wsiadam do skansenu (podobne odczucie miałem jak wsiadłem do Hondy brata, siostra w tym samym czasie kupiła jakieś Renault i wyglądało to 5x lepiej w środku) - do niedawna, bo nowa Camry wg. mnie jest już w środku ok. i z zewnątrz może się nawet podobać (chociaż nowe Camry nadal nie ma np. matrixów led). Wiec jedyna blokada jest dla mnie na osiągach i tej nieszczęsnej wyjącej hybrydzie (na wycie myślę, że byłbym w stanie przymknąć oko) - więc zostają osiągi, które są dopiero w Lexusie - bo tam są już męskie silniki ale nie na Europę - bo u nas pchają hybrydki, a można np. IS200 dostać z V6 albo V8 i napędem 4x4 i tam by się coś wybrało ale tam też jest kwestia jest również ceny i wchodzimy w auta premium, gdzie można wybierać od Volvo, przez Audi, BMW i Lexus nie wygląda już tak fajnie. Więc zostając na poziomie Toyoty, które były i są autami dla mas (jak Skoda, VW itd. itp.), to są to auta dla których osiągi nie są jakoś wysoko w rankingu potrzeb w stosunku do auta ;) np. mam kolegę co w sumie to nawet nie wie jaki ma silnik i jakiej mocy - wie, że ma hybrydę :) i mało pali, tak samo jak mam kolegę co ma Tiguana i nie wie nawet jakiej mocy, nie wie nawet jakiej pojemności ma silnik (twierdził, że 1.4, ale go uświadomiłem, że w jego roczniku jest już 1.5), wsiadł, przejechał się, stwierdził, że "dobrze ciągnie i można bezpiecznie wyprzedać" i okazało się, że to 1.5 TSI 150 KM - jest całe mnóstwo takich ludzi i do nich pewnie jest ta Toyota. Za to czego nie da się nie powiedzieć - są to auta nie do zabicia. Ale ja już nie kupię auta co ma więcej niż 6s do 100 i tyle - i to dotyczy nie tylko Toyoty, bo obecnie większość aut nie premium na rynku ma silniki o mocach powyżej 250 KM i czasach nawet nie mniejszych niż <6s do 100 a <7s do 100. Więc tak - dla mnie, mimo, że ta Camry ma te 230 koni to nie jedzie jak 230 KM (np. S4 z silnikiem 204 konie, czyli 25 koni mniej przyśpiesza tylko o 0,2 gorzej do 100). I też, żebyśmy się rozumieli - ja patrzę na to przez swój pryzmat - pewnie większości ludzi takie osiągi jakie ma Camry w zupełności wystarczą i git - są pewnie ludzie co patrzą na wozy co robią więcej niż w 5 sekund setkę z pogardą - wolny świat.

Więc jak napisałem - dla mnie jak komuś nie zależy mocno na dobrych osiągach i wystarczą powiedzmy średnie - to super auto, dla mnie jest blokada na osiągach, reszta - bardzo fajna.
StRaDiVaRiUs
Dał łapek: 90 razy
Dostał łapek: 119 razy

Post autor: StRaDiVaRiUs »

HanSolo pisze: 18 lut 2026, o 20:57
Powiem tak, jakby tam wsadzili jakiś męski silnik i 4x4 i <6 sekund do 100 to bym brał.
I można było zamontować hak + wersję kombi z relingami, lub chociaż liftbacka. Byłem ostatnio w ASO, ziomek z serwisu powiedział, że słyszą to często.

Z odczuciami sie zgodzę i napiszę tak:

Mam 3 znajome, które po prostu lubią jak naciśniesz gaz, a auto idzie i mogą szybko i bezpiecznie wyprzedzić. Nie są w żadnym klubie, po prostu uźytkują samochody i smieją się z tych, co na zewnątrz muszą pokazać moc :D Wolą Volvo w Polestarze (bo wygląda jak normalne piękne Volvo), niż BMW M czy Merca AMG.

Te 6 sekund w mojej opinii to faktycznie przejście z auta "dynamicznego" do po prostu szybkiego. I ja też chcę szybkiego auta, a w Toyocie tego nie ma. Jest zrywne od 0, jest dynamiczne, ale nie jest szybkie.
HanSolo

StRaDiVaRiUs pisze: 19 lut 2026, o 07:49
HanSolo pisze: 18 lut 2026, o 20:57
I można było zamontować hak + wersję kombi z relingami, lub chociaż liftbacka. Byłem ostatnio w ASO, ziomek z serwisu powiedział, że słyszą to często.

Z odczuciami sie zgodzę i napiszę tak:

Mam 3 znajome, które po prostu lubią jak naciśniesz gaz, a auto idzie i mogą szybko i bezpiecznie wyprzedzić. Nie są w żadnym klubie, po prostu uźytkują samochody i smieją się z tych, co na zewnątrz muszą pokazać moc :D Wolą Volvo w Polestarze (bo wygląda jak normalne piękne Volvo), niż BMW M czy Merca AMG.

Te 6 sekund w mojej opinii to faktycznie przejście z auta "dynamicznego" do po prostu szybkiego. I ja też chcę szybkiego auta, a w Toyocie tego nie ma. Jest zrywne od 0, jest dynamiczne, ale nie jest szybkie.
Tak bym to określił, że Camry jest dynamiczna ale nie szybka i pewnie dla większości ludzi wystarczająca z nawiązką i tak gdzieś tam raport czytałem, że średnia mocy w autach w Polszy to obecnie koło 160 KM, dla mnie Superb 280 też jest w przedziale dynamiczny ale nie szybki (i to mówimy o prostych bo zawieszenie nastawione 100% na komfort nie pozwala poświrować w zakrętach) tylko w tym przedziale dynamiczny jest bliżej do szybkiego - zresztą nie usportowione i sportowe Toyoty zawsze były raczej też nastawione na komfort - stąd ja po przesiadce z Avensisa zanotowałem, że zawieszenie w Superbie pracuje lepiej ;).
Maliniak
Rocznik: 2021
Aktualnie: 411/525
Imię: Jacek
Dał łapek: 137 razy
Dostał łapek: 59 razy

Post autor: Maliniak »

yogibabu pisze: 19 lut 2026, o 04:54 @Maliniak Tobie może nie pasuje, ale nie to zaraz że nie męski silnik.
Nie stosuje takich określeń, bo te mnie śmieszą. Podobnie jak mówienie o konkretnych autach, że są nudne i nie mają duszy ;) Silnik jak silnik. Im wyższa pojemność tym lepiej, ale jeszcze lepiej jak to idzie w parze z mocą i osiągami :)
artho pisze: 19 lut 2026, o 07:35 Serio Maliniak? Oczekiwałem więcej.

Jak ktoś uważa że 7 do setki to osiągi dupa w kanapowozie daily to warto kupić sobie coś z pazurem dla lepszych osiągów. 7s setka jest zdecydowanie ponad tym czego można potrzebować do daily na bujającym komfortowym zawiasie do wożenia dzieci do szkoły.
Znowu dyskutujesz sam ze sobą. Kto twierdzi, że 7 do setki to słabe osiągi? To są takie zwyczajne na dzisiejsze standardy bym powiedział - takie miała chociażby Octavia 1.8 180KM. Podejrzewam, że dla większości użytkowników aut to nawet za dobre ;) Dyskusja dotyczy auta z silnikiem 2.5l i tego, że fajnie jakby miało to o czym wspomniał HanSolo, nic poza tym. Nie ma, więc szkoda, ale to nie znaczy, że te osiągi są słabe - są po prostu średnie. Jak napisałem, dla większości pewnie styka.

Jeszcze ten chochoł: "fanom VAG-a wydaje się, że jak mają 2,0 TSI to to już prawie ta sama teknologia jak 4.0 TFSI V8 z Audi RS7" :D Po co takie rzeczy wymyślać?
artho pisze: 19 lut 2026, o 07:35 PS: mam przynajmniej dwie znajome, które wyśmiałyby kogoś kto uważa się za męskiego bo jeździ Skodą 5s do setki. Obie należą do 3s setka team i to nie z kanapowozami tylko z rasowymi sprzętami. I serio, obie nie krzyczą na prawo i lewo że są bardziej męskie.
Super, nie jesteśmy w przedszkolu żeby się przechwalać i opowiadać o wyimaginowanych znajomych, co mają, a czego nie ;) Zacznij pisać o swoich doświadczeniach.

PS: męskość nie ma nic wspólnego z autem jakim się jeździ. Pewnie dla niektórych ma, ale to już kompleksy i warto iść do psychologa ;)
artho

Maliniak pisze: 19 lut 2026, o 09:05 Super, nie jesteśmy w przedszkolu żeby się przechwalać i opowiadać o wyimaginowanych znajomych, co mają, a czego nie ;) Zacznij pisać o swoich doświadczeniach.
I to jest właśnie clue, do tego właśnie bijemy - po co pojawiły się te wstawki o jakichś męskich i niemęskich silnikach? W Polsce w 2026 roku?
Maliniak pisze: 19 lut 2026, o 09:05 PS: męskość nie ma nic wspólnego z autem jakim się jeździ. Pewnie dla niektórych ma, ale to już kompleksy i warto iść do psychologa ;)
I ja też nie wiem co HanSolo chciał przekazać lub udowodnić.

PS: Wybaczcie ale zarobiony jestem i nie mam czasu przeczytać reszty dyskusji.
HanSolo

Ale was kukle swędzą o ten "bardziej męski silnik" - ja używam takiego określenia na moc silnika, osiągi auta i nie ma to na miejscu nikogo obrażać - można zastąpić słowa "męski silnik" = mocniejszy silnik i tyle, jak was to tak boli to zedytuje posty ;). I zgadzam się w 100% z Maliniakiem - nudność czy nie auta - to sprawa indywidulana i to bardzo wybitnie, że ja nie lubię rosołu to nie znaczy, że nikt nie lubi rosołu i odwrotnie ;) i to samo z mocą - jednemu wystarczy 100 koni a drugi będzie mlaskał na 500 KM. Dla mnie - większość sedanów i liftbacków nie premium ma za słaby silnik bo jak napisałem - aut dla ludu z mocą >250 KM i czasem w okolicy 6 sekund lub mniej do 100 jest jak na lekarstwo - więc moja uwaga nie tyczy się tylko Toyoty a tu się odzywają ludzie jakbym im ego zdeptał bo dla mnie 7,2 do 100 to wolno - jeszcze raz - jak napisałem DLA MNIE - czynnikiem zniechęcającym do zakupu jest brak mocniejszego silnika ;), trochę luzu Panowie i Panie.
ODPOWIEDZ