Motoryzacyjna prasówka
Regulamin forum
1. Temat musi zaczynać się od [S1] lub [S2], a treść powinna być taka sama jak ta występująca w cenniku lub konfiguratorze, np. "[S2] Przygotowanie pod telefon GSM I"
2. Jeden wątek powinien dotyczyć jednej opcji wyposażenia dostępnej w cenniku lub konfiguratorze.
1. Temat musi zaczynać się od [S1] lub [S2], a treść powinna być taka sama jak ta występująca w cenniku lub konfiguratorze, np. "[S2] Przygotowanie pod telefon GSM I"
2. Jeden wątek powinien dotyczyć jednej opcji wyposażenia dostępnej w cenniku lub konfiguratorze.
-
HanSolo
- Samochód: Superb III 4x4 Facelift
- Rocznik: 2020
- Silnik: 2.0TSI (280KM)
- Aktualnie: DNFE
- Imię: Wojciech
- Dał łapek: 135 razy
- Dostał łapek: 152 razy
Re: Motoryzacyjna prasówka
Powiem tak, jakby tam wsadzili jakiś męski silnik i 4x4 i <6 sekund do 100 to bym brał.
-
yogibabu
- Samochód: Inny
- Silnik: 2.0TDI (190KM)
- Dał łapek: 62 razy
- Dostał łapek: 111 razy
O jeśli silnik 2,5 litra nie jest męski, to powiem Ci tak- w USA silnik 2.0 to jest montowany do kosiarek
Była Skoda TSI jest VW TDI
-
artho
- Silnik: Inny
- Dał łapek: 129 razy
- Dostał łapek: 42 razy
yogi bo fanom VAG-a wydaje się, że jak mają 2,0 TSI to to już prawie ta sama teknologia jak 4.0 TFSI V8 z Audi RS7.
I z Hyundaia z 1,6 260KM się śmieją bo to silnik dla kobiet jest przecież w nowym Santa Fe.
2,0 TSI takie męskie jest, że męższe nawet niż wolnossące 2,5 z Toyoty
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
-
yogibabu
- Silnik: 2.0TDI (190KM)
- Dał łapek: 62 razy
- Dostał łapek: 111 razy
Mając wybór pomiędzy passatem za 270 koła wyglądającym jak kołek, to bez zastanowienia wybrał bym takie camry w tej samej cenie. O kałdi to nawet nie ma co wspominać bo w takim konfigu to robi się gruuubooo ponad 300 tysi
Jedyny plus dla vaga to umiarkowane ceny naprawy, bo części takie same w całej tej grupie i robi to każdy mechanik.
Jedyny plus dla vaga to umiarkowane ceny naprawy, bo części takie same w całej tej grupie i robi to każdy mechanik.
Była Skoda TSI jest VW TDI
-
Maliniak
- Rocznik: 2021
- Aktualnie: 411/525
- Imię: Jacek
- Dał łapek: 137 razy
- Dostał łapek: 59 razy
Czego nie rozumiesz w kwestii osiągów? Po co mi silnik o wysokiej pojemności, któremu brak dobrych osiągów
Oho, jest pan chochołartho pisze: ↑18 lut 2026, o 21:09yogi bo fanom VAG-a wydaje się, że jak mają 2,0 TSI to to już prawie ta sama teknologia jak 4.0 TFSI V8 z Audi RS7.
I z Hyundaia z 1,6 260KM się śmieją bo to silnik dla kobiet jest przecież w nowym Santa Fe.
2,0 TSI takie męskie jest, że męższe nawet niż wolnossące 2,5 z Toyoty![]()
Mój Superb - https://www.superbclub.pl/viewtopic.php?t=13603
-
HanSolo
Heh, może mieć i 1 litr i 4 litry, byleby miał OSIĄGI, co z tego, że jest 2,5l + elektryk jak do 100 dupa i koniec na tych 180 czy ile to tam pojedzie
-
artho
Serio Maliniak? Oczekiwałem więcej.
Jak ktoś uważa że 7 do setki to osiągi dupa w kanapowozie daily to warto kupić sobie coś z pazurem dla lepszych osiągów. 7s setka jest zdecydowanie ponad tym czego można potrzebować do daily na bujającym komfortowym zawiasie do wożenia dzieci do szkoły.
PS: mam przynajmniej dwie znajome, które wyśmiałyby kogoś kto uważa się za męskiego bo jeździ Skodą 5s do setki. Obie należą do 3s setka team i to nie z kanapowozami tylko z rasowymi sprzętami. I serio, obie nie krzyczą na prawo i lewo że są bardziej męskie.
Jak ktoś uważa że 7 do setki to osiągi dupa w kanapowozie daily to warto kupić sobie coś z pazurem dla lepszych osiągów. 7s setka jest zdecydowanie ponad tym czego można potrzebować do daily na bujającym komfortowym zawiasie do wożenia dzieci do szkoły.
PS: mam przynajmniej dwie znajome, które wyśmiałyby kogoś kto uważa się za męskiego bo jeździ Skodą 5s do setki. Obie należą do 3s setka team i to nie z kanapowozami tylko z rasowymi sprzętami. I serio, obie nie krzyczą na prawo i lewo że są bardziej męskie.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
-
HanSolo
No dokładnie - ja jeździłem ostatnie 15 lat Toyotą i uważam, że są to bardzo dobre auta - w środku do niedawna zapuszczone technologicznie mimo, że to Japonia, to miałem wrażenie, że wsiadam do skansenu (podobne odczucie miałem jak wsiadłem do Hondy brata, siostra w tym samym czasie kupiła jakieś Renault i wyglądało to 5x lepiej w środku) - do niedawna, bo nowa Camry wg. mnie jest już w środku ok. i z zewnątrz może się nawet podobać (chociaż nowe Camry nadal nie ma np. matrixów led). Wiec jedyna blokada jest dla mnie na osiągach i tej nieszczęsnej wyjącej hybrydzie (na wycie myślę, że byłbym w stanie przymknąć oko) - więc zostają osiągi, które są dopiero w Lexusie - bo tam są już męskie silniki ale nie na Europę - bo u nas pchają hybrydki, a można np. IS200 dostać z V6 albo V8 i napędem 4x4 i tam by się coś wybrało ale tam też jest kwestia jest również ceny i wchodzimy w auta premium, gdzie można wybierać od Volvo, przez Audi, BMW i Lexus nie wygląda już tak fajnie. Więc zostając na poziomie Toyoty, które były i są autami dla mas (jak Skoda, VW itd. itp.), to są to auta dla których osiągi nie są jakoś wysoko w rankingu potrzeb w stosunku do autaMaliniak pisze: ↑18 lut 2026, o 23:45Czego nie rozumiesz w kwestii osiągów? Po co mi silnik o wysokiej pojemności, któremu brak dobrych osiągów
Oho, jest pan chochołartho pisze: ↑18 lut 2026, o 21:09yogi bo fanom VAG-a wydaje się, że jak mają 2,0 TSI to to już prawie ta sama teknologia jak 4.0 TFSI V8 z Audi RS7.
2,0 TSI takie męskie jest, że męższe nawet niż wolnossące 2,5 z Toyoty![]()
Nikomu się tak nie wydaje, nie dyskutuj sam ze sobą. HanSolo napisał wyraźnie, że gdyby to miało 4x4 i <6s do setki to by brał.
Więc jak napisałem - dla mnie jak komuś nie zależy mocno na dobrych osiągach i wystarczą powiedzmy średnie - to super auto, dla mnie jest blokada na osiągach, reszta - bardzo fajna.
-
StRaDiVaRiUs
- Dał łapek: 90 razy
- Dostał łapek: 119 razy
I można było zamontować hak + wersję kombi z relingami, lub chociaż liftbacka. Byłem ostatnio w ASO, ziomek z serwisu powiedział, że słyszą to często.
Z odczuciami sie zgodzę i napiszę tak:
Mam 3 znajome, które po prostu lubią jak naciśniesz gaz, a auto idzie i mogą szybko i bezpiecznie wyprzedzić. Nie są w żadnym klubie, po prostu uźytkują samochody i smieją się z tych, co na zewnątrz muszą pokazać moc
Te 6 sekund w mojej opinii to faktycznie przejście z auta "dynamicznego" do po prostu szybkiego. I ja też chcę szybkiego auta, a w Toyocie tego nie ma. Jest zrywne od 0, jest dynamiczne, ale nie jest szybkie.
-
HanSolo
Tak bym to określił, że Camry jest dynamiczna ale nie szybka i pewnie dla większości ludzi wystarczająca z nawiązką i tak gdzieś tam raport czytałem, że średnia mocy w autach w Polszy to obecnie koło 160 KM, dla mnie Superb 280 też jest w przedziale dynamiczny ale nie szybki (i to mówimy o prostych bo zawieszenie nastawione 100% na komfort nie pozwala poświrować w zakrętach) tylko w tym przedziale dynamiczny jest bliżej do szybkiego - zresztą nie usportowione i sportowe Toyoty zawsze były raczej też nastawione na komfort - stąd ja po przesiadce z Avensisa zanotowałem, że zawieszenie w Superbie pracuje lepiejStRaDiVaRiUs pisze: ↑19 lut 2026, o 07:49I można było zamontować hak + wersję kombi z relingami, lub chociaż liftbacka. Byłem ostatnio w ASO, ziomek z serwisu powiedział, że słyszą to często.
Z odczuciami sie zgodzę i napiszę tak:
Mam 3 znajome, które po prostu lubią jak naciśniesz gaz, a auto idzie i mogą szybko i bezpiecznie wyprzedzić. Nie są w żadnym klubie, po prostu uźytkują samochody i smieją się z tych, co na zewnątrz muszą pokazać mocWolą Volvo w Polestarze (bo wygląda jak normalne piękne Volvo), niż BMW M czy Merca AMG.
Te 6 sekund w mojej opinii to faktycznie przejście z auta "dynamicznego" do po prostu szybkiego. I ja też chcę szybkiego auta, a w Toyocie tego nie ma. Jest zrywne od 0, jest dynamiczne, ale nie jest szybkie.
-
Maliniak
- Rocznik: 2021
- Aktualnie: 411/525
- Imię: Jacek
- Dał łapek: 137 razy
- Dostał łapek: 59 razy
Nie stosuje takich określeń, bo te mnie śmieszą. Podobnie jak mówienie o konkretnych autach, że są nudne i nie mają duszy
Znowu dyskutujesz sam ze sobą. Kto twierdzi, że 7 do setki to słabe osiągi? To są takie zwyczajne na dzisiejsze standardy bym powiedział - takie miała chociażby Octavia 1.8 180KM. Podejrzewam, że dla większości użytkowników aut to nawet za dobreartho pisze: ↑19 lut 2026, o 07:35 Serio Maliniak? Oczekiwałem więcej.
Jeszcze ten chochoł: "fanom VAG-a wydaje się, że jak mają 2,0 TSI to to już prawie ta sama teknologia jak 4.0 TFSI V8 z Audi RS7"
Super, nie jesteśmy w przedszkolu żeby się przechwalać i opowiadać o wyimaginowanych znajomych, co mają, a czego nie
PS: męskość nie ma nic wspólnego z autem jakim się jeździ. Pewnie dla niektórych ma, ale to już kompleksy i warto iść do psychologa
Mój Superb - https://www.superbclub.pl/viewtopic.php?t=13603
-
artho
I to jest właśnie clue, do tego właśnie bijemy - po co pojawiły się te wstawki o jakichś męskich i niemęskich silnikach? W Polsce w 2026 roku?
I ja też nie wiem co HanSolo chciał przekazać lub udowodnić.
PS: Wybaczcie ale zarobiony jestem i nie mam czasu przeczytać reszty dyskusji.
-
HanSolo
Ale was kukle swędzą o ten "bardziej męski silnik" - ja używam takiego określenia na moc silnika, osiągi auta i nie ma to na miejscu nikogo obrażać - można zastąpić słowa "męski silnik" = mocniejszy silnik i tyle, jak was to tak boli to zedytuje posty
. I zgadzam się w 100% z Maliniakiem - nudność czy nie auta - to sprawa indywidulana i to bardzo wybitnie, że ja nie lubię rosołu to nie znaczy, że nikt nie lubi rosołu i odwrotnie
i to samo z mocą - jednemu wystarczy 100 koni a drugi będzie mlaskał na 500 KM. Dla mnie - większość sedanów i liftbacków nie premium ma za słaby silnik bo jak napisałem - aut dla ludu z mocą >250 KM i czasem w okolicy 6 sekund lub mniej do 100 jest jak na lekarstwo - więc moja uwaga nie tyczy się tylko Toyoty a tu się odzywają ludzie jakbym im ego zdeptał bo dla mnie 7,2 do 100 to wolno - jeszcze raz - jak napisałem DLA MNIE - czynnikiem zniechęcającym do zakupu jest brak mocniejszego silnika
, trochę luzu Panowie i Panie.