Dziwne zachowanie hamulców...

BenK
Samochód: Superb IV Kombi
Rocznik: 2024
Silnik: 1.5 TSI m-HEV (150 KM) DSG
Imię: Beniamin

Dziwne zachowanie hamulców...

Post autor: BenK »

Dzień dobry,

Czy ktoś spotkał się z...dziwnym...zachowaniem hamulców podczas hamowania objawiającym się tym, że np. jadąc 30-40 km/h zaczynam hamować (np. przy dojeżdżaniu do świateł), naciskając pedał hamulca cały czas tą samą siłą, auto potrafi tak jakby co chwilę zmieniać siłę z jaką zaciskane są szczęki hamulców przez co ma się wrażenie, że auto mniej lub bardziej hamuje, pomimo braku zmiany siły nacisku na pedał hamulca?

Nie wiem jak to inaczej opisać jak mam być szczery - wygląda jakby auto chciało za mnie zdecydować czy mocniej (lub lżej) wcisnąć hamulec w zależności od odległości przeszkody przede mną (aczkolwiek nie zawsze jest ta przeszkoda....)
artho
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Dał łapek: 142 razy
Dostał łapek: 42 razy

Re: Dziwne zachowanie hamulców...

Post autor: artho »

A to nie będzie czasem charakterystyka MHEV-a w Skodzie?
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
BenK

Mógłbyś proszę rozwinąć? :) Bo jeżeli to jest zamierzone zachowanie podczas hamowania to jak dla mnie coś tutaj jest nie tak :D
artho

Pewnie, chociaż MHEV-em ani PHEV-em od Volskwagena nie miałem nigdy okazji jechać, więc cała moja wiedza tutaj faktycznie bierze się jedynie z recenzji samochodów w taki układ wyposażony no i jazdy innymi samochodami typu MHEV / HEV / PHEV, więc nie traktuj tego co tutaj piszę jak wiedzy prosto od mechanika (ten disclaimer bo niektórzy tak traktują :) ).

Hybrydy starają się w pierwszej kolejności hamować rekuperacyjnie, a więc bez użycia klocków. W związku z tym hamulce potrafią się trochę "zastać", zwłaszcza gdy na zewnątrz warunki takie, że do hamulców dostaje się sporo brudu. Zazwyczaj jest to nieco wyczuwalne, mamy moment "przełamania" i po tym rozpoznajemy, że samochód hamuje klockami i tarczami (a nie jedynie rekuperacyjnie). Jeżdżąc spokojnie i hamując delikatnie oraz z wyprzedzeniem nieraz potrafimy przejechać całkiem sporo praktycznie bez używania klocka i tarczy i wtedy układ potrafi się nieco zastać.

Jeżeli kilka mocnych hamowań nie rozwiązuje Twojego problemu, to byćmoże konieczne będą odwiedziny serwisu.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
BenK

Dzięki! :) Biorąc pod uwagę, że głównie śmigam po mieście, czyli raczej delikatne hamownia na dojeździe, to wychodzi to, co napisałeś o częstszym hamowaniu rekuperacyjnym. Ale trochę dziwi mnie samo zachowanie, które opisałem - jakby auto hamowało z różną siła samo z siebie....Przyhamuje na jakiejś bocznej ulicy mocniej kilka razy i zobaczę jak będzie zachowywał się...
artho

A przypadkiem nie chodzi o tryb dwucylindrowy jak w Golfie eTSI?

Zobacz ten film, a dokładniej fragment o działaniu Start-Stop, trybu dwucylindrowego oraz hamowania (to jest jeden wspólny duży temat powiązany wzajemnie):

Cytuję:

"mamy tryb dwucylindrowy hamujemy teraz hamujemy silnikiem w pewnym momencie ten silnik nam się wyłączy o wyłączył się i poczułem że samochodem bujną to znaczy że zmieniła się czułość układu hamulcowego i że w zależności od tego czy to działa w jedną czy w drugą stronę muszę Dołożyć trochę siły na hamulca i to jest taka rzecz która w ruchu miejskim trochę mi przeszkadza samochodem bujną to znaczy że zmieniła się czułość układu hamulcowego i że w zależności od tego czy to działa w jedną czy w drugą stronę muszę Dołożyć trochę siły na hamulca i to jest taka rzecz która w ruchu miejskim trochę mi przeszkadza to jest taka rzecz która w takim przejeżdżaniu przez Polskę Nie korzystając z autostrad trochę mi przeszkadza"

"hamulce obsługiwane jedną dźwignią i jedną nogą jeden hamulec to był ten hamulec do odzyskiwania energii a drugi hamulec to był wtedy kiedy klocki hamulcowe dotykały tarczy hamulcowej i w całej masie konkurencyjnych konstrukcji od chińskich po amerykańskie przez europejskie działa to bez tego wyczuwalnego skoku tutaj jak mamy ten tryb dwucylindrowy i silnik nam się wyłącza musimy a Dzieje się to bardzo często tak jak wspomniałem miasto albo przejazd przez miasto No to musimy musimy trochę mocniej docisnąć hamulec ja się już trochę do tego przyzwyczaiłem to znaczy wiem mniej więcej kiedy mogę się tego spodziewać to nie jest tak że już mnie to strasznie zaskakuje albo że jakoś mnie to strasznie męczy natomiast jest to rzecz którą moim zdaniem w Golfie 855 Dobrze by było żeby poprawili w ogóle we wszystkich Volkswagenach jakby nie lubię jak mam dwa hamulce lubię jak to hamowanie jest zawsze płynne i zawsze przewidywalne a tutaj Wyczuwam ten delikatny SKOK i to działa w obie strony to znaczy działa to też wtedy kiedy samochód z trybu dwucylindrowego przechodzi mi w tryb czterocylindrowy bo to się też czasem w trakcie hamowania zdarza Czyli działa to i w drugą natomiast jest powodowane właśnie tym trybem właśnie tym trybem dwucylindrowym tak mi się wydaje mówię już naprawdę sporo tym samochodem żeśmy żeśmy zrobili i nie jest to wszystko jeszcze takie na pewno na 100% tak jest no bo to jak to działa to trzeba się z tym dopiero zapoznać tak i trzeba się z tym wszystkim zaprzyjaźnić "

"jak użyję hamulca to mam dwie siły nad którymi muszę zapanować niezbędne do zachowan pno hamowania co chcę powiedzieć że jak rozpoczynamy delikatne hamowanie to jest tak naprawdę wyczuwalne tylko podczas takiego delikatnego hamowanie"

Kilka minut od 26:22:
mks
Dał łapek: 2 razy
Dostał łapek: 9 razy

Post autor: mks »

BenK pisze: 10 lut 2025, o 08:32 Dzień dobry,

Czy ktoś spotkał się z...dziwnym...zachowaniem hamulców podczas hamowania objawiającym się tym, że np. jadąc 30-40 km/h zaczynam hamować (np. przy dojeżdżaniu do świateł), naciskając pedał hamulca cały czas tą samą siłą, auto potrafi tak jakby co chwilę zmieniać siłę z jaką zaciskane są szczęki hamulców przez co ma się wrażenie, że auto mniej lub bardziej hamuje, pomimo braku zmiany siły nacisku na pedał hamulca?

Nie wiem jak to inaczej opisać jak mam być szczery - wygląda jakby auto chciało za mnie zdecydować czy mocniej (lub lżej) wcisnąć hamulec w zależności od odległości przeszkody przede mną (aczkolwiek nie zawsze jest ta przeszkoda....)
Nie, to nie jest charakterystyka mhev, jak pisze artho. Tak działa mhev np. w samochodach Volvo, w których możesz odczuć moment załączania się hamowania silnikiem elektrycznym i wsprzęglania się z powrotem silnika konwencjonalnego.

Sprawdź czy nie masz włączonego "Eco Assist" -- nie wiem jak to jest po polsku, pewnie "Asystent Eco" albo jakoś tak. Ta funkcja sprawia, że samochód sam ci zwalnia na podstawie informacji z radaru i kamery przedniej. Na szczęście można ją wyłączyć na stałe; nie resetuje się po wyłączeniu zapłonu.
BenK

mks pisze: 10 lut 2025, o 12:22
BenK pisze: 10 lut 2025, o 08:32 Dzień dobry,

Nie, to nie jest charakterystyka mhev, jak pisze artho. Tak działa mhev np. w samochodach Volvo, w których możesz odczuć moment załączania się hamowania silnikiem elektrycznym i wsprzęglania się z powrotem silnika konwencjonalnego.

Sprawdź czy nie masz włączonego "Eco Assist" -- nie wiem jak to jest po polsku, pewnie "Asystent Eco" albo jakoś tak. Ta funkcja sprawia, że samochód sam ci zwalnia na podstawie informacji z radaru i kamery przedniej. Na szczęście można ją wyłączyć na stałe; nie resetuje się po wyłączeniu zapłonu.
Dzięki! Sprawdzę i dam znać :)
BenK

OK, sprawdziłem i EcoAssist nie jest włączony. Sprawdziłem też z ciekawości, jak auto zachowuje się w trybie Sport skrzyni biegów i odniosłem wrażenie, że ten "efekt" jest mniej odczuwalny ale może to zwykłe placebo.... Najbardziej zatem pasuje to, co jest w tym filmiku o Golfie....
mks
Dał łapek: 2 razy
Dostał łapek: 9 razy

Post autor: mks »

No nie wiem, mój tak nie robi.

Aczkolwiek może chodzi ci o hamowanie silnikiem elektrycznym -- jeżeli masz włączoną automatyczną rekuperację (jest gdzieś takie ustawienie), to samochód decyduje np. kiedy hamować elektrykiem kiedy np. odpuszczasz gaz. Wówczas możesz mieć rzeczywiście wrażenie, że samochód sam zaczyna hamować i robi to niekoniecznie liniowo (z takim samym natężeniem).

Ja mam to włączone, ale nic mi nie szarpie ani nic w tym rodzaju. Poza tym, kiedy sam wcisnę hamulec, hamowanie silnikiem elektrycznym jest przerywane i mogę kontrolować zwalnianie samemu; samochód płynnie zwalnia i płynnie redukuje biegi.
artho

Dzięki za skorygowanie tego co napisałem.

Panowie a widzieliście co Balkan w filmie o Golfie mówił? To czasem nie są podobne objawy? Strasznie zamotał i pokrętnie to opisał, ale może to to?
Sdss
Samochód: Superb III Facelift
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Imię: Rafał
Dostał łapek: 45 razy

Post autor: Sdss »

Ja dziś pojeździłem S3, i kurcze hamulec wymaga mniejszej siły niż w 4 hmm.
Wyjechałem 4 potem i wymagała znacznie mocniejszego naciskania :shock:
artho

Sdss pisze: 10 lut 2025, o 20:50 Ja dziś pojeździłem S3, i kurcze hamulec wymaga mniejszej siły niż w 4 hmm.
Sdss a Ty też masz 4kę MHEV albo PHEV?
BenK

artho pisze: 10 lut 2025, o 20:35 Dzięki za skorygowanie tego co napisałem.

Panowie a widzieliście co Balkan w filmie o Golfie mówił? To czasem nie są podobne objawy? Strasznie zamotał i pokrętnie to opisał, ale może to to?
No brzmi jak to, bo nic innego (poza usterką) nie przychodzi mi do głowy:
- sprawdziłem ecoassist --> jest wyłączone
- ustawienie rekuperacji na Auto czy Niskie nic nie zmienia
- Tryb "S" w skrzyni biegów nic specjalnie nie zmienił

To co jest opisane w filmiku natomiast będę musiał zreprodukować, najlepiej gdzieś na odludziu, żeby w nic nie przydzwonić :) Niemniej, w przyszłym tygodniu i tak będę w serwisie w sprawie zachowania czujników bezpieczeństwa (są przeokrutnie czułe i zbyt agresywne) więc przy okazji pogadam z nimi od tych hamulcach
Sdss
Samochód: Superb III Facelift
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Imię: Rafał
Dostał łapek: 45 razy

Post autor: Sdss »

artho pisze: 11 lut 2025, o 06:51
Sdss pisze: 10 lut 2025, o 20:50 Ja dziś pojeździłem S3, i kurcze hamulec wymaga mniejszej siły niż w 4 hmm.
Sdss a Ty też masz 4kę MHEV albo PHEV?
TDI. Hamuje normalnie ale wymaga więcej siły. W S3 działa przyjemniej.
ODPOWIEDZ