Jakość systemu audio Canton

Koleś8833
Samochód: Superb IV Kombi
Rocznik: 2024
Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
Dostał łapek: 5 razy

Jakość systemu audio Canton

Post autor: Koleś8833 »

Dzień dobry,

Niedawno przesiadłem się z 3. na 4. generację Superba. Oba auta w wersji L&K także wyposażone w system audio marki Canton. W 3. generacji byłem super zadowolony z jakości audio, w długiej trasie można było sobie solidnie uprzyjemnić jazdę głośną i mocarną muzyką. Po przesiadce na 4. generację jestem jak na razie super zawiedziony jakością audio. Ten mikro subwoofer umieszczony w kole zapasowym jest praktycznie nie słyszalny, nawet po podkręceniu na maksa.

Czy ktoś ma doświadczenie z oboma generacjami z systemem Canton i ma podobne uczucia?
Sdss
Samochód: Superb III Facelift
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Imię: Rafał
Dostał łapek: 46 razy

Re: Jakość systemu audio Canton

Post autor: Sdss »

Ma, w 3 faktycznie sub lepiej dawał, ale w obu raczej to gra średnio.
criav
Samochód: Superb IV
Dał łapek: 50 razy
Dostał łapek: 35 razy

Post autor: criav »

Sporo da się podciągnąć suwakami (nie tylko tym od subwoofera). Duże znaczenie ma źródło audio - radio FM brzmi bardzo źle, DAB lepiej, muzyka przez AA/Carplay jeszcze lepiej. Ja część muzyki mam w formacie FLAC na pendrive, więc wtedy można wyciągnąć wszystko z tego audio. Ale prawda jest taka, że pewnie trzeba by wygłuszyć drzwi żeby było jeszcze lepiej na fabrycznym sprzęcie. Nie mam porównania do SS3 jak to tam wyglądało.
Awatar użytkownika
eXiDe
Silnik: 2.0 TDI (193 KM) DSG 4x4
Dał łapek: 3 razy

Post autor: eXiDe »

Tak zgadzam się Canton w SS4 to jakaś porażka. Zdecydowanie lepiej grał w poprzedniej SS3. Obie L&K.

Można sobie ustawiać suwaki i i ustawiać. To gra po prostu cicho i bez szału. Czy DAB bo głównie słucham radia czy aple musić jest podobnie.

Pzdr.
STACHU
Imię: Marcin
Dał łapek: 103 razy
Dostał łapek: 24 razy

Post autor: STACHU »

Szczerze mówiąc dla mnie dużo lepiej standardowe audio które mam w Camry.
Superb IV 2.0 TSI 265 L&K
winiary
Rocznik: 2021

Post autor: winiary »

Canton już w SS3 po lifcie stał się porażką. Więc jeśli ktoś się przesiada z SS3 sprzed lifta to może być faktycznie zaskoczony tym faktem. Da się zrobić go zjadliwego po zabawie suwakami od equalizera, ale to co jest w standardzie w SS3 po FL jest płaskie jak deska.
criav

Mnie już na jeździe próbnej zdziwiło, jak słaby jest dźwięk w Cantonie, ale po regulacji suwakami osobiście jestem zadowolony. Też dziwi mnie, że piszecie, że audio jest ciche. Ja słucham głośno muzyki, a i tak jestem poniżej połowy głośności.
STACHU
Imię: Marcin
Dał łapek: 103 razy
Dostał łapek: 24 razy

Post autor: STACHU »

Pokażesz jak masz poustawiane? Może to faktycznie kwestia tych suwaków. Ja tam audiofilem nie jestem, ale może rzeczywiście uda się coś poprawić 8-)
Superb IV 2.0 TSI 265 L&K
Marek 13
Dał łapek: 94 razy
Dostał łapek: 51 razy

Post autor: Marek 13 »

Muzykiem nie jestem , dla mnie jest duża różnica ,
względem poprzedniego auta ze zwykłym audio😉. Także to co dla jednego jest do d.....y , drugiemu jest mega fajne😆
Awatar użytkownika
lordxan
Samochód: Superb III Kombi 4x4 Facelift
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Aktualnie: S4
Dostał łapek: 4 razy
Kontakt:

Post autor: lordxan »

Też uważam , że choć fabryczne nastawy Canton są tragiczne, to jak się pobawisz i podkręcisz wszystkie ustawienia indywidualne wg preferencji + przestrzenności dźwięku na max to system gra lepiej dzięki dodatkowym głośnikom niż poprzedni Canton w S3 FL. Oprócz subwoofera który jest cichszy ale na max ustawieniu obu niskich Hz w górę dla mnie jest ok. Opcja focusu na wybrane fotele w tej wersji wymiata, tylko za każdym razem trzeba grzebać w zależności czy słuchasz muzy sam czy z pasażerem/ami. No ale w tym aucie klikanie wszędzie to normalka - aby wyjechać też musisz się naklikac aby powyłączać upierdliwych asystentów
"Kocham robić to co robię, nic innego nie umiem. Polityki nie kumam, filozofii nie rozumiem" KAZIK
mks
Silnik: 1.5 TSI m-HEV (150 KM) DSG
Dał łapek: 2 razy
Dostał łapek: 9 razy

Post autor: mks »

Koleś8833 pisze: 19 mar 2025, o 20:47 Ten mikro subwoofer umieszczony w kole zapasowym jest praktycznie nie słyszalny, nawet po podkręceniu na maksa.
Czy ktoś ma doświadczenie z oboma generacjami z systemem Canton i ma podobne uczucia?
Tak jak pisze lordxan, w tym samochodzie sam subwoofer nie wystarczy. Ustaw tak jak poniżej, plus surround na 25% (suwak mniej więcej 1/4 - 1/3). Jeżeli nadal nie słyszysz basów, to sprawdź czy twój subwoofer jest podłączony ; )

Te ustawienia dawały mi nawet trochę za dużo basów przy słuchaniu Youtube Music, więc ostatnio zmniejszyłem midbass o połowę, do jakiegoś +4 czy +5. Dźwięk bardzo dobry nawet słuchając (Anty)radia.
DSC_8585[77].JPG
criav

To są moje obecne ustawienia. Duże znaczenie ma zmiana focusu na przedni rząd siedzeń - nie wiem jak to wpływa na odbiór muzyki na kanapie z tyłu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
maniek245
Rocznik: 2025
Aktualnie: Planujemy
Dał łapek: 1 raz
Dostał łapek: 5 razy

Post autor: maniek245 »

Witajcie, też niedawno przesiadłem się z superba gen3 fl na 4 . I muszę przyznać, że jest różnica w odsłuchu między generacjami:). Z moim odczuciu w 3 fl bylo więcej basu , ale trzeba wziąść pod uwagę to ze tam była obudowa bassreflex, a w gen 4 jest sub jest typu zamkniętego. I ten bas też jest inny. Co do reszty , fajnie że jest ich więce i fajnie grają . I faktycznie źródło dźwięku ma duże znaczenie. Tylko ten bass j:) A teraz wisienka na torcie ..... werble........ żaden głośnik nie jest wyprodukowany/sygnowanych przez cantona, jak miało to miejsce w poprzednich generacjach. Za głośniki odpowiada firma sonavox . Także brawo skoda i vw, bo w pastuchu też siedzi sonavox. A za wzmacniacz panasonic?!lub philips już nie pamiętam. Dodatkowo nawet kodowanie jest ustawione na domyślny profil a nie canton. A teraz tip
Jezli brakuje wam basu , to polecam porządne wygłuszenie skrzyni basowej . Bas jest miększy i bardziej wyrazisty. Mod za parę złotych a dużo zmienia. Ja tak zrobiłem u siebie i jest mniej zniesmaczony basem 😀
StRaDiVaRiUs
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Dał łapek: 96 razy
Dostał łapek: 125 razy

Post autor: StRaDiVaRiUs »

Głośniki w systemie „Canton” w S3 też robi Sonavox. Rozbierałem, wymieniałem… Tylko 1 na podszybiu jest Bang & Olufsena.
Sdss
Dostał łapek: 46 razy

Post autor: Sdss »

Na stronie Skoda twierdzi ,że jest 14 głośników, znalazłem 12.

Przednie drzwi po 2 czyli 4
Słupek A po jednym czyli 2
Centralny 1
Tylne drzwi po dwa czyli 4
Sub 1

Wychodzi 12 , gdzie znaleść pozostałe dwa ?
ODPOWIEDZ