Travel Assist. 3.0 ?
-
criav
- Samochód: Superb IV
- Rocznik: 2024
- Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
- Dał łapek: 43 razy
- Dostał łapek: 30 razy
Re: Travel Assist. 3.0 ?
Też wydaje mi się, że to co opisuje mks to nie LCA tylko auto dryfujące na drugi pas, bo przy włączonym kierunkowskazie Lane Assist nie klei do linii. Zmiana pasa przez LCA powinna być stanowcza i automatyczna.
Mój Superb: https://www.superbclub.pl/viewtopic.php?t=15711
-
JackP
- Rocznik: 2025
- Silnik: 2.0TSI (204KM)
- Dostał łapek: 65 razy
Dokładnie tak, przy standardowym Lane Assist w mieście i w trybie Travel Assist jadąc np. autostrada, włączenie kierunku powoduje możliwość swobodnego przekroczenia krawędzi pasa bez ingerencji systemu takiej jak wibracje na kiero czy skręcenie kierownicy aby utrzymać pojazd w pasie wyznaczonym przez widoczne dla systemu linię lub krawędzie.
Superb 4 Liftback / 2025 / Sportline / 2.0 TSI 204KM / DCC / 19"
Użytkowników z nazwami profili zaczynającymi się na "art" ignoruję.
-
walonek
- Dostał łapek: 4 razy
Ze strony superba, działa to u kogoś?
Travel Assist integruje kilka systemów i funkcji, które przedstawiamy osobno na kolejnych stronach. Gdy są one ze sobą połączone, mogą znacznie ułatwić jazdę i zwiększyć komfort podróżowania. Po aktywacji Travel Assist samochód pomaga Ci w sposób kontrolowany zatrzymać się lub ponownie ruszyć, utrzymać się na pasie ruchu, podążać za innymi pojazdami w korku. System może pokazywać otaczający pojazd ruch na wyświetlaczu przed Tobą. Travel Assist posiada również funkcję Assisted Lane Change, która wspiera Cie umożliwiając nowej Škodzie Superb autonomiczną zmianę pasa ruchu na drogach szybkiego ruchu przy prędkościach powyżej 90 km/h na Twoje polecenie.
https://www.skoda-auto.pl/modele/superb ... enci-jazdy
Travel Assist integruje kilka systemów i funkcji, które przedstawiamy osobno na kolejnych stronach. Gdy są one ze sobą połączone, mogą znacznie ułatwić jazdę i zwiększyć komfort podróżowania. Po aktywacji Travel Assist samochód pomaga Ci w sposób kontrolowany zatrzymać się lub ponownie ruszyć, utrzymać się na pasie ruchu, podążać za innymi pojazdami w korku. System może pokazywać otaczający pojazd ruch na wyświetlaczu przed Tobą. Travel Assist posiada również funkcję Assisted Lane Change, która wspiera Cie umożliwiając nowej Škodzie Superb autonomiczną zmianę pasa ruchu na drogach szybkiego ruchu przy prędkościach powyżej 90 km/h na Twoje polecenie.
https://www.skoda-auto.pl/modele/superb ... enci-jazdy
-
mks
- Samochód: Superb IV Kombi
- Silnik: 1.5 TSI m-HEV (150 KM) DSG
- Dał łapek: 2 razy
- Dostał łapek: 9 razy
No właśnie, dlatego się dziwiłem, że mi zmienia pas.
Ale już wszystko jasne. Tak jak wcześniej napisałem, to jednak mały ruch kierownicą, który nawet ciężko zauważyć na filmie hhaha : )
Najwyraźniej robię to odruchowo, tak samo jak odruchowo próbuję pomóc samochodowi w wyrównaniu na pasie po zmianie -- to drugie widać na filmie nawet wyraźniej niż dotknięcie kierownicy przed zmianą pasa.
Zmiana z prawego pasa na lewy; wiem, że ledwo widać co jest za oknem, ale koniec zmiany pasa widać po tym, że linie na animacji między zegarami zmieniają się z dwóch przerywanych na jedną ciągłą i jedną przerywaną i po tym, że na moment na wizualizacji pojawia się samochód po lewej stronie od aktualnego pasa, a potem przeskakuje na mój pas -- to samochód, który minął mnie z lewej strony tuż przed zmianą pasa.
-
criav
Ktoś gdzieś już to cytował i wrzucał odpowiedź mailową Skody, że niestety jest to błąd i funkcja ta jest bodajże niedostępna na polskim rynku. Dziwne, że tego nie zdjęli.walonek pisze: ↑4 cze 2025, o 11:28 Ze strony superba, działa to u kogoś?(...)Travel Assist posiada również funkcję Assisted Lane Change, która wspiera Cie umożliwiając nowej Škodzie Superb autonomiczną zmianę pasa ruchu na drogach szybkiego ruchu przy prędkościach powyżej 90 km/h na Twoje polecenie.
-
walonek
No to jedziemy ze skodą, informacja nadal wisi na stronie.
Kluczowy jest art. 556 i nast. Kodeksu cywilnego – rękojmia za wady fizyczne, brak zgodności z opisem oferty.
Jeżeli opis na stronie wpłynął na Twoją decyzję o zakupie, to brak tej funkcji może być traktowany jako wada towaru.
Kluczowy jest art. 556 i nast. Kodeksu cywilnego – rękojmia za wady fizyczne, brak zgodności z opisem oferty.
Jeżeli opis na stronie wpłynął na Twoją decyzję o zakupie, to brak tej funkcji może być traktowany jako wada towaru.
-
artho
- Samochód: Inny
- Silnik: Inny
- Dał łapek: 106 razy
- Dostał łapek: 38 razy
Słuchajcie a zanim zaczniecie zgłaszać "wady fizyczne", to jak zapatrują się handlowcy, którzy Wam sprzedawali samochód?
Zasadniczo mam dwa pytania do Waszych sprzedawców:
1. Może to jest ficzer, który ma dopiero w przyszłości wejść do Superba? Tj.: pojawi się w ramach aktualizacji oprogramowania za kilka kwartałów?
2. Czy może ten ficzer jest dostępny, ale po prostu nie działa na terytorium Polski? Niektórzy producenci mocno ograniczają u nas funkcjonalność aktywnych tempomatów tłumacząc regulacjami w naszym kraju - do takich producentów, którzy mocno tą funkcjonalność (i jej elementy) ograniczają z tego co pamiętam należy BMW. Wystarczy wyjechać za zachodnią granicę i od razu zmiana pasa i inne bajery zaczynają działać a u nas brak. Miał ktoś okazję wyskoczyć do Niemiec i sprawdzić czy przypadkiem coś nie działa inaczej?
1. Może to jest ficzer, który ma dopiero w przyszłości wejść do Superba? Tj.: pojawi się w ramach aktualizacji oprogramowania za kilka kwartałów?
2. Czy może ten ficzer jest dostępny, ale po prostu nie działa na terytorium Polski? Niektórzy producenci mocno ograniczają u nas funkcjonalność aktywnych tempomatów tłumacząc regulacjami w naszym kraju - do takich producentów, którzy mocno tą funkcjonalność (i jej elementy) ograniczają z tego co pamiętam należy BMW. Wystarczy wyjechać za zachodnią granicę i od razu zmiana pasa i inne bajery zaczynają działać a u nas brak. Miał ktoś okazję wyskoczyć do Niemiec i sprawdzić czy przypadkiem coś nie działa inaczej?
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
-
walonek
To powinni umieścić gwiazdkę w opisie na stronie. Wprowadzają umyślnie w błąd, trzeba walczyć o włączenie lub rekompensatę.artho pisze: ↑4 cze 2025, o 18:45 Słuchajcie a zanim zaczniecie zgłaszać "wady fizyczne", to jak zapatrują się handlowcy, którzy Wam sprzedawali samochód?
-
JackP
- Rocznik: 2025
- Silnik: 2.0TSI (204KM)
- Dostał łapek: 65 razy
Skoro się aktywowali internetowi prawnicy to ja polecam jednak wizytę u prawdziwego radcy i dokładne wywiedzenie się w temacie rękojmi aby nikt nie był zaskoczony gdy się okaże, że:
"Sprzedawca może odmówić zadośćuczynienia żądaniu kupującego, jeżeli doprowadzenie do zgodności z umową rzeczy wadliwej w sposób wybrany przez kupującego jest niemożliwe albo w porównaniu z drugim możliwym sposobem doprowadzenia do zgodności z umową wymagałoby nadmiernych kosztów."
"Sprzedawca może odmówić zadośćuczynienia żądaniu kupującego, jeżeli doprowadzenie do zgodności z umową rzeczy wadliwej w sposób wybrany przez kupującego jest niemożliwe albo w porównaniu z drugim możliwym sposobem doprowadzenia do zgodności z umową wymagałoby nadmiernych kosztów."
Superb 4 Liftback / 2025 / Sportline / 2.0 TSI 204KM / DCC / 19"
-
artho
Niezależnie od tego czy macie się ochotę o to sądzić - po prostu ciekawi mnie ten temat, jeżeli ktoś testował za zachodnią granicą dajcie znać 
Poważnie rozważam zakup kolejnego VAGa
Poważnie rozważam zakup kolejnego VAGa
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
- lordxan
- Samochód: Superb III Kombi 4x4 Facelift
- Silnik: 2.0TDI (190KM)
- Aktualnie: S4
- Imię: Rafał
- Kontakt:
Jako „ficzer” miałem dostać w moim Superbie z produkcji 04.2024 ramach aktualizacji zdalne parkowanie przez apke, asystenta Chat GPT i naprawę DCC. I zgadnijcie czy mam… Także tyle wiary z nowych funkcji w ramach aktualizacji.artho pisze:Słuchajcie a zanim zaczniecie zgłaszać "wady fizyczne", to jak zapatrują się handlowcy, którzy Wam sprzedawali samochód?
Na szczęście przynajmniej moją Skodę jeszcze w miarę solidnie składali bo przez 13 miesięcy w serwisie byłem tylko z wciśniętym gniazdkiem USB c przy lusterku oraz zepsutym ogrzewaniem lewego lusterka, i poza drobnymi problemami z elektroniką które same zniknęły po 6 miechach nic się nie dzieje, oby tak dalej.
"Kocham robić to co robię, nic innego nie umiem. Polityki nie kumam, filozofii nie rozumiem" KAZIK
-
criav
Ogólnie myślałem, że w dzisiejszych czasach, gdzie w aucie za wszystko odpowiada soft, do tego podpięty do neta, to wszyscy producenci korzystają z OTA do częstych aktualizacji oprogramowania, a Skoda zdaje się z tego w ogóle nie korzystać (oprócz aktualizacji map i paru wbudowanych aplikacji). Swoją drogą w Passacie nawet samych tych aplikacji jest więcej, bo zdaje się, że nawet jest wbudowany Spotify, z którego w Superbie można korzystać tylko przez AA / Carplay. Także mam wrażenie, że w SS4 tak jak z tego co rozumiem było w SS3, z biegiem czasu będą duże różnice softowe między egzemplarzami z różnych lat produkcji.
-
artho
W przypadku S3FL OTA już też było, gdy była dostępna aktualizacja wyświetlał się komunikat - można było zaakceptować lub opóźnić. Szczerze mówiąc to zawsze gdy się pojawiał miałem nóż na gardle, bo bardzo często po takiej aktualizacji coś się psuło. Zwykle to były małe rzeczy, ale irytujące - takim przykładowym częstym problemem (tzn. wracającym) było to, że przycisk na kierownicy od zmiany odtwarzanego utworu na kolejny kompletnie przestawał działać
Inne tematy to np. mniej stabilny CarPlay. Chyba nigdy o tym nawet tutaj nie pisałem, bo zwykle za jakiś czas pojawiała się aktualizacja, która jedno naprawiała ale niestety też czasem psuła inne... no ale to nie wpływało nigdy na mechanikę, mechanicznie samochód działał bez zarzutów, więc (zważywszy na to co działo się wtedy z nową jeszcze O4) to takie drobne irytacje nie denerwowały tak bardzo... 
-
walonek
Byłem w Niemczech i nie działało.
Jeśli chodzi o "prawdziwych radców prawnych", to nie szkodzi napisać samemu pisma i spróbować kontaktu ze skodą
-
artho
Pytałem w ASO czy cokolwiek już wiedzą o TA3.0, ale niestety handlowcy jeszcze nie mieli szkoleń i raczej dopiero w przyszłym roku jeżeli to ma wejść w wakacje 2026.