Travel Assist. 3.0 ?
-
Sdss
- Samochód: Superb III Facelift
- Silnik: 2.0TSI (190KM)
- Imię: Rafał
- Dostał łapek: 38 razy
Travel Assist. 3.0 ?
Od roku modelowego 2026 passat B9 bedziemial wersje 3.0. Rozpoznawanie świateł, Rozpoznawanie stopu, zmiana pasa ruchu.
Ciekawe czy skoda też dostanie. W obecnej wersji brak asystenta zmiany pasa.
Ciekawe czy skoda też dostanie. W obecnej wersji brak asystenta zmiany pasa.
-
artho
- Samochód: Inny
- Silnik: Inny
- Dał łapek: 106 razy
Re: Travel Assist. 3.0 ?
Fajne, podoba mi się!
Dla osób nieznających języka niemieckiego:
Travel Assist 3.0
- powinien być dostępny w połowie 2026
- Lane Change Assistant zmieniający samodzielnie pas, rozpoznaje pasy sąsiadujące
- radar nowej generacji, podkreślili jak delikatnie wyhamowuje
- rozpoznawanie świateł drogowych jak od wielu lat w Tesli oraz BMW
- rozpoznawanie znaku STOP
- nie wiem czy dobrze zrozumiałem ten fragment, ale chyba dojdzie też akceptowanie proponowanej (odczytanej ze znaku) prędkości podobnie jak w niektórych francuzach i BMW
Minusy? Travel Assist 3.0 wejdzie jedynie w samochodach, które będą wyposażone w radar nowej generacji. Redaktor nie uzyskał informacji kiedy radary nowej generacji będą wprowadzone do samochodów VW, więc na 90% nie wejdzie jako update do samochodów kupowanych przed 2026 rokiem ale też wręcz możliwe, że to będzie dotyczyło nawet dopiero MY27 czyli w zasadzie samochodów zamawianych dopiero w Czerwcu 2026
. Redaktor miał przyjemność testować prototyp w nowym Passacie, natomiast system powinien pojawić się także w Tiguanie, Tayronie a byćmoże nawet w Golfie. Natomiast Lane Change Assist w samochodach Volkswagena kupowanych od połowy 2025 powinien się pojawić z czasem, tj. po zmianie oprogramowania na nowsze.
Travel Assist 3.0
- Lane Change Assistant zmieniający samodzielnie pas, rozpoznaje pasy sąsiadujące
- nie wiem czy dobrze zrozumiałem ten fragment, ale chyba dojdzie też akceptowanie proponowanej (odczytanej ze znaku) prędkości podobnie jak w niektórych francuzach i BMW
Minusy? Travel Assist 3.0 wejdzie jedynie w samochodach, które będą wyposażone w radar nowej generacji. Redaktor nie uzyskał informacji kiedy radary nowej generacji będą wprowadzone do samochodów VW, więc na 90% nie wejdzie jako update do samochodów kupowanych przed 2026 rokiem ale też wręcz możliwe, że to będzie dotyczyło nawet dopiero MY27 czyli w zasadzie samochodów zamawianych dopiero w Czerwcu 2026
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
-
Sdss
LCA już jest dostępny. Co ciekawe w Octavi 4 też był .artho pisze: ↑29 maja 2025, o 16:37 Fajne, podoba mi się!
Travel Assist 3.0
Minusy? Travel Assist 3.0 wejdzie jedynie w samochodach, które będą wyposażone w radar nowej generacji. Redaktor nie uzyskał informacji kiedy radary nowej generacji będą wprowadzone do samochodów VW, więc na 90% nie wejdzie jako update do samochodów kupowanych przed 2026 rokiem ale też wręcz możliwe, że to będzie dotyczyło nawet dopiero MY27 czyli w zasadzie samochodów zamawianych dopiero w Czerwcu 2026. Redaktor miał przyjemność testować prototyp w nowym Passacie, natomiast system powinien pojawić się także w Tiguanie, Tayronie a byćmoże nawet w Golfie. Natomiast Lane Change Assist w samochodach Volkswagena kupowanych od połowy 2025 powinien się pojawić z czasem, tj. po zmianie oprogramowania na nowsze.
-
artho
Tutaj było tylko o VW, więc powiedzieli coś takiego, że w niektórych samochodach Lane Change Assist jest już dostępny od jakiegoś czasu i przykładowo jest to VW Touran 2024.
Więc najwyraźniej LCA nie wymaga nowego osprzętu.
PS: właśnie zerkam do konfiguratora i VW Touran posiada np. Park Assist 3.0, nie wiem czy to ma jakiś związek, ale skoro LCA też ma może jakiś minimalny
Więc najwyraźniej LCA nie wymaga nowego osprzętu.
PS: właśnie zerkam do konfiguratora i VW Touran posiada np. Park Assist 3.0, nie wiem czy to ma jakiś związek, ale skoro LCA też ma może jakiś minimalny
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
-
Sdss
-
artho
Opinie w tej materii są na forum podzielone 
-
criav
- Samochód: Superb IV
- Rocznik: 2024
- Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
- Dał łapek: 43 razy
- Dostał łapek: 30 razy
U mnie nie ma Lane Change Assist.
Ciekawe jak będzie działać to rozpoznawanie świateł i stopu. Obecne wykrywanie skrzyżowań i dostosowywanie prędkości Travel Assist do znaków wyłączyłem i nie zamierzam ponownie włączać. W każdym razie tak jak piszecie, nam i tak nie będzie dane tego sprawdzić.
Ciekawe jak będzie działać to rozpoznawanie świateł i stopu. Obecne wykrywanie skrzyżowań i dostosowywanie prędkości Travel Assist do znaków wyłączyłem i nie zamierzam ponownie włączać. W każdym razie tak jak piszecie, nam i tak nie będzie dane tego sprawdzić.
Mój Superb: https://www.superbclub.pl/viewtopic.php?t=15711
-
artho
To już są bardzo stare rzeczy, które weszły z tzw. Predictive Adaptive Cruise Control w okolicy 2019 albo 2020 roku. O ile wykrywanie skrzyżowań jeszcze jakośtam działało, chociaż nigdy nie byłem zadowolony z tego z jak dużą prędkością Superb wjeżdżał w ronda tak samoczynne rozpoznawanie znaków i samodzielne zmienianie prędkości też natychmiast wyłączyłem i nigdy do tego nie wróciłem. Ale to był też jeden z moich zarzutów do Skody Superb 4 na jej premierę - że jazda częściowo-autonomiczna nie poszła do przodu praktycznie wcale. Miło, że za kilka lat się to ma zmienićcriav pisze: ↑29 maja 2025, o 20:18 U mnie nie ma Lane Change Assist.
Niech ktoś z lepszym niemieckim ode mnie potwierdzi, czy faktycznie na filmie jest akceptacja rozpoznanej prędkości przez kierującego, bo mnie by się to bardzo podobało i doceniłbym taki system - znany wszak z innych marek.
-
mks
- Samochód: Superb IV Kombi
- Silnik: 1.5 TSI m-HEV (150 KM) DSG
- Dał łapek: 2 razy
- Dostał łapek: 9 razy
Sprawdziłem w weekend, LCA działa tak jak opisałem. Oczywiście bez tej wizualizacji na ekranie, bo to jest najwyraźniej jedna z nowości tego Travel Assist 3.0.
-
Sdss
Czyli jak ? Bo napisałeś , że włączasz kierunkowskaz i co dalej ?
-
mks
- Samochód: Superb IV Kombi
- Silnik: 1.5 TSI m-HEV (150 KM) DSG
- Dał łapek: 2 razy
- Dostał łapek: 9 razy
Włączam kierunkowskaz i samochód powoli zmienia samemu pas. Po zmianie wyrównuje i przyspiesza lub zwalnia w razie potrzeby.
Jutro postaram się to nagrać. I tym samym sprawdzić jeszcze raz, czy przypadkiem sam odruchowo nie wykonuję jakiegoś nieznacznego ruchu kierownicą, po którym samochód zjeżdża na pas obok. Bo też mi się wydawało, że brakuje wizualizacji i ostrzeżeń, które były już np. w Cuprach w 2023 roku.
Jutro postaram się to nagrać. I tym samym sprawdzić jeszcze raz, czy przypadkiem sam odruchowo nie wykonuję jakiegoś nieznacznego ruchu kierownicą, po którym samochód zjeżdża na pas obok. Bo też mi się wydawało, że brakuje wizualizacji i ostrzeżeń, które były już np. w Cuprach w 2023 roku.
-
artho
W S3FL miganie kierunkowskazem odblokowuje możliwość zmiany pasa - w sensie samochód "nie drze się", tylko pozwala zmienić pas. Jak zrobi się to w sposób spokojny, to w zasadzie w trakcie tego manewru można puścić kierownicę, bo po wykryciu pasów powinien sam złapać i kontynuować jazdę. No ale oczywiście zainicjować (tzn. wyrwać się z trzymania w pierwszych pasach) trzeba samemu 
mks, masz jakąś dokokszoną wersję Supebra
mks, masz jakąś dokokszoną wersję Supebra
-
Sdss
To nie jest LCA . LCA auto samo zmienia pas po włączenie kupierunkowskazu jak poniżej w golfiemks pisze: ↑2 cze 2025, o 17:18 Włączam kierunkowskaz i samochód powoli zmienia samemu pas. Po zmianie wyrównuje i przyspiesza lub zwalnia w razie potrzeby.