Matrixy - szeroki stożek cienia

Prekompilator
Samochód: Superb IV
Rocznik: 2025
Silnik: 2.0TSI (204KM)
Dał łapek: 3 razy
Dostał łapek: 4 razy

Matrixy - szeroki stożek cienia

Post autor: Prekompilator »

Witam,
U mnie stożek cienia chroniący przed oślepianiem kierowców z naprzeciwka jest tak szeroki, że widzę na asfalcie tyle co na światłach mijania. Za to łąka/las po bokach są oświetlone znakomicie.
Też tak macie? Czy to jakiś błąd kalibracji?
JackP
Dostał łapek: 67 razy

Re: Matrixy - szeroki stożek cienia

Post autor: JackP »

Raczej tego nie potwierdzam, jadąc krajowymi drogami w ciemności po wykryciu samochodu jadącego z naprzeciwka wygaszane są dynamiczne i poprawnie tylko strefy, w których ten samochód się znajduje. Jeżeli auto jest w oddali, to jest wtedy raczej w centrum więc środek jest wygaszany.

Może o to Ci chodzi?
Superb 4 Liftback / 2025 / Sportline / 2.0 TSI 204KM / DCC / 19"

Użytkowników z nazwami profili zaczynającymi się na "art" ignoruję.
Marek 13
Samochód: Superb IV Kombi
Rocznik: 2024
Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
Dał łapek: 87 razy
Dostał łapek: 46 razy

Post autor: Marek 13 »

U mnie jazda w nocy to święto , ale jak jechałem za autem to ten stożek cienia żeby go nie oślepiać był duży, a wiązka światła można powiedzieć , oświetlała boki mocno ocierając się o poprzedzające auto , nie oślepając go . Jest takie wrażenie, że w tym stożku panuje duży cień i światła jak mijania . Z Twojego opisu wygląda iż mamy tak samo. No a ogólnie światła mijania bez A są nazbyt chyba krótkie, ale to już koledzy poruszali wątek, aso twierdzi że prawidłowo, u mnie sprawdzali nawet, są tacy co sobie na SKP podnosili .
N0tix
Samochód: Superb IV Kombi
Silnik: 1.5 TSI m-HEV (150 KM) DSG
Imię: Adrian
Dał łapek: 2 razy

Post autor: N0tix »

U mnie jest to dość ciasno docinanie a przynajmniej takie ja odnoszę wrażenie. Jechałem w tym roku całą noc i praktycznie całe Czechy przejechałem używając tego systemu i wszystko było pięknie. Oczywiście czasem głupiał jak były duże zielone/niebieskie tablice ponieważ najpierw w nie świecił potem orientował się że mnie to może oślepić i dopiero wycinał znak no ale to inna sprawa.
Ogólnie w moim odczuciu dociecie wiązki jest ok
Prekompilator

Innymi słowy - przy mijaniu się z pojazdem z naprzeciwka, gdy jest on w miarę blisko i przed wami nie ma innego pojazdu, wycinanie jest na tyle wąskie, że spokojnie widać prawą stronę jezdni na sporą odległość?
Bo u mnie pobocze może widać parę metrów dalej, ale jezdnię widać jak na światłach mijania.
nieprzem
Dał łapek: 25 razy
Dostał łapek: 22 razy

Post autor: nieprzem »

A to nie jest tak że wycina tylko "długie" a "krótkie" dalej zostają włączone?
criav
Dał łapek: 44 razy
Dostał łapek: 32 razy

Post autor: criav »

Nagranie w 100% nie oddaje rzeczywistości, ale tak to wygląda u mnie jak za kimś jadę:

HanSolo
Samochód: Superb III 4x4 Facelift
Rocznik: 2020
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Aktualnie: DNFE
Imię: Wojciech
Dał łapek: 130 razy
Dostał łapek: 136 razy

Post autor: HanSolo »

W 0:15 wydaje mi się, że auto na pasie jadące z naprzeciwka dużo wycięło po lewej stronie (patrząc od Ciebie) - wiadomo to tylko nagranie, ale w S3 z matrixami wydaje mi się, że mniej wycina. Ogólnie na całym nagraniu wydaje mi się, że bardzo szeroko jest ciemny obszar po lewo od pojazdu przed Tobą - ale to może być tylko wrażenie z nagrania.
JackP
Dostał łapek: 67 razy

Post autor: JackP »

Gdy samochód jadący z naprzeciwka jest już blisko to cała lewa strona doświetlenia powyżej świateł mijania gaśnie, co ma sens bo im bliżej tym szybciej ten pojazd wpada w strefy więc pewnie uznano, że bezpieczniej je przygasić całkowicie niż wycinać z opóźnieniem coś, co w zasadzie już mija nasze reflektory.

Ja nie mam zastrzeżeń do tych świateł, działają naprawdę ok.
Superb 4 Liftback / 2025 / Sportline / 2.0 TSI 204KM / DCC / 19"

Użytkowników z nazwami profili zaczynającymi się na "art" ignoruję.
Prekompilator

criav pisze: 16 wrz 2025, o 19:20 Nagranie w 100% nie oddaje rzeczywistości, ale tak to wygląda u mnie jak za kimś jadę: (...)
Za kimś to wiadomo, że własny pas nie będzie oświetlany na dalekie odległości. A co z jazdą gdy z przodu jest pusto za wyjątkiem auta z naprzeciwka :?:
criav

Jutro rano znów wyjeżdżam o ciemnej porze to jak zajdzie taka sytuacja na drodze to wrzucę filmik z kamerki.
Prekompilator

Naszukałem się filmów, przedstawiających wycinanie pojazdów z naprzeciwka, gdy z przodu nic nie jedzie i ogólnie jest ciemno (czyli np. bez oświetlenia ulicznego).
Nie znalazłem ani jednego, który by pokazał takie klasyczne mijanie się. Tzn. jeden był, ale albo to wina samej jakości albo było mokro - bo nie widać było za bardzo różnicy pomiędzy długimi a mijania. I jeden z mijaniem się z rowerzystą - tu wycięcie ładne, widać było jezdnię daleko, ale rowerzysta jechał przy krawędzi, więc to nie było miarodajne.

Jeszcze kolejna kwestia, bo dzisiaj pojeździłem trochę w nocy - mijania świecą u mnie bardzo blisko. Tak z 2 razy bliżej niź ksenony w superbie 2, które to ksenony btw. regulowały swój zasięg w zależności od prędkości. A ja jadę np. 120 i mam wrażenie, że pod nogi mi świecą.
Mam relację kierowcy scali (nowa, więc też nie jeździł dużo) - z wycinaniem nie pamięta bo za dużo doświadczeń jeszcze nie miał, ale mijania świecą u niego daleko. Miał obawy, że nawet zbyt daleko.
Chyba faktycznie mam coś źle wykalibrowane, bo to niemożliwe, żeby - przy tych wszystkich zachwytach innych userów - pozostali mieli tak samo.
criav

Koniec końców na drugi dzień nie miałem żadnej sensownej sytuacji do matrixów, więc nic nie wysłałem. Co do zasięgu świecenia to były już takie opinie. Niektórzy jechali do ASO i wracali z kwitkiem. Inni jechali do SKP i tam mieli ustawiane. Jeszcze inni mówili, że to nic nie daje, bo wtedy i tak auto obniży do zasięgu domyślnego (w co nie chce mi się wierzyć, jeśli są jakieś śruby do regulacji wysokości świecenia na reflektorach, sam tego nie sprawdzałem).

Ogólnie ja jeżdżę cały czas na auto z matrixami, nawet na autostradach działają moim zdaniem super. Przez rok czasu tylko raz mi TIR mrygnął, bo faktycznie chyba go nie wycięło znad barierek na drugiej jezdni autostrady, wtedy chwilowo wyłączyłem całkiem na czas minięcia się z nim.
walonek

Post autor: walonek »

mi świeciły nisko, podjechałem do SKP i mi trochę podniósł i już jest ok :-)
Prekompilator

walonek pisze: 22 wrz 2025, o 08:42 mi świeciły nisko, podjechałem do SKP i mi trochę podniósł i już jest ok :-)
W ASO oczywiście na przeglądzie zerowym nie byli w stanie tego zrobić.
ODPOWIEDZ