Parkowanie

Marek 13
Samochód: Superb IV Kombi
Rocznik: 2024
Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
Dał łapek: 87 razy
Dostał łapek: 46 razy

Parkowanie

Post autor: Marek 13 »

Koledzy niedługo będzie rok jak jeżdżę pierwszym swoim automatem i pytanie o park😊. Nie używam autohold, tylko w razie potrzeby, bo mnie drażni. Wiem, że w garażu noga na hamulcu zaciągnąć ręczny najpierw żeby skrzyni nie obciążać , manetką na P , lub przycisk P, taka procedura mi znana 😁 . Jednak ja robię tak , noga na hamulcu i zwyczajnie gaszę silnik, ręczny sam się zaciąga z automatu , naturalne , ale w park też po zgaszeniu przechodzi automatycznie, więc chyba nie ma po co tej procedury robić ręcznie jak odbywa się automatycznie 🤔🫣😊. Popełniam błąd ,czy wszystko ok, na logikę ok skoro sam zaciąga ręczny i sam przechodzi w Park😆. Może głupie rozważanie mnie naszło, ale zawsze był manual , więc słucham zawodowców 🙃
criav
Samochód: Superb IV
Dał łapek: 44 razy
Dostał łapek: 32 razy

Re: Parkowanie

Post autor: criav »

Ja na płaskim robię tak, że zatrzymuję się > Park > puszczam hamulec > gaszę.

Jak jest jakaś nierówność, to: zatrzymuję się > ręczny > Park > puszczam hamulec > gaszę.

Nigdy nie gaszę bez Park, ale w sumie też dlatego, że zwykle czekam kilka - kilkanaście sekund po zatrzymaniu się, przed zgaszeniem auta, więc nie śpieszy mi się, żebym miał sam sobie biegu nie zmienić.

Teoretycznie na wzniesieniu ręczny sam się "zaciąga" przy gaszeniu, ale jak na moje to jakoś za późno się to dzieje i mam obawy, że mimo wszystko jest już jakaś siła na skrzynię. Choć z drugiej strony pewnie i tak 99% ludzi nawet o tym nie myśli i skrzynie pracują normalnie (a jak się rozpadają to z innych powodów).
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2025, o 19:27 przez criav, łącznie zmieniany 1 raz.
artho
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Dał łapek: 113 razy
Dostał łapek: 42 razy

Post autor: artho »

Ja nigdy nie stosowałem żadnych magicznych procedur, no ale jeździłem 100% czasu z autoholdem.

Więc nigdy nie zastanawiałem się czy jest górka czy płaskie, tylko zawsze trzymając hamulec wrzucam P i gaszę. Uruchamiam też trzymając hamulec, wrzucam D i jadę. Nic mniej, nic więcej.

Natomiast jeżeli autohold Cię denerwuje warto zgłosić w serwisie póki jest gwarancja, może wyregulują aby pracował lepiej.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
Marek 13

Ręczny zaciąga się automatycznie gasząc niezależnie, czy płasko, czy wzniesienie. Spróbuj sobie i ręczny i park przy gaszeniu działa sam z automatu . Teoretycznie robisz źle według mnie wciskąjac najpierw park, potem hamulec ręczny. Najpierw powinieneś ręczny,odciążyć skrzynię żeby nie było naprężeń i potem park.
Maliniak
Samochód: Superb III 4x4 Facelift
Rocznik: 2021
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Aktualnie: 411/525
Imię: Jacek
Dał łapek: 119 razy
Dostał łapek: 54 razy

Post autor: Maliniak »

Optymalnie to jest wbić N, puścić hamulec i sprawdzić czy auto się stacza. Jeżeli tak to ręczny, poczekać aż zablokuje i dopiero wtedy P - wtedy jest pewność, że auto "wisi" na hamulcu, a nie na skrzyni. Jak się nie stacza to po prostu P.

W przypadku auto holda sam zapina ręczny, więc tutaj filozofii nie ma. Puszczasz hamulec, auto stoi, więc P.
Marek 13

Ktoś pisał, że autohold można kompem ustawić, niby są dwie opcje, mniej i bardziej czuły. Potrafię ruszyć niezauważalnie, ale gdy energicznie ma za dużą zwłokę i jest szarpnięcie. W Oplu nie miałem, ale był system ruszania pod górę, gdzie w tablecie można było ustawić czas zwłoki puszczenia hamulca, szkoda że tu brak . Artho, wiem że można kliknąć Park , ale jak tego nie zrobię, robi to sam , więc na logikę po co mam klikać, chyba nie robię błędu?
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2025, o 19:03 przez Marek 13, łącznie zmieniany 1 raz.
Marek 13

Maliniak . Mam wył. Autohold , jak gaszę silnik w garażu z nogą na hamulcu, auto samo przechodzi automatycznie w ręczny i P , sygnalizując kontrolkami , więc pytam po co to robić ręcznie 🤔
criav

Marek 13 pisze: 15 wrz 2025, o 18:46 Ręczny zaciąga się automatycznie gasząc niezależnie, czy płasko, czy wzniesienie. Spróbuj sobie i ręczny i park przy gaszeniu działa sam z automatu .
Możliwe. Z tego co zauważyłem, to gdy daję P i gaszę to wtedy ręczny się zaciąga tylko jak jest nachylenie (gdy nie robię tego wcześniej sam ręcznie). Może inaczej to działa gdy gasi się przy D.
Marek 13 pisze: 15 wrz 2025, o 18:46 Teoretycznie robisz źle według mnie wciskąjac najpierw park, potem hamulec ręczny. Najpierw powinieneś ręczny,odciążyć skrzynię żeby nie było naprężeń i potem park.
Oczywiście masz rację, robię tak jak napisałeś, wyżej odruchowo napisałem na odwrót, już poprawiłem :)

A Auto Hold u mnie też szarpie, zwłaszcza na Sport, więc nie używam. Może faktycznie warto zagadać w ASO, czy mogą coś z tym zrobić. Ale wkurza mnie też przy parkowaniu, więc tak czy siak chyba bym nie używał.
Maliniak

Marek 13 pisze: 15 wrz 2025, o 19:00 Maliniak . Mam wył. Autohold , jak gaszę silnik w garażu z nogą na hamulcu, auto samo przechodzi automatycznie w ręczny i P , sygnalizując kontrolkami , więc pytam po co to robić ręcznie 🤔
Przeczytałem, że używasz, a poza tym zapomniałem, że w S4 jest elektroniczne sterowanie, więc pewnie jest ok tak jak robisz ;) Najlepiej to sprawdzić na większym wzniesieniu, gdzie wyraźnie odczułbyś, że auto minimalnie się stoczy zanim zatrzyma gdyby skrzynia trzymała, a nie ręczny.
Marek 13

Też mnie autohold drażni przy parkowaniu szczególnie takim ,gdzie się zatrzymuje, poprawiam. Tak warto przy okazji w Aso podpytać, czy jest opcja przestawienia jak gdzieś czytałem, choć pewnie Aso zrobi tak😲😂. Czasem odkrywa się jakieś opcje po czasie😉, muszę dobrze poklikać w tablecie w końcu, może cosik się przytrzyma dłużej i odkryje 😁, funkcje lubią być ukryte😆
nieprzem
Silnik: 2.0TSI (204KM)
Dał łapek: 25 razy
Dostał łapek: 22 razy

Post autor: nieprzem »

Procedura wg. producenta wygląda tak:
1. Przytrzymaj wciśnięty pedał hamulca.
2. Zabezpieczyć pojazd hamulcem postojowym.
3. Wybrać tryb P
4. Wyłączyć silnik.

Podczas wyłączania silnika w trybie D/S lub R automatycznie zostaje wybrany tryb P
Natomiast, jeśli ręczny przy gaszeniu zaciąga się sam, to IMO nie ma to dużego znaczenia jak ta procedura wygląda.
I tak najpierw tę ręczny unieruchomi pojazd zanim zdjemiemy nogę z hamulca, a następnie zostanie wrzucona blokada na koronkę trybu parkingowego.

Tak to wygląda w DQ200 - jest duża szansa, że w innych skrzyniach rozwiązali to bardzo podobnie.
Obrazek
HanSolo
Rocznik: 2020
Aktualnie: DNFE
Imię: Wojciech
Dał łapek: 130 razy
Dostał łapek: 136 razy

Post autor: HanSolo »

Panowie, ale dupe se szkłem podcieracie i się doktoryzujecie. Włączyć autohold, bo po to jest automat i autohold by było wygodnie jeździć i zapomnieć o ręcznym - jak gaszę to po prostu, trzymam hamulec, bo muszę, wrzucam na P i gaszę, ręczny się sam zaciąga, jak odpalam to też hamulec, bo muszę i z P na D i lekko gaz i ręczny puszcza - nie pamiętam kiedy ostatnio dotykałem przycisku od ręcznego. By uszkodzić mechanizm - zapadkę w skrzyni co ją blokuje w pozycji P to naprawdę trza się postarać - nie znam przypadku by ktoś to uszkodził w rodzinie i wśród znajomych a jak się pewnie zdarzy to jedno na milion. Wyjątek to oczywiście jakieś ostre pochylenie - wtedy bym pewnie zamiast na z D na P wrzucił na N, zaciągnął ręcznie ręczny i na P i zgasił, ale to musiałbym być chyba w górach.
Czy da się w ogóle zgasić auto tak by ręczny się sam nie zaciągnął?
Maliniak

Da się, bez auto holda. Ja go nie używam, bo nie lubię ;)
criav

HanSolo pisze: 15 wrz 2025, o 22:42 po to jest automat i autohold by było wygodnie jeździć
No właśnie dla mnie autohold nie idzie w parze z wygodą. Nie dość, że przy parkowaniu upierdliwy, to potrafi szarpnąć przy ruszaniu, co nie jest ani przyjemne, ani wygodne. Na moim parkingu w zasadzie zawsze parkuję z poprawką i wtedy "przełamywanie" autoholda jest niepotrzebnym elementem procesu.
HanSolo pisze: 15 wrz 2025, o 22:42 Czy da się w ogóle zgasić auto tak by ręczny się sam nie zaciągnął?
Dam sobie wszystko uciąć, ze jest tak jak pisałem wyżej, czyli Park -> gaszenie (bez autohold) = zgaszony bez ręcznego, gdy nie ma nachylenia. A przynajmniej nie świeci się ręczny wtedy na przycisku. Nawet chyba instrukcja mówi o tym, że ręczny się zaciąga przy nachyleniu.

Mój dzisiejszy test z rana (parkowanie na płaskim):
Marek 13

nieprzem przedstawił to dobrze, także źle nie robię gasząc w trybie D auto samo wrzuca hamulec ręczny i park, więc nie muszę tego ręcznie robić. Chyba temat wyczerpany , wszystkim dziękuję 🙃
ODPOWIEDZ