Trzeszczenie drzwi na nierównościach
-
kkoltys
- Samochód: Superb IV Kombi
- Rocznik: 2025
- Silnik: 2.0TSI (204KM)
- Imię: Krzysiek
Re: Trzeszczenie drzwi na nierównościach
Hej,
Mam S4 z panoramą. Odebrałem samochód w lipcu2025 i do września nie było trzasków. Od października wydaje się że po którymś myciu słyszę trzaski z tyłu jakby z bagażnika/dachu. Jedno co zauważyłem to trzaski znikają jak samochód jest mokry. Czy miał ktoś podobne efekty? Zastanawiam się czy smarować te welurowe/zamszowe uszczelki bo obawiam się że to bezpowrotnie zmieni ich wygląd. Na dziś nasmarowałem gumowe twarde uszczelki poniżej tych welurowych w tylnych drzwiach ale nie ma efektu. Za to jak samochód zmoczony w ciągu dnia to cisza.
Sprzedawca z ASO odradza grzebanie przez serwis bo jak zaczną rozbierać to będzie gorzej.
Może ktoś już z tym walczył i ma doświadczenie gdzie zacząć.
Mam S4 z panoramą. Odebrałem samochód w lipcu2025 i do września nie było trzasków. Od października wydaje się że po którymś myciu słyszę trzaski z tyłu jakby z bagażnika/dachu. Jedno co zauważyłem to trzaski znikają jak samochód jest mokry. Czy miał ktoś podobne efekty? Zastanawiam się czy smarować te welurowe/zamszowe uszczelki bo obawiam się że to bezpowrotnie zmieni ich wygląd. Na dziś nasmarowałem gumowe twarde uszczelki poniżej tych welurowych w tylnych drzwiach ale nie ma efektu. Za to jak samochód zmoczony w ciągu dnia to cisza.
Sprzedawca z ASO odradza grzebanie przez serwis bo jak zaczną rozbierać to będzie gorzej.
Może ktoś już z tym walczył i ma doświadczenie gdzie zacząć.
-
Marek 13
- Rocznik: 2024
- Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
- Dał łapek: 100 razy
- Dostał łapek: 51 razy
U mnie skrzypiały drzwi na nierównościach smarowałem gumowe bez efektu. Natomiast posmarowałem, bo ktoś podpowiedział te welurowe i cisza . Użyłem sztywt do uszczelek , na początku widoczny ,bo biały, ale można palcem wsmarować i prawie niewidoczne. Spraj do uszczelek niewygodny trochę .
-
krzysn
- Samochód: Superb III Facelift
- Silnik: 2.0TSI (190KM)
Mógłbyś napisać coś więcej na temat nakładki? Jakieś zdjęcie, link?
-
krzysztof89
- Dostał łapek: 8 razy
Mi w aucie nie skrzypią uszczelki ale za to mam wkurzające skrzypienie w załączonym miejscu, chciałem wrzucić tam podkładkę ale nie mogę na tyle odgiąć boczka.
-
kkoltys
Na dziś udało mi się zredukować trzeszczenie smarując „zamszowe” elementy na samych szczytach drzwi smarem silikonowym do mechanizmów zaparzaczy ekspresów do kawy. Dzięki temu dźwięk przy dociskaniu krawędzi drzwi od zewnątrz przy zamkniętych drzwiach praktycznie zniknął. Jednak nadal czasem słyszę jakby coś się przyklejało / odklejało i nalazłem w drzwiach z tyłu element na zewnętrz drzwi obok szyby od strony tyłu samochodu i z jednej stron jest takie pykanie przy naciskaniu. Nie mam pewności że to to ale jest to tylko w drzwiach od strony w której słychać ten dźwięk.
W każdym razie warto przesmarować zamszowe krawędzie drzwi bo jest lepiej.
W każdym razie warto przesmarować zamszowe krawędzie drzwi bo jest lepiej.
-
grzesski
- Samochód: Superb IV
- Dał łapek: 4 razy
- Dostał łapek: 2 razy
U mnie podobnie, po niecałym roku zaczęło skrzypieć.. nasmarowałem uszczelki, ale dźwięk dobiega raczej z boczka drzwiowego. mam wrażenie jakby jakiś przewód tam się oberwał z mocowania. najbardziej słychać w momencie przyspieszania i na zakrętach.
Tak jak jeden z użytkowników forum wyżej pisał, problem występuje po stronie pasażera, boczek kierowcy jest jakby solidniej osadzony, nie pracuje tak pod naciskiem jak ten po stronie pasażera.
Czy komuś z Was to zdiagnozowali, mam trochę dość jeżdżenia do aso, tylko po to, żeby posłuchać ich kolejnych sposobów na zbywania klienta.
Tak jak jeden z użytkowników forum wyżej pisał, problem występuje po stronie pasażera, boczek kierowcy jest jakby solidniej osadzony, nie pracuje tak pod naciskiem jak ten po stronie pasażera.
Czy komuś z Was to zdiagnozowali, mam trochę dość jeżdżenia do aso, tylko po to, żeby posłuchać ich kolejnych sposobów na zbywania klienta.
- nieprawda
- Dał łapek: 3 razy
- Dostał łapek: 1 raz
U mnie ostatnio też pojawiło się trzeszczenie/stukanie na nierównościach z małymi prędkościami, często przy skręconych kołach. wysmarowałem uszczelki sonaxem i nic to nie dało, po paru dniach pojechałem na myjnie bezdotykową, wymyłem wszystkie uszczelki (na zamkniętych drzwiach) pod ciśnieniem, na koniec program "woskowanie" po uszczelkach i wypłukanie nabłyszczaniem. Jak ręką odjął - cisza już od tygodnia.
-
grzesski
- Dał łapek: 4 razy
- Dostał łapek: 2 razy
Wyczyściłem wszystkie uszczelki na mokro i rzeczywiście jest poprawa, dźwięk nie kojarzy się już ze starym szrotem tyranym przez 20 lat na wybojach:) chyba trzeba zaaplikować sporą dawkę smaru silikonowego na wszystkie uszczelki i będzie dobrze:)
Dzięki za naprowadzenie na dobry trop!
Dzięki za naprowadzenie na dobry trop!
-
HanSolo
- Samochód: Superb III 4x4 Facelift
- Rocznik: 2020
- Silnik: 2.0TSI (280KM)
- Aktualnie: DNFE
- Imię: Wojciech
- Dał łapek: 155 razy
- Dostał łapek: 171 razy
Ja staram się raz w roku przetrzeć przed zimą - dobrze to ogólnie robi na kondycję - niestety w Toyocie coprawda po 15 latach ale uszczelki tylnych drzwi mi się rozleciały i zbierało się przez to trochę wody w drzwiach.
-
Marek 13
Uszczelki filcowe posmarowane i cisza , ale zaczęło skrzypieć boczne lusterko
. Przesmarowane i jest git , ale odezwał się boczek drzwi kierowcy
. SS4 jest ok , ale trzeba mieć cierpliwość
. Trzeszczy jeszcze dekor deski rozdzielczej, ale wystarczy nie dotykać 
-
JackP
- Dostał łapek: 76 razy
A u mnie już ponad 60k najechane i nic nie trzeszczy i nie skrzypi podczas jazdy, nie ma problemu z uszczelkami. Niczym też nie pryskam ani nie smaruje na zimę.
Superb 4 Liftback / 2025 / Sportline / 2.0 TSI 204KM / DCC / 19"
Użytkowników z nazwami profili zaczynającymi się na "art" ignoruję.
Użytkowników z nazwami profili zaczynającymi się na "art" ignoruję.
-
Marek 13
Może wszystko zależy jaka ekipa była przy montażu na zmianie
. Ostatnio w salonie naciskałem na ten dekor ala drewniany na desce ,mniej trzeszczał niż u mnie, ale wszystko może się zmienić przy użytkowaniu. Mój łapie się na wymianę klapki wlewu paliwa ( nie zgrywa się) , kogo dotyczy ten wie, ale zrezygnowałem ponieważ u mnie nieznacznie. Znają temat ,bo wymieniają w wyprodukowanych do końca listopada 2024r, a w salonie sztuka ze źle spasowaną klapką
. Podobno mam decyzję do końca gwarancji .