Trzeszczenie drzwi na nierównościach

kkoltys
Samochód: Superb IV Kombi
Rocznik: 2025
Silnik: 2.0TSI (204KM)
Imię: Krzysiek

Re: Trzeszczenie drzwi na nierównościach

Post autor: kkoltys »

Hej,

Mam S4 z panoramą. Odebrałem samochód w lipcu2025 i do września nie było trzasków. Od października wydaje się że po którymś myciu słyszę trzaski z tyłu jakby z bagażnika/dachu. Jedno co zauważyłem to trzaski znikają jak samochód jest mokry. Czy miał ktoś podobne efekty? Zastanawiam się czy smarować te welurowe/zamszowe uszczelki bo obawiam się że to bezpowrotnie zmieni ich wygląd. Na dziś nasmarowałem gumowe twarde uszczelki poniżej tych welurowych w tylnych drzwiach ale nie ma efektu. Za to jak samochód zmoczony w ciągu dnia to cisza.

Sprzedawca z ASO odradza grzebanie przez serwis bo jak zaczną rozbierać to będzie gorzej.

Może ktoś już z tym walczył i ma doświadczenie gdzie zacząć.
Marek 13
Rocznik: 2024
Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
Dał łapek: 100 razy
Dostał łapek: 51 razy

Post autor: Marek 13 »

U mnie skrzypiały drzwi na nierównościach smarowałem gumowe bez efektu. Natomiast posmarowałem, bo ktoś podpowiedział te welurowe i cisza . Użyłem sztywt do uszczelek , na początku widoczny ,bo biały, ale można palcem wsmarować i prawie niewidoczne. Spraj do uszczelek niewygodny trochę .
krzysn
Samochód: Superb III Facelift
Silnik: 2.0TSI (190KM)

Post autor: krzysn »

StRaDiVaRiUs pisze: 2 lis 2025, o 08:30 Spróbujcie nakładek na zamki. U mnie pomogło w S3.
Mógłbyś napisać coś więcej na temat nakładki? Jakieś zdjęcie, link?
krzysztof89
Dostał łapek: 8 razy

Post autor: krzysztof89 »

Mi w aucie nie skrzypią uszczelki ale za to mam wkurzające skrzypienie w załączonym miejscu, chciałem wrzucić tam podkładkę ale nie mogę na tyle odgiąć boczka.
Załączniki
Zrzut ekranu 2025-12-09 144032.png
Marek 13

WD 40🙃
TheBruno
Samochód: Superb IV
Dał łapek: 34 razy
Dostał łapek: 8 razy

Post autor: TheBruno »

Myślę że lepiej silikon penetrujący
kkoltys

Post autor: kkoltys »

Na dziś udało mi się zredukować trzeszczenie smarując „zamszowe” elementy na samych szczytach drzwi smarem silikonowym do mechanizmów zaparzaczy ekspresów do kawy. Dzięki temu dźwięk przy dociskaniu krawędzi drzwi od zewnątrz przy zamkniętych drzwiach praktycznie zniknął. Jednak nadal czasem słyszę jakby coś się przyklejało / odklejało i nalazłem w drzwiach z tyłu element na zewnętrz drzwi obok szyby od strony tyłu samochodu i z jednej stron jest takie pykanie przy naciskaniu. Nie mam pewności że to to ale jest to tylko w drzwiach od strony w której słychać ten dźwięk.

W każdym razie warto przesmarować zamszowe krawędzie drzwi bo jest lepiej.
grzesski
Dał łapek: 4 razy
Dostał łapek: 2 razy

Post autor: grzesski »

U mnie podobnie, po niecałym roku zaczęło skrzypieć.. nasmarowałem uszczelki, ale dźwięk dobiega raczej z boczka drzwiowego. mam wrażenie jakby jakiś przewód tam się oberwał z mocowania. najbardziej słychać w momencie przyspieszania i na zakrętach.
Tak jak jeden z użytkowników forum wyżej pisał, problem występuje po stronie pasażera, boczek kierowcy jest jakby solidniej osadzony, nie pracuje tak pod naciskiem jak ten po stronie pasażera.
Czy komuś z Was to zdiagnozowali, mam trochę dość jeżdżenia do aso, tylko po to, żeby posłuchać ich kolejnych sposobów na zbywania klienta.
Awatar użytkownika
nieprawda
Dał łapek: 3 razy
Dostał łapek: 1 raz

Post autor: nieprawda »

U mnie ostatnio też pojawiło się trzeszczenie/stukanie na nierównościach z małymi prędkościami, często przy skręconych kołach. wysmarowałem uszczelki sonaxem i nic to nie dało, po paru dniach pojechałem na myjnie bezdotykową, wymyłem wszystkie uszczelki (na zamkniętych drzwiach) pod ciśnieniem, na koniec program "woskowanie" po uszczelkach i wypłukanie nabłyszczaniem. Jak ręką odjął - cisza już od tygodnia.
grzesski
Dał łapek: 4 razy
Dostał łapek: 2 razy

Post autor: grzesski »

Wyczyściłem wszystkie uszczelki na mokro i rzeczywiście jest poprawa, dźwięk nie kojarzy się już ze starym szrotem tyranym przez 20 lat na wybojach:) chyba trzeba zaaplikować sporą dawkę smaru silikonowego na wszystkie uszczelki i będzie dobrze:)
Dzięki za naprowadzenie na dobry trop!
HanSolo
Samochód: Superb III 4x4 Facelift
Rocznik: 2020
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Aktualnie: DNFE
Imię: Wojciech
Dał łapek: 155 razy
Dostał łapek: 171 razy

Post autor: HanSolo »

Ja staram się raz w roku przetrzeć przed zimą - dobrze to ogólnie robi na kondycję - niestety w Toyocie coprawda po 15 latach ale uszczelki tylnych drzwi mi się rozleciały i zbierało się przez to trochę wody w drzwiach.
Sdss
Samochód: Superb III Facelift
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Imię: Rafał
Dostał łapek: 49 razy

Post autor: Sdss »

Auto całe trzeszczy, lepiej się przyzwyczaić . :mrgreen:
Marek 13

Uszczelki filcowe posmarowane i cisza , ale zaczęło skrzypieć boczne lusterko😂. Przesmarowane i jest git , ale odezwał się boczek drzwi kierowcy🤣. SS4 jest ok , ale trzeba mieć cierpliwość 😆. Trzeszczy jeszcze dekor deski rozdzielczej, ale wystarczy nie dotykać 😜
JackP
Dostał łapek: 76 razy

Post autor: JackP »

A u mnie już ponad 60k najechane i nic nie trzeszczy i nie skrzypi podczas jazdy, nie ma problemu z uszczelkami. Niczym też nie pryskam ani nie smaruje na zimę.
Superb 4 Liftback / 2025 / Sportline / 2.0 TSI 204KM / DCC / 19"

Użytkowników z nazwami profili zaczynającymi się na "art" ignoruję.
Marek 13

Może wszystko zależy jaka ekipa była przy montażu na zmianie 😄. Ostatnio w salonie naciskałem na ten dekor ala drewniany na desce ,mniej trzeszczał niż u mnie, ale wszystko może się zmienić przy użytkowaniu. Mój łapie się na wymianę klapki wlewu paliwa ( nie zgrywa się) , kogo dotyczy ten wie, ale zrezygnowałem ponieważ u mnie nieznacznie. Znają temat ,bo wymieniają w wyprodukowanych do końca listopada 2024r, a w salonie sztuka ze źle spasowaną klapką🤦. Podobno mam decyzję do końca gwarancji .
ODPOWIEDZ