Hmm, ja mam Poco F5 Pro i u mnie - jak telefon jest rozładowany <90% to się do około tych 90% ładuje, jak mam więcej niż 90% to utrzymuje mi tylko ładunek, jeśli telefon Ci się rozładowuje to coś ewidentnie nie styka poprawnie ze sobą - ja u siebie mam tylko przeźroczyste gumowe etui. Mi się zdawało, że w FL ładowanie ma 15W ale mogę się mylić. Grzać się niestety telefon grzeje.kris3city pisze: ↑23 mar 2026, o 07:54 No właśnie wczoraj dla testu (a jechałem 3h) używałem AA ale bez ladowania kablem. Chciałem sprawdzić ile telefon się grzeje z powodu samej komunikacji. Był ciepły ale mniej niż się spodziewałem. Bateria spadła z 90 na 60. Dodatkowo telefon testuję też osobno w biurze na indukcji od chińczyka (15W) I ledwo się grzeje a ładnie ładuje. Z tego co znalazłem w necie, oryginalna indukcja skody ma 10W i może stąd ten problem z grzaniem. Teraz pewnie zrobię test rzeźbę, że indukcję z biurka wrzucę w auto na trasę żeby sprawdzić pełną funkcjonalność. I jak zagrać ładnie, to idę w chińczyka ale może w szufladę od indukcji bo chyba jest większa.
Dokładanie ladowarki indukcyjnej
-
HanSolo
- Samochód: Superb III 4x4 Facelift
- Rocznik: 2020
- Silnik: 2.0TSI (280KM)
- Aktualnie: DNFE
- Imię: Wojciech
- Dał łapek: 148 razy
- Dostał łapek: 165 razy
Re: Dokładanie ladowarki indukcyjnej
-
kris3city
- Samochód: Superb III Facelift
- Rocznik: 2021
- Silnik: Inny
- Aktualnie: 2.0 TDI SCR 200KM
- Dał łapek: 17 razy
- Dostał łapek: 12 razy
1. Robiłem test samego grzania telefonu wynikającego z przesyłu danych/obsługi AA. Nie ładowałem go wtedy w ogóle ani kablem ani indukcją której jeszcze nie mamHanSolo pisze: ↑23 mar 2026, o 20:15Hmm, ja mam Poco F5 Pro i u mnie - jak telefon jest rozładowany <90% to się do około tych 90% ładuje, jak mam więcej niż 90% to utrzymuje mi tylko ładunek, jeśli telefon Ci się rozładowuje to coś ewidentnie nie styka poprawnie ze sobą - ja u siebie mam tylko przeźroczyste gumowe etui. Mi się zdawało, że w FL ładowanie ma 15W ale mogę się mylić. Grzać się niestety telefon grzeje.kris3city pisze: ↑23 mar 2026, o 07:54 No właśnie wczoraj dla testu (a jechałem 3h) używałem AA ale bez ladowania kablem. Chciałem sprawdzić ile telefon się grzeje z powodu samej komunikacji. Był ciepły ale mniej niż się spodziewałem. Bateria spadła z 90 na 60. Dodatkowo telefon testuję też osobno w biurze na indukcji od chińczyka (15W) I ledwo się grzeje a ładnie ładuje. Z tego co znalazłem w necie, oryginalna indukcja skody ma 10W i może stąd ten problem z grzaniem. Teraz pewnie zrobię test rzeźbę, że indukcję z biurka wrzucę w auto na trasę żeby sprawdzić pełną funkcjonalność. I jak zagrać ładnie, to idę w chińczyka ale może w szufladę od indukcji bo chyba jest większa.
2. Następnie robiłem test samego grzania telefonu wynikającego z procesu ładowania (poza autem, czyli bez działania AA).
3. W piątek postaram się zrobić test 1+2 jednocześnie, czyli pakuję na rzeźbę indukcję od chińczyka do auta, wkładam telefon, odpalam AA, lecę znowu te 3h i patrzę jak się telefon grzeje działając jako "komplet". Czemu akurat ta indukcja? Bo ma cewkę osobno (w pleckach) i elektronikę osobno (w podstawie), więc można spoko rzeźbić...
ps. faktycznie chyba w skodzie jest w oryginale 15W, coś zamieszałem...
-
HanSolo
xD aaa no faktycznie ciężko żeby się ładował telefon bez indukcji w aucie
, przepraszam, poniedziałek xD. Okej to czekamy na testy. W ładowaniu bezprzewodowym najważniejsze jest równe przyleganie do ładowarki i by pętla indukcyjna była na cewce - przesunięcia w każdą stronę czy odstawanie telefonu = więcej energii idzie w ciepło zamiast ładować, niestety zawsze coś ciepła będzie bo taka jest zasada i urok tego typu ładowania. Ja myślałem, by zrobić jakiegoś moda na zasadzie jakiegoś wiatraka, który by dmuchał od strony grodzi w ładowarkę ale zakładam, że w tym wypadku trzeba by powycinać jakieś plastiki, ładowarka oczywiście u mnie działa, ale nie lubię jak coś działo jako-tako a tak to działa - nie przemyśleli tego w S3...
-
kris3city
Krótka relacja: nie grzeje się jakoś niemiłosiernie, a to dlatego, że cewka jest osobno od elektroniki. Czyli sam telefon na pleckach ładowarki - jest ok, bo mniej więcej drugie tyle samo ciepła jest na podstawce. Faktycznie, jakby to było wszystko razem (pewnie jak w oryginalnej indukcji) to niefajnie, robi się grzejnik...
Test 1:
Naładowanie telefonu z poziomu ~50% naładowania w górę jest niemożliwe tym chińczykiem. Po 3 godzinach (AA w tym yanosik i muza z sieci) było mniej więcej tyle samo, także równowaga. Myślałem że może źródło ogranicza ale używałem i portu skody i dodatkowej ładowarki w gniazdku zapalniczki co ma standard PD. Wystarczyło wypiąć przewód z podstawki i dać na krótko na telefon - od razu bilans szedł na plus w kierunku ładowania telefonu. Trochę tych testów porobiłem w trasie.
Test 2:
Naładowanie telefonu z poziomu ~80% - bez żadnego ale poszło do 95% w dość krótkim czasie. Może przypadek, może jednak zarządzanie prądem ładowania przy tym poziomie jest inne, nie wiem.
Test 3:
Naładowanie telefonu 65% po równej godzinie było 66% - bez kombinowania i z wyświetlaniem na telefonie "szybkie ładowanie bezprzewodowe"
Podsumowując: mieszane uczucia, nie będę montował czegoś (czy to oryginał skody czy chińczyk) co nie spełni swojej roli. Szukanie mocniejszego chińczyka też nie ma sensu, bo telefon jest ograniczony bezprzewodowo do 15W, a przewodem ma 45W co potwierdza spostrzeżenia z testów.
Test 1:
Naładowanie telefonu z poziomu ~50% naładowania w górę jest niemożliwe tym chińczykiem. Po 3 godzinach (AA w tym yanosik i muza z sieci) było mniej więcej tyle samo, także równowaga. Myślałem że może źródło ogranicza ale używałem i portu skody i dodatkowej ładowarki w gniazdku zapalniczki co ma standard PD. Wystarczyło wypiąć przewód z podstawki i dać na krótko na telefon - od razu bilans szedł na plus w kierunku ładowania telefonu. Trochę tych testów porobiłem w trasie.
Test 2:
Naładowanie telefonu z poziomu ~80% - bez żadnego ale poszło do 95% w dość krótkim czasie. Może przypadek, może jednak zarządzanie prądem ładowania przy tym poziomie jest inne, nie wiem.
Test 3:
Naładowanie telefonu 65% po równej godzinie było 66% - bez kombinowania i z wyświetlaniem na telefonie "szybkie ładowanie bezprzewodowe"
Podsumowując: mieszane uczucia, nie będę montował czegoś (czy to oryginał skody czy chińczyk) co nie spełni swojej roli. Szukanie mocniejszego chińczyka też nie ma sensu, bo telefon jest ograniczony bezprzewodowo do 15W, a przewodem ma 45W co potwierdza spostrzeżenia z testów.
-
HanSolo
Hmm, nie wiem czy to kwestia telefonu ale u mnie telefon jest w stanie się naładować z dowolnej wartości - zatrzymuje się jak napisałem wcześniej do około 90 - 95%. Jak mam pustą baterię typu 20 - 30% - też bez problemu doładuje się. Może spróbuj innej ładowarki?
-
kris3city
Ok, to to może być trop, że ten chinczyk nie nadaje się. Czyli albo oryginalna albo inny chinczyk. Na korzyść chińczyka przemawia prostota montażu ale zaczynam "przepraszać się "z oryginałem. Tylko, że znowu telefon za duży... ok, szukam kogoś z okolicy co ma ss3 z fabryczną indukcją i sprawdzę u niego.
-
HanSolo
Może być też, że telefon nie jest w stanie przyjąć prądu - ogólnie ładowanie indukcyjne jest bardzo zawodne - wystarczy telefon położyć nie tak, "nie trafić" i ładowanie już nie idzie dobrze albo dużo idzie w ciepło. Ja bym zrobił taki test, że załadował ładowarkę do podłokietnika - ustawił telefon idealnie np. niektóre telefony mają pierścienie magsafe lub też da się kupić pokrowiec silikonowy z magsafe albo sam pierścień do naklejenia na telefon luzem i do tego ładowarkę z magsafe - i wtedy masz 100% pewności, że cewki w siebie idealnie trafiają i wtedy zrobił test czy telefon jest się w stanie naładować - mój poprzedni telefon (7 letni) miał to samo co u Ciebie - czyli "podtrzymywał" ładunek i się nie ładował.
-----------
Jeśli też chcesz wiedzieć jakim mniej więcej prądem dysponuje ładowarka kup sobie kabelki USB które podają ilość wat (ja mam firmy Baseus) jaki leci przez kabel - może się okazać, że ta ładowarka co ma mieć np. 15W wcale tyle nie ma albo np. telefon nie gada poprawnie z nią i daje mniejsze ładowanie - ja robiłem testy i moja ładowarka 67W (oczywiście nie bezprzewodowa) w zależności od telefonu ładowała od 10W do 67W w zależności od telefonu i standardu ale np. okazywało się, że Samsung Żony nie osiągał ilości wat podawanej w danych) - przy czym 67W pojawiało się tylko na oryginalnym kablu (i telefonie od tej ładowarki) a na tym z watomierzem był max. 40W, mimo, że kabel był 100W.
-----------
Jeśli też chcesz wiedzieć jakim mniej więcej prądem dysponuje ładowarka kup sobie kabelki USB które podają ilość wat (ja mam firmy Baseus) jaki leci przez kabel - może się okazać, że ta ładowarka co ma mieć np. 15W wcale tyle nie ma albo np. telefon nie gada poprawnie z nią i daje mniejsze ładowanie - ja robiłem testy i moja ładowarka 67W (oczywiście nie bezprzewodowa) w zależności od telefonu ładowała od 10W do 67W w zależności od telefonu i standardu ale np. okazywało się, że Samsung Żony nie osiągał ilości wat podawanej w danych) - przy czym 67W pojawiało się tylko na oryginalnym kablu (i telefonie od tej ładowarki) a na tym z watomierzem był max. 40W, mimo, że kabel był 100W.
-
StRaDiVaRiUs
- Samochód: Inny
- Dał łapek: 96 razy
- Dostał łapek: 123 razy
Niestety ładowarka indukcyjna nawet w nowych autach mocno grzeje, ładuje powoli i jest cholernie czułą na ułożenie. Nie ważne czy to Iphone czy Samsung.
-
kris3city
Cewki się nakładały, spokojnie, samo włożenie do podłokietnika nic nie da, bo to wszystko lata. Miałem całość spiętą gumkami, więc do góry nogami, bokiem, nie miało to znaczenia, sprzężenie było na 100% dobre. Leżało na fotelu pasażera, mogłem monitorować wyświetlacz. Raczej zakładam, że chińczyk mało wydajny ten co mam, albo bilans energetyczny niekorzystny. Niestety latam bocznymi drogami też, często zrywa nawet połączenie telefoniczne, a co dopiero streaming muzy. Co do oryginału, przejrzałem jeszcze raz zdjęcia z wymiarami, jakby nie leżał - będzie po skosie na tej macie, bo jest za duży, więc sobie "przypomniałem" czemu byłem/jestem sceptyczny do oryginału...
Mam etui magsafe, poszukam może dedykowanej sprawdzonej ładowarki... Na razie to mi się odechciało xD
Mam etui magsafe, poszukam może dedykowanej sprawdzonej ładowarki... Na razie to mi się odechciało xD
-
PiotrekR
- Samochód: Superb III Kombi Facelift
- Rocznik: 2022
- Silnik: 2.0TSI (190KM)
Jakby ktoś chciał mam do oddania.
Niestety iphone 16 pro mojej żony ma za duży aparat, za bardzo odstaje przez ci słabo ładuje. Z bardziej płaskim aparatem powinno działac bez problemu.
Trzeba sobie tylko dokoptowac kabel i zasilacz.
Niestety iphone 16 pro mojej żony ma za duży aparat, za bardzo odstaje przez ci słabo ładuje. Z bardziej płaskim aparatem powinno działac bez problemu.
Trzeba sobie tylko dokoptowac kabel i zasilacz.
-
StRaDiVaRiUs
- Samochód: Inny
- Dał łapek: 96 razy
- Dostał łapek: 123 razy
Podeślij, potestuję. Adres i szczegóły podeślę w wiadomości prywatnej.
-
kris3city
Czy jak ładuje się telefon bezprzewodowo, to wyświetla się ta ikona? Wiem, że to nie superb ale chodzi mi o SS3 MY2021 w górę z MIB3.
-
HanSolo
Nie jestem 100% pewien, że jest taka ikonka, na pewno pojawia się napis na MiB, że rozpoczęto ładowanie telefonu i zmienia się ikonka baterii przy telefonie na taką, że się ładuje, jak nie zapomnę to zwrócę jutro na to uwagę 
-
kris3city
A bardzo bym prosił. Jak się można domyślić, ładowarkę dorzuciłem. Ma pewne usprawnienie w stosunku do oryginalnej, ale na razie testy, więc cicho sza
Komunikat o rozpoczęciu ładowania już mi się pojawia. Na App też widać ikonkę ładowania, aczkolwiek tam nie ma rozróżnienia czy kablem czy bezprzewodowo. Natomiast nie mam tej, którą zaznaczyłem i:
1. TTTM
2. muszę pogrzebać w adaptacjach
3. Adaptacje mam dobre, ale soft radia muszę podnieść (wciąż mam oryginał 0270)
Chciałbym wyeliminować/potwierdzić na początku nr 1.
1. TTTM
2. muszę pogrzebać w adaptacjach
3. Adaptacje mam dobre, ale soft radia muszę podnieść (wciąż mam oryginał 0270)
Chciałbym wyeliminować/potwierdzić na początku nr 1.
-
HanSolo
Sprawdziłem i:
- jak włożysz telefon w schowek to po kilku - kilkunastu sekundach na ekranie pojawia się napis, że rozpoczęto ładowanie indukcyjne telefonu w schowku i na początku ta ikona (czyli ikona ładowania Qi) a mając odpalone AA na pasku pojawia się ikona ładowania przy baterii (piorun) ale tej ikony Qi nie ma.
Edit:
Aha, zakapowałem i sprawdzę też na pasku infotainment czy mam jakieś ikony
- jak włożysz telefon w schowek to po kilku - kilkunastu sekundach na ekranie pojawia się napis, że rozpoczęto ładowanie indukcyjne telefonu w schowku i na początku ta ikona (czyli ikona ładowania Qi) a mając odpalone AA na pasku pojawia się ikona ładowania przy baterii (piorun) ale tej ikony Qi nie ma.
Edit:
Aha, zakapowałem i sprawdzę też na pasku infotainment czy mam jakieś ikony