Problemy z pracą silnika

Aro220395
Samochód: Superb I
Rocznik: 2007
Silnik: 1.8 AWT (150KM)
Imię: Arek

Problemy z pracą silnika

Post autor: Aro220395 »

Witam drodzy forumowicze.
Potrzebuję waszej pomocy. Posiadam Skodę Superb I z 2007 roku z silnikiem benzynowym 1.8 Trubo AWT zagazowany. Od jakiegoś czasu zaczęły się pojawiać problemy z nierówną pracą silnika oraz podszarpywaniem w momencie kiedy silnik nie jest rozgrzany. Sytuacja wygląda tak, że po odpaleniu słychać tzw. pierdzenie z wydechu oraz mocniejsze wibracje podczas pracy na biegu jałowym. Podczas jazdy zanim porządnie się rozgrzeje czuć szarpanie a podczas postoju chociażby na światłach pojawia się mrygający chech engine (często). Check nie zapala się gdy dajmy na to auto odpalone postoi kilka minut zanim wyruszę, aczkolwiek problem z podszarpywaniem występuje ale już na mniejszą skalę do czasu aż auto porządnie się rozgrzeje. Gdy już złapie temperaturę problem znika jak ręką odjął brak jakiegokolwiek szarpania nie mówiąc już o mrygającym checku. Ostatnio również zdarzyła mi się również sytuacja, że po przejechaniu jakiegoś krótszego dystansu i zgaszeniu silnika po ponownej próbie jego odpalenia po zakupach zapaliła mi się kontrolka EPC. Długo musiałem kręcić żeby odpalił ale skutecznie lecz czuć było brak mocy. Po zgaszeniu kilkukrotnym kontrolka zgasła i nie zapalała się ponownie. Zaprowadzałem auto do mechanika ale ma problem ze znalezieniem przyczyny tych objawów. Czy ktoś miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać? Mechanik już powoli przyznaje, że nie ma pomysłu co może być przyczyną. Dodam, że świece zapłonowe cewki są nowe. Niedawno wymieniono odmę ze względu na stare i sparciałe przewody (problem z szarpaniem był przed i po wymianie). Kompresja sprawdzana i wszystko w normie. Mechanik podmieniał również wtryski i zamontował nowy czujnik temperatury bezskutecznie. Dodam, że problem występuje na benzynie jak i LPG. Proszę o jakieś sensowne rady, gdzie jeszcze można szukać problemu.
ODPOWIEDZ