8 sytuacji, w których nie warto kupować diesla - dyskusja

Opinie, pytania i porady dotyczące zakupu Superba
Regulamin forum
1. Temat musi zaczynać się od [S1] lub [S2], a treść powinna być taka sama jak ta występująca w cenniku lub konfiguratorze, np. "[S2] Przygotowanie pod telefon GSM I"
2. Jeden wątek powinien dotyczyć jednej opcji wyposażenia dostępnej w cenniku lub konfiguratorze.
yogibabu
Samochód: Inny
Silnik: 2.0TDI (190KM)

Re: 8 sytuacji, w których nie warto kupować diesla - dyskusja

Post autor: yogibabu »

Eee ja jestem nauczony tak a nie inaczej
Nie dopuszczam do zapalenia żyda
Nie patrz na życie przez pryzmat Skody.
Kylo125
Samochód: Superb III Facelift
Silnik: 0.8 SOHC

Post autor: Kylo125 »

Ja z kolei korzystam od pełnego do rezerwy. Dopiero jak się zapali myślę o tankowaniu. Z resztą czasem i na rezerwie pojadę trochę, zwłaszcza że jak się zapali to z reguły jest jeszcze dobrze ponad 100km zasięgu.
yogibabu
Silnik: 2.0TDI (190KM)

Post autor: yogibabu »

No spoko. Każdy ma inne poglądy.
Nie patrz na życie przez pryzmat Skody.
cZaro222
Samochód: Superb III Kombi
Silnik: 1.9TDI AVF (130KM, 6b)

Post autor: cZaro222 »

Kylo125 pisze: 25 wrz 2024, o 17:29 Widziałem film gdzie passat l, co prawda B7, zrobił jeszcze 200km od momentu gdy komp wskazywał zero zasięgu. Więc raczej nic się nie powinno dziać jak dociągniesz do rezerwy.
może nie powinienem się tym chwalić, ale u mnie zawsze jest dociąganie do rezerwy lub jeszcze dalej... :D i zdecydowana większość aut, którymi jeździłem, jest w stanie jeszcze dużo przejechać od zapalenia się rezerwy.
ReaperDG
Silnik: Inny

Post autor: ReaperDG »

A to ja teraz zadam lamerskie pytanie, bo diesla nigdy nie miałem - zawsze mnie ciągło do gazu ;)

Taka na przykład SS2, 2.0TDI, 170KM - gdyby ją chciał do miasta, dojazd do pracy ok 14km (10 trasa, 4 miasto), w sezonie letnim już dłuższe trasy na weekend.

Jeżeli ona by miała webasto, to rozumiem że poza ciepełkiem w środku auta zimą, to silnik też będzie już wstępnie podgrzany i optymalną temperaturę osiągnie po 2-3 kilometrach, a nie po 10? Wystarczy ze 20min wcześniej odpalić webasto pilotem?

3,2,1.. można się śmiać ;)
Sdss
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Imię: Rafał

Post autor: Sdss »

Padnie akumulator. Za małe odległości, żeby się doładował.

Tak, podgrzewa silnik, jak jest zimno po odpaleniu też dogrzewa.
Kylo125

Moi znajomi mają od kilku lat S2 z takim silnikiem i z Webasto. Auto stoi w garażu, co prawda nie ogrzewanym, i z tego co wiem nie używają Webasto poza dogrzewaniem po odpaleniu. Auto na co dzień jeździ podmiejsko-wiejskimi drogami do pracy 10km w jedną stronę i akurat z silnikiem nic się tam od kilku lat nie dzieje.
ReaperDG
Silnik: Inny

Post autor: ReaperDG »

Kylo125 pisze: 20 sty 2025, o 17:57 Moi znajomi mają od kilku lat S2 z takim silnikiem i z Webasto. Auto stoi w garażu, co prawda nie ogrzewanym, i z tego co wiem nie używają Webasto poza dogrzewaniem po odpaleniu. Auto na co dzień jeździ podmiejsko-wiejskimi drogami do pracy 10km w jedną stronę i akurat z silnikiem nic się tam od kilku lat nie dzieje.
Orientujesz się jakie mają spalanie w takich warunkach?
Kylo125

Niestety nie pomogę. Nawet zadzwoniłem do nich, ale ta Pani która jeździ nim do pracy stwierdziła, że ona na zegarach sprawdza tylko prędkość z jaką jedzie, a reszta jej za bardzo nie interesuje. :lol:
ODPOWIEDZ