8 sytuacji, w których nie warto kupować diesla - dyskusja
Regulamin forum
1. Temat musi zaczynać się od [S1] lub [S2], a treść powinna być taka sama jak ta występująca w cenniku lub konfiguratorze, np. "[S2] Przygotowanie pod telefon GSM I"
2. Jeden wątek powinien dotyczyć jednej opcji wyposażenia dostępnej w cenniku lub konfiguratorze.
1. Temat musi zaczynać się od [S1] lub [S2], a treść powinna być taka sama jak ta występująca w cenniku lub konfiguratorze, np. "[S2] Przygotowanie pod telefon GSM I"
2. Jeden wątek powinien dotyczyć jednej opcji wyposażenia dostępnej w cenniku lub konfiguratorze.
Re: 8 sytuacji, w których nie warto kupować diesla - dyskusja
Eee ja jestem nauczony tak a nie inaczej
Nie dopuszczam do zapalenia żyda
Nie dopuszczam do zapalenia żyda
Nie patrz na życie przez pryzmat Skody.
Ja z kolei korzystam od pełnego do rezerwy. Dopiero jak się zapali myślę o tankowaniu. Z resztą czasem i na rezerwie pojadę trochę, zwłaszcza że jak się zapali to z reguły jest jeszcze dobrze ponad 100km zasięgu.
No spoko. Każdy ma inne poglądy.
Nie patrz na życie przez pryzmat Skody.
-
- Samochód: Superb III Kombi
- Silnik: 1.9TDI AVF (130KM, 6b)
może nie powinienem się tym chwalić, ale u mnie zawsze jest dociąganie do rezerwy lub jeszcze dalej... i zdecydowana większość aut, którymi jeździłem, jest w stanie jeszcze dużo przejechać od zapalenia się rezerwy.
-
- Samochód: Inny
- Silnik: Inny
A to ja teraz zadam lamerskie pytanie, bo diesla nigdy nie miałem - zawsze mnie ciągło do gazu
Taka na przykład SS2, 2.0TDI, 170KM - gdyby ją chciał do miasta, dojazd do pracy ok 14km (10 trasa, 4 miasto), w sezonie letnim już dłuższe trasy na weekend.
Jeżeli ona by miała webasto, to rozumiem że poza ciepełkiem w środku auta zimą, to silnik też będzie już wstępnie podgrzany i optymalną temperaturę osiągnie po 2-3 kilometrach, a nie po 10? Wystarczy ze 20min wcześniej odpalić webasto pilotem?
3,2,1.. można się śmiać
Taka na przykład SS2, 2.0TDI, 170KM - gdyby ją chciał do miasta, dojazd do pracy ok 14km (10 trasa, 4 miasto), w sezonie letnim już dłuższe trasy na weekend.
Jeżeli ona by miała webasto, to rozumiem że poza ciepełkiem w środku auta zimą, to silnik też będzie już wstępnie podgrzany i optymalną temperaturę osiągnie po 2-3 kilometrach, a nie po 10? Wystarczy ze 20min wcześniej odpalić webasto pilotem?
3,2,1.. można się śmiać
-
- Samochód: Superb III Facelift
- Silnik: 2.0TSI (190KM)
- Imię: Rafał
Padnie akumulator. Za małe odległości, żeby się doładował.
Tak, podgrzewa silnik, jak jest zimno po odpaleniu też dogrzewa.
Tak, podgrzewa silnik, jak jest zimno po odpaleniu też dogrzewa.
Moi znajomi mają od kilku lat S2 z takim silnikiem i z Webasto. Auto stoi w garażu, co prawda nie ogrzewanym, i z tego co wiem nie używają Webasto poza dogrzewaniem po odpaleniu. Auto na co dzień jeździ podmiejsko-wiejskimi drogami do pracy 10km w jedną stronę i akurat z silnikiem nic się tam od kilku lat nie dzieje.
-
- Samochód: Inny
- Silnik: Inny
Orientujesz się jakie mają spalanie w takich warunkach?Kylo125 pisze: ↑20 sty 2025, o 17:57 Moi znajomi mają od kilku lat S2 z takim silnikiem i z Webasto. Auto stoi w garażu, co prawda nie ogrzewanym, i z tego co wiem nie używają Webasto poza dogrzewaniem po odpaleniu. Auto na co dzień jeździ podmiejsko-wiejskimi drogami do pracy 10km w jedną stronę i akurat z silnikiem nic się tam od kilku lat nie dzieje.
Niestety nie pomogę. Nawet zadzwoniłem do nich, ale ta Pani która jeździ nim do pracy stwierdziła, że ona na zegarach sprawdza tylko prędkość z jaką jedzie, a reszta jej za bardzo nie interesuje.