8 sytuacji, w których nie warto kupować diesla - dyskusja
Regulamin forum
1. Temat musi zaczynać się od [S1] lub [S2], a treść powinna być taka sama jak ta występująca w cenniku lub konfiguratorze, np. "[S2] Przygotowanie pod telefon GSM I"
2. Jeden wątek powinien dotyczyć jednej opcji wyposażenia dostępnej w cenniku lub konfiguratorze.
1. Temat musi zaczynać się od [S1] lub [S2], a treść powinna być taka sama jak ta występująca w cenniku lub konfiguratorze, np. "[S2] Przygotowanie pod telefon GSM I"
2. Jeden wątek powinien dotyczyć jednej opcji wyposażenia dostępnej w cenniku lub konfiguratorze.
- pab567
- Ekspert
- Samochód: Inny
- Silnik: Inny
- Aktualnie: 421 KM / 524 Nm
- Imię: Paweł
- Dostał łapek: 7 razy
- whity
- Aktualnie: 333km / 703nm
Re: 8 sytuacji, w których nie warto kupować diesla - dyskusj
Naturalny Pawełku, nie złośliwy... Ja taki na codzień 
Nie bójcie się być premium.
#stayPremium
#stayPremium
- Łuki_ssuperb
- Samochód: Superb III
- Silnik: 2.0TDI (190KM)
- Aktualnie: Co by tu pomodzić...
Ale dzisiaj masz zwyżkę formy 
Wilki nie przejmują się tym co sądzą o nich barany...
- CLO27
- Aktualnie: +-500 KM/600NM
Whity zazdrosnik sprzedał płakał a teraz zaprzecza że jest uzależniony od Skody. Wszystkie syndromy jednak to potwierdzaja.... Bialas skodzina to twoja miłość:p
CZARNUCH SII 1,8 TSI mn moc seryjna x 2,5
viewtopic.php?f=18&t=7516
Kura SIII + Kuń GT + Dzik ZJ grand + Miś KQ
- whity
- Aktualnie: 333km / 703nm
Ja nie sprzedaje, tylko oddaje za darmo 
Nie bójcie się być premium.
#stayPremium
#stayPremium
- Łuki_ssuperb
- Samochód: Superb III
- Silnik: 2.0TDI (190KM)
- Aktualnie: Co by tu pomodzić...
Haha a 5 lat płacisz a później za free oddajesz 
Wilki nie przejmują się tym co sądzą o nich barany...
-
kamracik
- Zasłużony
- Samochód: Superb II Kombi
- Silnik: 1.8TSI CDAA (160KM)
Jakie 5 lat? Chyba miesiące miałeś na myśli 
- kmink
- Samochód: Superb III Kombi 4x4
- Silnik: 2.0TSI (280KM)
- Imię: Grzesiek
Ja właśnie wróciłem znowu do Skody i zamówiłem Superba...nie powiem...było ciężko...ale priorytetem był dla mnie silnik 2.0TSI 280Km i 4x4....koniecznie benzyna, a nie diesel z dwóch prostych względów...po pierwsze auto będzie latało ok 10-20tyś km rocznie, a po drugie kupuje je na 5-6lat...a jak wiemy to w sumie nie wiemy jak to będzie w przyszłości ale należy się spodziewać, że dieslem do miasta już się nie wjedzie i generalnie ich cena będzie dosyć niska przy odsprzedaży...oczywiście smoachód to nie dzieło sztuki, które drożeje z upływem lat ale TSI może być po prostu szybciej i łatwiej sprzedać.
Auto musiałem zamawiać do produkcji, bo nie mieli takiego nigdzie na placach w wersji Sportline....i tutaj ciekawostka...silnik 2.0TSI 220KM i 2.0TSI 280KM będą montowane do 30tyg 2018 roku...potem wchodzą silniki z GPF
Auto musiałem zamawiać do produkcji, bo nie mieli takiego nigdzie na placach w wersji Sportline....i tutaj ciekawostka...silnik 2.0TSI 220KM i 2.0TSI 280KM będą montowane do 30tyg 2018 roku...potem wchodzą silniki z GPF
-
Ogonczyk
- Samochód: Superb II
- Silnik: 2.0TSI (200KM)
- Imię: Maciej
ja na tym Forum młody jestem, ale dwie uwagi.
Benzyna vs diesel- mówimy o komforcie, czy ekonomii? Dla mnie diesel to totalna porażka- zawsze śmierdzi- wiem- wrażliwy jestem, stoję pod domem, nawracam, mam wyjazd pod górkę, wjechałem do garażu i muszę wyjść z auta itp- dla mnie dramat.
Dwa, może z wyjątkiem wozów naprawdę z wyższej półki i nowych, zawsze ma dla mnie wibracje nie do przyjęcia.
I może sobie mówić, kto chce, ale tak jest. Wiem, że większość ludzi nie wie o czym piszę i dla nich jest diesel. Bo po co mieć drożej, jak można taniej i jeśli chodzi o większe wozy w sumie jednak osiągi/ekonomia to trzeba przyznać na korzyść diesla.
Dla mnie smród i wibracje to "za dużo". Chyba, że na przykład nowy ML- wówczas "coś za coś"..."już wtedy tak nie "waniajet", no i telepanie nie przeszkadza...jednak nie jesteśmy w US- żeby brać kolosa "w benzynie"...(Chevy)...
Aha, moja opinia porównanie:
Mondeo MKV vs Skoda Superb II- komfort i jakość zawieszenia wygrywa zdecydowanie Mondziak. Żona wyraziła się tak siedząc na tylnym siedzeniu Mondziaka "tu nie czuję drogi" - w sensie jest wygoda, to było vs Skoda.
Citroen C5 to na hydro ewenement- jak trzeba dać gazu- to na sport (mówię o automatach) na 18 czy 19 nie czuć nic- wow!- nie ma że dziura! Ale, mówię o prędkościach do 180km/godz. i nie dla ludzi testujących ile " można wejść w dany zakręt". To już są inne kryteria...
Tylko z C5 był ten problem, że nie było benzyny, którą można byłoby kupić- jakiś syf od BMW 1.5 L.
No, ale cieszymy się co mamy- i powiem tak:
- jeśli chodzi o komfort i w ogóle to moja Skoda im jedzie szybciej tym lepiej (wszystko się poprawia), tylko trzeba uważać
Benzyna vs diesel- mówimy o komforcie, czy ekonomii? Dla mnie diesel to totalna porażka- zawsze śmierdzi- wiem- wrażliwy jestem, stoję pod domem, nawracam, mam wyjazd pod górkę, wjechałem do garażu i muszę wyjść z auta itp- dla mnie dramat.
Dwa, może z wyjątkiem wozów naprawdę z wyższej półki i nowych, zawsze ma dla mnie wibracje nie do przyjęcia.
I może sobie mówić, kto chce, ale tak jest. Wiem, że większość ludzi nie wie o czym piszę i dla nich jest diesel. Bo po co mieć drożej, jak można taniej i jeśli chodzi o większe wozy w sumie jednak osiągi/ekonomia to trzeba przyznać na korzyść diesla.
Dla mnie smród i wibracje to "za dużo". Chyba, że na przykład nowy ML- wówczas "coś za coś"..."już wtedy tak nie "waniajet", no i telepanie nie przeszkadza...jednak nie jesteśmy w US- żeby brać kolosa "w benzynie"...(Chevy)...
Aha, moja opinia porównanie:
Mondeo MKV vs Skoda Superb II- komfort i jakość zawieszenia wygrywa zdecydowanie Mondziak. Żona wyraziła się tak siedząc na tylnym siedzeniu Mondziaka "tu nie czuję drogi" - w sensie jest wygoda, to było vs Skoda.
Citroen C5 to na hydro ewenement- jak trzeba dać gazu- to na sport (mówię o automatach) na 18 czy 19 nie czuć nic- wow!- nie ma że dziura! Ale, mówię o prędkościach do 180km/godz. i nie dla ludzi testujących ile " można wejść w dany zakręt". To już są inne kryteria...
Tylko z C5 był ten problem, że nie było benzyny, którą można byłoby kupić- jakiś syf od BMW 1.5 L.
No, ale cieszymy się co mamy- i powiem tak:
- jeśli chodzi o komfort i w ogóle to moja Skoda im jedzie szybciej tym lepiej (wszystko się poprawia), tylko trzeba uważać
- CLO27
- Aktualnie: +-500 KM/600NM
Na ori zawieszeniu to jest jak na statku 
CZARNUCH SII 1,8 TSI mn moc seryjna x 2,5
- into
- Samochód: Superb II Kombi
- Rocznik: 2010
- Silnik: 2.0TDI CFFB (140KM)
- Imię: Michał
Ja mam w dalszym ciagu ori zawieszenie i nie wyobrazam sobie zmieniac na 'twardsze-sztywniejsze'. W Octavii 1 zmienilem na pelne tuleje i to nie dla mnie. Kwestia gustu.
Wracajac do tematu obecny Superb jest moim czwartym autem i kolejny w dieslu. Tym razem miala byc benzyna, jednak przestraszylem sie TFSI z wczesnych lat produkcji. Gdybym kupowal nowe auto w salonie, wzialbym bezyne.
Wracajac do tematu obecny Superb jest moim czwartym autem i kolejny w dieslu. Tym razem miala byc benzyna, jednak przestraszylem sie TFSI z wczesnych lat produkcji. Gdybym kupowal nowe auto w salonie, wzialbym bezyne.
I'm the man on the silver mountain
-
pnmichal
- Samochód: Superb II
- Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
- Imię: Michał
jestem szczęśliwym posiadaczem S2 TDI, ale juz wiem że to auto nie do miasta niestety;(
-
Mustang25i
- Samochód: Superb IV
- Rocznik: 2024
- Silnik: 2.0 TDI (193 KM) DSG 4x4
Re: 8 sytuacji, w których nie warto kupować diesla - dyskusja
Panowie a ja mam pytanie odnośnie diesla.
Ja np. otrzymałem świetne oferty na diesla i już mi nie chodzi o spalanie po prostu cena zakupu jest kilkanaście tysięcy niższa.
dla mnie 193KM to na prawdę już wystarczająco, zastanawiam się tylko czy diesel przy przebiegu 15 tyś rocznie będzie problematyczny?
zamierzam jeździć samochodem 4 lata. przynajmniej 2 razy w miesiącu samochód będzie jakieś minimalne trasy robił rzędu 150km, czy to wystarczy aby wypalić DPF-a?
Ja np. otrzymałem świetne oferty na diesla i już mi nie chodzi o spalanie po prostu cena zakupu jest kilkanaście tysięcy niższa.
dla mnie 193KM to na prawdę już wystarczająco, zastanawiam się tylko czy diesel przy przebiegu 15 tyś rocznie będzie problematyczny?
zamierzam jeździć samochodem 4 lata. przynajmniej 2 razy w miesiącu samochód będzie jakieś minimalne trasy robił rzędu 150km, czy to wystarczy aby wypalić DPF-a?
-
Kylo125
- Samochód: Superb III Facelift
- Silnik: 0.8 SOHC
- Dał łapek: 6 razy
- Dostał łapek: 13 razy
Re: 8 sytuacji, w których nie warto kupować diesla - dyskusja
Jak robisz po mieście regularnie po kilkanaście km ciągiem to raczej nie będzie problemu. Tym nie mniej podejrzewam że nie raz jak dojedziesz na miejsce to akurat wtedy będzie chciał wypalać. Chyba że w tych 193 jest inaczej niż w moim 200 konnym.