Jaki olej?
Regulamin forum
Szczegółowy regulamin działu znajduje się tutaj: link
Szczegółowy regulamin działu znajduje się tutaj: link
- marioti
- Doradca
- Samochód: Superb II Kombi
- Rocznik: 2012
- Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
- Aktualnie: 198KM
- Dostał łapek: 20 razy
Re: Jaki olej?
To jeszcze zastanawiam się nad GULF FORMULA GVX 0W30 oraz ORLEN OIL MAX EXPERT V 0W-30. Na papierze (dla parametrów podstawowych) w porównaniu do Eurola wyglądają spoko, np. wszystkie mają prawie ta sama lepkość w 100st. ale już np. wskaźnik lepkości Eurol ma najniższy. Ani gulf ani eurol nie podają TBN. Nie znalazłem też nigdzie na jakiej bazie jest ten gulf czy orlen. Orlen niby najtańszy ale na oil-club zbiera dość pochlebne opinie. Aczkolwiek mnie tu nie o kasę chodzi tylko kwestia który lepszy 
-
JackP
- Samochód: Superb IV
- Rocznik: 2025
- Silnik: 2.0TSI (204KM)
- Dostał łapek: 76 razy
Nie ma czegoś takiego jak który lepszy bo żaden z dwudziestu czy trzydziestu różnych typów nie został przetestowany indywidualnie w takich samych, osobnych silnikach przez 120 lub 240 tys kilometrów aby móc cokolwiek porównać.
Ludzie sami sobie generalnie mówią, że coś testują zmieniając olej co 10-15tys tylko taki test generalnie nie ma zupełnie żadnego znaczenia, żeby nie powiedzieć jest całkowicie bez sensu.
Działa efekt placebo, że ktoś coś wlał do silnika mającego 60 lub 120km i "czuję" różnice i można wziąć udział w internecie w kolejnym wątku olejów jakim na każdym forum jest pełno i jest to niekończąca się opowieść.
Lać ten który spełnia normy producenta, którego ładna etykietka powoduje uśmiech dzieci i wymieniać często olej. Nic więcej tu się generalnie nie wydarzy a bez obrazy, doktoryzowania się z etykiet nic nie wniesie jeżeli po 15k km następnie wleje się inny olej.
Ludzie sami sobie generalnie mówią, że coś testują zmieniając olej co 10-15tys tylko taki test generalnie nie ma zupełnie żadnego znaczenia, żeby nie powiedzieć jest całkowicie bez sensu.
Działa efekt placebo, że ktoś coś wlał do silnika mającego 60 lub 120km i "czuję" różnice i można wziąć udział w internecie w kolejnym wątku olejów jakim na każdym forum jest pełno i jest to niekończąca się opowieść.
Lać ten który spełnia normy producenta, którego ładna etykietka powoduje uśmiech dzieci i wymieniać często olej. Nic więcej tu się generalnie nie wydarzy a bez obrazy, doktoryzowania się z etykiet nic nie wniesie jeżeli po 15k km następnie wleje się inny olej.
Superb 4 Liftback / 2025 / Sportline / 2.0 TSI 204KM / DCC / 19"
Użytkowników z nazwami profili zaczynającymi się na "art" ignoruję.
- marioti
- Doradca
I tak, i nie.
Nie wierzę w normy producenta, bo ten sam producent zaleca ci wymiany w trybie LL co 30-40tyś, ten sam producent mówi ci, że oleju w skrzyni się nie wymienia
Faktem jest, że jedyne co może zaobserwować użytkownik to kultura pracy i jej zmiana w czasie, a także temperatury robocze oleju. Do tego jeżeli jeździ na tej samej trasie to w podobnych warunkach atmosferycznych może zauważyć zmiany tych parametrów w porównaniu do obecnego i poprzedniego oleju.
Cała reszta to zmiany chemiczne które wymagają analiz labo. I tutaj dzieje się zdecydowanie więcej. Możesz stwierdzić, na swoim aucie, np. jak szybko zdegradował ci się olej i czy warto zachować wymiany co 8-10tyś, czy możesz lecieć dłużej na tym samym oleju.
Poza tym, taka analiza resztkowa może też podpowiedzieć ci co ci się zużywa w silniku
Nie wierzę w normy producenta, bo ten sam producent zaleca ci wymiany w trybie LL co 30-40tyś, ten sam producent mówi ci, że oleju w skrzyni się nie wymienia
Faktem jest, że jedyne co może zaobserwować użytkownik to kultura pracy i jej zmiana w czasie, a także temperatury robocze oleju. Do tego jeżeli jeździ na tej samej trasie to w podobnych warunkach atmosferycznych może zauważyć zmiany tych parametrów w porównaniu do obecnego i poprzedniego oleju.
Cała reszta to zmiany chemiczne które wymagają analiz labo. I tutaj dzieje się zdecydowanie więcej. Możesz stwierdzić, na swoim aucie, np. jak szybko zdegradował ci się olej i czy warto zachować wymiany co 8-10tyś, czy możesz lecieć dłużej na tym samym oleju.
Poza tym, taka analiza resztkowa może też podpowiedzieć ci co ci się zużywa w silniku
-
JackP
No to jak ktoś nie wierzy w normę to równie dobrze może twierdzić, że Canton zagra lepiej i cieplej jak się te mini kabelki głośnikowe owinie zamszem i podklei polarkiem.
Spełnienie normy, a polityka Long Life to są dwa odrębne tematy. Producent ma sprzedawać nowe samochody, nie wymieniając oleju statystycznie jest duża szansa że przejedziesz okres gwarancyjny. To się liczy dla koncernu a nie zalecanie abyś wymieniał co 10k kilometrów i jeździł tym VAGiem 10 lat.
Ja mogę potwierdzić na przykładzie dziesiątek samochodów VAG w naszej flocie, TSI i TDI które jeżdżą w trybie LL, że w żadnym nie zadziało się nic z silnikiem do 160k. Czy gdybym użytkował prywatnie to bym jeździł na LL? Oczywiście, że nie. Ale kupiłbym kazdy olej spełniający wymaganą normę pod konkretny silnik zamiast zmieniał co wymianę na inny.
Piszesz o badaniach oleju, fajnie wysłać próbki do jednostki z akredytacją, znam to akurat z branży doskonale, tylko to jest badanie oleju a nie silnika.
Doktoryzowanie się, że pod obciążeniem na autostradzie temperatura wynosi 109C lub 107C niestety nic nie wnosi do tematu, bo dalej nie jest badane i porównywane zużycie elementów silnika w odniesieniu do konkretnego oleju oraz przebiegów między wymianami.
Ja rozumiem, że to jest fajne jak można sobie popisać, że ten z niebieską etykietką ma wskaźnik taki a drugi ma etykietkę z orzełkiem lub inną żabką i ma o dwa punkty mniejszy parametr, natomiast to jest dalej tylko amatorskie pisanie i "testowanie" oleju na słuch. Nie bez powodu ten temat ma 158 stron i na pytanie "jaki olej" to nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Ile testów robiłeś tej degradacji oleju na swoim aucie i od którego przebiegu?
Masz jakieś wyniki od zera czy zainteresowałeś się badaniem jak już Twój Tedeik miał nalatane ponad 180k km?
Spełnienie normy, a polityka Long Life to są dwa odrębne tematy. Producent ma sprzedawać nowe samochody, nie wymieniając oleju statystycznie jest duża szansa że przejedziesz okres gwarancyjny. To się liczy dla koncernu a nie zalecanie abyś wymieniał co 10k kilometrów i jeździł tym VAGiem 10 lat.
Ja mogę potwierdzić na przykładzie dziesiątek samochodów VAG w naszej flocie, TSI i TDI które jeżdżą w trybie LL, że w żadnym nie zadziało się nic z silnikiem do 160k. Czy gdybym użytkował prywatnie to bym jeździł na LL? Oczywiście, że nie. Ale kupiłbym kazdy olej spełniający wymaganą normę pod konkretny silnik zamiast zmieniał co wymianę na inny.
Piszesz o badaniach oleju, fajnie wysłać próbki do jednostki z akredytacją, znam to akurat z branży doskonale, tylko to jest badanie oleju a nie silnika.
Doktoryzowanie się, że pod obciążeniem na autostradzie temperatura wynosi 109C lub 107C niestety nic nie wnosi do tematu, bo dalej nie jest badane i porównywane zużycie elementów silnika w odniesieniu do konkretnego oleju oraz przebiegów między wymianami.
Ja rozumiem, że to jest fajne jak można sobie popisać, że ten z niebieską etykietką ma wskaźnik taki a drugi ma etykietkę z orzełkiem lub inną żabką i ma o dwa punkty mniejszy parametr, natomiast to jest dalej tylko amatorskie pisanie i "testowanie" oleju na słuch. Nie bez powodu ten temat ma 158 stron i na pytanie "jaki olej" to nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Ile testów robiłeś tej degradacji oleju na swoim aucie i od którego przebiegu?
Masz jakieś wyniki od zera czy zainteresowałeś się badaniem jak już Twój Tedeik miał nalatane ponad 180k km?
- Zapp
- Samochód: Inny
- Silnik: Inny
- Aktualnie: //+
- Dał łapek: 3 razy
- Dostał łapek: 16 razy
Zaciekawiłeś mnie, obejrzałem sobie ten olej, i zaleję przy następnej wymianie. Brak VW 504.00 / 507.00 mnie nie boli, bo i tak zmieniam co 10-12tkm.
Ale analiz nie będę robił
Ogólnie to dyskusje o olejach są równie jednoznacznie prawdziwe jak np. o oponach, nagłośnieniu, ...
Był (2x): Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec - Jednoduše chytré
Jest: Das V6-Turbo Aggregat - Vorsprung durch Technik
-
JackP
Otóż to, próg wejścia jest bardzo wysoki bo rzetelne sprawdzenie olejów w boju i ich wpływ na zużycie nowego i używanego silnika jest czasochłonne a przede wszystkim bardzo drogie. Są generalnie jakieś pojedyncze i bardzo ograniczone przypadki jak ktoś na jednym silniku zrobi testy pod YT, na jakimś kanale motoryzacyjnym. Ale próżno szukać nawet jednego źródła gdzie dziesięć nowych silników jest zalanych różnymi olejami i poddanych testom o zmiennym obciążeniu, nawet poza laboratorium więc wszystko na końcu się sprowadza do tego, że dany olej ładnie pachnie, ładnie słychać, lubię markę X, ten ma ładną etykietkę, ten spełnia najnowsze API etc. i nie ma to nic wspólnego z oceną czy się nadaje lub czy jest "dobry" cokolwiek to w ogóle znaczy w kontekście niekończącej się dyskusji olejowej.
Każdy leje co chce i tak często jak ma na to kaprys, z byle powodu, aby tylko był szczęśliwy. Ale zmienianie oleju jak auto ma już nalatane trochę kilometrów i pisanie czy nawet szukanie, który lepszy jest już trochę dziwne. Jak to sprawdzić? Dlaczego nie lać "lepszego" od początku tylko nimi żonglować? Dziwnie trochę.
W sumie zabawne, że marketing olejowy działa i są/były fale gdzie nagle bardzo popularny był Valvoline, Liqui Moly, Millers, Fuchs, Ravenol, Motul to zawsze podrabiany, teraz w sumie to nie wiadomo co jest modne na forach wśród olejarzy. Niektórzy ludzie pracują w jakiejś bardziej skomplikowanej nowoczesnej przemysłówce i tam są oleje beż żonglerki do bardziej skomplikowanych i precyzyjnych maszyn i nikomu nawet do głowy nie przychodzi aby żonglować lub stwierdzić, że taki lub inny jest lepszy lub ma inną kulturę pracy.
Na koniec dnia zaczyna się teoretyzowanie, czytanie zagranicznych for, teraz coraz więcej kanałów i filmów na YT o badaniu olejów, wynikach, rozbijania oleju na atomy i porównywanie składu chemicznego albo badaniu zużytego oleju i doktoryzowanie się ile jest tam cząstek aluminium, stali, żeliwa lub innego molibdenu aby potem teoretyzować ile Alusilu się wytarło w komorze cylindra ale do silnika przecież nikt nie zajrzy aby sprawdzić jak on faktycznie wygląda tylko fajnie dać dużo linków do YT, screenów z badań itd.
A Pani Mariolka bierze Paska w Tedeiku w leasing, tryb Long life bo jak inaczej, wykup przy 160 000 kilometrach a potem na otomoto i na forum Passata ktoś ucieszony bo kupił od kobiety niepalącej i już zrobił 100k od zakupu i nic się nie dzieje, zaraz wjedzie jakiś olej premium, trzy płukanki zrobione, z allegro zamówiona rękawiczka z mikrofibry od Meguiars, wosk w przyszłym miesiącu bo już budżet nadszarpnięty i elo.
Każdy leje co chce i tak często jak ma na to kaprys, z byle powodu, aby tylko był szczęśliwy. Ale zmienianie oleju jak auto ma już nalatane trochę kilometrów i pisanie czy nawet szukanie, który lepszy jest już trochę dziwne. Jak to sprawdzić? Dlaczego nie lać "lepszego" od początku tylko nimi żonglować? Dziwnie trochę.
W sumie zabawne, że marketing olejowy działa i są/były fale gdzie nagle bardzo popularny był Valvoline, Liqui Moly, Millers, Fuchs, Ravenol, Motul to zawsze podrabiany, teraz w sumie to nie wiadomo co jest modne na forach wśród olejarzy. Niektórzy ludzie pracują w jakiejś bardziej skomplikowanej nowoczesnej przemysłówce i tam są oleje beż żonglerki do bardziej skomplikowanych i precyzyjnych maszyn i nikomu nawet do głowy nie przychodzi aby żonglować lub stwierdzić, że taki lub inny jest lepszy lub ma inną kulturę pracy.
Na koniec dnia zaczyna się teoretyzowanie, czytanie zagranicznych for, teraz coraz więcej kanałów i filmów na YT o badaniu olejów, wynikach, rozbijania oleju na atomy i porównywanie składu chemicznego albo badaniu zużytego oleju i doktoryzowanie się ile jest tam cząstek aluminium, stali, żeliwa lub innego molibdenu aby potem teoretyzować ile Alusilu się wytarło w komorze cylindra ale do silnika przecież nikt nie zajrzy aby sprawdzić jak on faktycznie wygląda tylko fajnie dać dużo linków do YT, screenów z badań itd.
A Pani Mariolka bierze Paska w Tedeiku w leasing, tryb Long life bo jak inaczej, wykup przy 160 000 kilometrach a potem na otomoto i na forum Passata ktoś ucieszony bo kupił od kobiety niepalącej i już zrobił 100k od zakupu i nic się nie dzieje, zaraz wjedzie jakiś olej premium, trzy płukanki zrobione, z allegro zamówiona rękawiczka z mikrofibry od Meguiars, wosk w przyszłym miesiącu bo już budżet nadszarpnięty i elo.
-
StRaDiVaRiUs
- Dał łapek: 96 razy
- Dostał łapek: 127 razy
Olej to zawsze indywidualna preferencja i polecenie przez innych. Lałem do starej Skody olej fabryczny Opla Dexos2 (ło matko!) bo taki polecił mi mechanik i kosztował 80 zł/5l. Do Superba leję teraz Orlen Max Expert V, bo nie ma w nim tony marketingu i udowadniania na siłę, że ma PAO, GTL, molibden, bor, nanocząsteczki i myje silnik, jednocześnie go chroniąc. Do tego ludzie doktoryzujący się w olejach piszą, że spoko jakość, przy bardzo niskiej cenie. Cerateca dolewam, bo przekonałem się w poprzednim aucie, że działa, ale, co do oleju, to jak pompowanie kół azotem - jak zrobisz badania składu gazu, to też wyjdzie, że azot jest lepszy od powietrza, ale dla jazdy, spalania i kół nie ma to żadnego wpływu.
-
JackP
Do zwykłej, amatorskiej jazdy to większość olejów spełniających te same normy jest wystarczająca i różnice przez amatora nie są w ogóle mierzalne tak samo jak azot w kołach. Jeżeli ktoś pompuje zwykłym powietrze i samym azotem, którego jest ~20% więcej niż w samym powietrzy i potem twierdzi, że jest inaczej lub czuł różnice w zakrętach i prawe tylne koło na pinezce nie traciło 2psi to już generalnie scjentologia.
W rajdach gdzie robisz przegląd i serwis silnika wg motogodzin a nie przebiegu, to sobie dobierasz konkretny olej do warunków jazdy i piłowania auta jak ktoś jeszcze mądry przeanalizuje engine data z czujników. Ale w cywilu to się wybiera generalnie kolor buteleczki jeżeli wybieramy spośród porównywalnych produktów i praktyczne różnice przez laika są nie do wychwycenia.
W rajdach gdzie robisz przegląd i serwis silnika wg motogodzin a nie przebiegu, to sobie dobierasz konkretny olej do warunków jazdy i piłowania auta jak ktoś jeszcze mądry przeanalizuje engine data z czujników. Ale w cywilu to się wybiera generalnie kolor buteleczki jeżeli wybieramy spośród porównywalnych produktów i praktyczne różnice przez laika są nie do wychwycenia.
-
StRaDiVaRiUs
No jak różnice nie są do wychwycenia?
Zobacz na YouTube R2D i dyskusje na oil-club
A co do profesjonalnych zastosowań, to są to zupełne inne oleje, lepkości i interwały wymian. Jak ktoś upala auto, to leje olej pod upalanie, a nawet jeśli leje coś fabrycznego, to do tego oleju podchodzi się zupełnie inaczej. W przypadku normalnych zastosowań, to tworzenie czegoś jak Castrol Magnatec, który był wystawiany w marketach.
Zobacz na YouTube R2D i dyskusje na oil-club
A co do profesjonalnych zastosowań, to są to zupełne inne oleje, lepkości i interwały wymian. Jak ktoś upala auto, to leje olej pod upalanie, a nawet jeśli leje coś fabrycznego, to do tego oleju podchodzi się zupełnie inaczej. W przypadku normalnych zastosowań, to tworzenie czegoś jak Castrol Magnatec, który był wystawiany w marketach.
-
HanSolo
- Samochód: Superb III 4x4 Facelift
- Rocznik: 2020
- Silnik: 2.0TSI (280KM)
- Aktualnie: DNFE
- Imię: Wojciech
- Dał łapek: 155 razy
- Dostał łapek: 169 razy
Ja lubię podejrzeć kanał R2D, gdzie gostek testuje dużo różnych olejów i można tam wyraźnie złapać oleje gorsze i lepsze - gdzie np. ludzie podysłają rok do roku próbki (jest tam osoba to chyba 5 czy 6 próbek przesłała z tego samego auta) i są oleje, które np. mają wyczerpane środki płuczące, mają wyraźnie więcej pierwiastków z silnika w sobie albo np. nie trzymają lepkości. Więc jasne - testy typu ładniej pracuje silnik (co da się usłyszeć, ja raz z racji ciasnego budżetu do mojej byłej toyotki zalałem ELF-a jakiegoś i po odpaleniu słyszałem, że silnik pracuje bardziej twardo) - można se w rzyć włożyć, ale np. jak masz 5 różnych olejów z jednego auta i widzisz że olej X ma np. mniejszą lub większą odchyłkę w % od deklarowanej lepkości od oleju Y to możesz wysnuć jakieś wnioski
. I finalnie - na wielu forach czytałem, że VAG ma akurat ostre normy oleju (ostrzejsze niż ACEA) i każdy olej spełniający ich wymagania można uznać za "godny" auta grupy VAG
. Dla mnie prosta sprawa - olej zgodny z tym co pisze producent + markowy albo o dobrej opinii a reszta - to jak JackP napisał - marketing, własne odczucia i preferencje.
- Zapp
Żeby nie było - kupiony i zalany:

Analiz nie będzie. Jak mi się coś bardzo nie spodoba, to napiszę. Jeżeli nie napiszę, to znaczy że nie wybuchło.
-
StRaDiVaRiUs
- marioti
- Doradca
Przy twoim 3,6 to nie widzę problemu, żeby zastosować ten 5w40, natomiast ja w swoim 2,0Tdi to nie bardzo, z uwagi na DPF.
Ten meguin nie jest w grupie "low-saps" więc u mnie zapewne spowodowałoby to częstsze wypalanie dpf-a
- Zapp
Ok. 170pln/5l.StRaDiVaRiUs pisze: ↑16 wrz 2025, o 15:22 Meguin robi chyba dla Liqui Moly, więc nie wybuchnie. Jaka cena za 5L?
Meguin podobno robi bazy dla LM, ale czy to prawda? Nie było to jakoś spec istotne dla mnie przy zakupie.
Ma to dość podobne parametry do odpowiednika LM, ale nie identyczne.
No tak, tylko to nie jest 3,6
Podaję tu, bo akurat od pewnego momentu też zaleca się dla mnie 0w20 czyli 508.00 (przedtem było 504.00). Pewnie akurat wtedy zmienili linie produkcyjne tych silników, i zacieśnili tolerancje, kanały, pompy, ...
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2025, o 17:52 przez Zapp, łącznie zmieniany 2 razy.
- Zapp
.
Pomyłka.